IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Milo Đukanović najavio da će do 23. oktobra predložiti mandatara za novi sastav crnogorske vlade… (foto i video)

Trnovit put do nove vlade Crne Gore i kako savladati negativne emocije…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti nedelja…27. 09. 20 20…12: 09 …Milo Đukanović najavio da će do 23. oktobra predložiti mandatara za novi sastav crnogorske vlade… (foto i video)

Gotovo je izvjesno da će mandatar biti lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić. Svih 41 poslanika nove većine u Skupštini Crne Gore je saglasno da univerzitetski profesor Krivokapić bude na čelu vlade. Međutim, na samom startu je već jasno da će pregovori o formiranju vlade, zbog različitih stavova, programa i prioriteta vladajuće većine koju čine tri koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo biti dugi i neizvjesni.

U prilog tome govori da samo nekoliko dana nakon izborne pobjede trojne koalicije javnost svjedočila neslaganjima o tome ko treba da vodi resore bezbjednosti.

Demokratski front koji predvodi koaliciju Za budućnost Crne Gore sad se smatra da njima koji su osvojili 27 mandata pripada da im sadbude pripadnu čelne funkcije u sektoru bezbjednosti, dok je se a i sa druge strane koalicija Crno na bijelo okupljena oko Građanskog pokreta URA , čiji je lider Dritan Abazović, tvrdi da je za ekspertski koncept buduće vlade, kao i da na čelnim pozicijama u novoj izvršnoj vlasti ne treba da budu oni koji svojom djelovanjem dijele Crnu Goru i da je izazivaju negativnu emociju kod izvjesnog broja građana. U DF-u su u tom stavu GP URA prepoznali Andriju Mandića, Milana Kneževića, Nebojšu Medojevića i Marka Milačića.

Iz Pokreta za promjene koji je dio DF-a čiji je predsjednik Medojević su CdM-u saopštili da su zainteresovani za ona mjesta u Vladi koja će i da omogućiti realizaciju njihovih programskih prioriteta.

“Demontažu bolesnog totalitarnog sistema i demokratizaciju zemlje, kroz korjenite reforme. PzP će tražiti od mandatara samo onoliko udjela u vlasti koliko nam pripada na osnovu rezultata na izborima i volji birača. Nemamo nikakva uslovljavanja i nama su prihvatljivi svi kadrovski predlozi drugih koalicionih partnera. Vladu treba brzo formirati, pošteno i ljudski”, rekli su CdM-u iz PzP-a.

Čitaj još:   KABUL: Mirno jutro, talibani tvrde da će raditi na poboljšanju života građana... (foto i video)

Od 27 poslanika koalicije Za budućnost Crne Gore PzP ima pet.

“PzP je od osnivanja prepoznat kao reformska kompetentna stranka a i koja ima jasan plan reformi o najvažnijim oblastima društva. Posebno smo isticali potrebu za radikalnom promjenom pogubnog modela same ekonomskog razvoja i odbacivanje neoliberalnog koncepta, čišćenju iz zemlje od korupcije i kriminala i reformama u svim važnim sektorima ”, istakli su iz PzP-a.

Kao punopravna članica IDU i ECR u stalnim su komunikacijama oko međunarodnih obaveza i intenziviranja reformi potrebnih za jačanje naše uloge u NATO.

“U direktnim razgovorima sa mandatarom upoznaćemo ga sa našim viđenjem prioriteta i ciljeva ove Vlade i sa našim interesovanjem za resore. Mandataru ćemo za svaku poziciju koju tražimo ponuditi kompetenetne i iskusne kadrove sposobne da sprovedu neophodne reforme”, poručili su iz Medojevićeve partije.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević je komentarišući Abazovićevu izjavu da on mora čuvati nacionalne interese Crne Gore i da ne može dozvoliti da srpskim političarima pripadnu MUP, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, ANB i Ministarstvo pravde, rekao da je to njegovo je legitimno pravo.

“Vjerovatno je rješenje negdje između, ali zato i treba razgovarati”, smatra Knežević, ali je prošle sedmice iz Skupštine Crne Gore javnosti Crne Gore jasno poručio da vladu neće sastavljati Željko Ivanović i koncern Vijesti koji stoje iza Abazovićeve platform Crno na bijelo.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Cilj je da Crna Gora uđe u EU... (foto, video)

I sam Krivokapić je najavio da će pregovori o formiranju vlade biti dugi i iscrpni.

Konkretna rješenja se još uvijek ne naziru ali kako je u predizbornom i postizbornom periodu bilo evidentno miješanje Srpske pravoslavne crkve, mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, Srbije, stizale su poruke i sa međunarodnih adresa, u vremenu koji slijedi i to pred Crnom Gorom su brojni izazovi, u kome će sigurno biti mnogih brojnih iznenađenja i neispunjenih želja.

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more