IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆ LAŽOV- VOJNICI AZERBEJDŽANA I ARMENIJE RATUJU VUČIĆEVIM ORUŽJEM… (foto)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je šokirao i ovog puta dokazao da mu je nos veći čak i od Pinokijevog. On je, naime, nakon informacije da se u sukobu između Armenije i Azerbejdžana gotovo izvjesno koristi oružje i municija proizvedena u srbijanskim vojnim fabrikama, ostao hladan uz komentar da su Srbija, Armenija i Azerbejdžan bratski i prijateljski narodi.

U ratu koji je izbio oko Nagorno-Karabaha nema srpskog oružja, iako su im, kako kaže, prodavali – municiju, doduše više Azerbejdžanu nego Armeniji.

„Tamo nema oružja srpske proizvodnje. Ni topovi ni tenkovi… ništa nije srpska proizvodnja. Mi želimo mir. To su nam dva bratska naroda. Želimo da sve to stane. Mir je važniji od svega“, rekao je Vučić.

Srbijanske rakete za ruski višecijevni bacač raketa BM-21 GRAD kalibra 122 mm G-2000 nakon gađanja ciljeva azerbejdžanske vojske na liniji razdvajanja

Međutim, javnost nije ostala zadovoljna Vučićevim odgovorom, kao i mnogim odgovorima do sada.

Tamošnji mediji čak su podsjetili kako je Vučić sam govorio koliko oružja Srbija prodaje i jednoj i drugoj zemlji. Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar trgovine Rasim Ljajić davali su više izjava o oružju koje je Srbija prodavala, a i sam Vučić je rekao da su desetostruko puta više naoružanja prodali Azerbejdžanu nego Armenijii. Između ostalog, i novinari NIN-a otkrili su da je oružje za Jerevan, glavni grad Armenije, otpremljeno s aerodroma u Nišu samo nekoliko dana nakon eskalacije sukoba s Azerbejdžanom.

Čitaj još:   JERUSALEM: Džamija Al- Aksa neće biti otvorena za vrijeme ramazana zbog korone... (foto)

Dakle, iako predsjednik Vučić tvrdi da “tamo nema srpskog oružja” i da je Srbija zaraćenim kavkaskim zemljama prodavala samo municiju, to nije istina.

U razgovoru za “Slobodnu Bosnu” defendolog Nedžad Ahatović kaže kako je zanimljivo kako se Srbija vrlo često nađe kao izvoznik oružja ili kao zemlja iz koje dolaze dobrovoljci u konfliktnim područjma, gdje, recimo, Rusija ima direktan interes, a vodi politiku vojne neutralnosti i zalaže se za mir i stabilnost u svijetu, i to posebno u našem regionu.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović je prije nekoliko dana za Nova.rs, također, potvrdio da nema nikakve sumnje da se u najnovijim sukobima između Azerbejdžana i Armenije koristi srbijansko oružje.

izvor: SB

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more

Adil Osmanović u Novom Pazaru: Vučić mora osuditi Dodikove izjave…

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Read more