IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ĐUKANOVIĆ ODGOVORIO NA VULINOVU IZJAVU: ”Srpski svet” je PARAVAN za ideju VELIKE SRBIJE…

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je večeras da je termin „srpski svet“ eufemizam (paravan) za ideju velike Srbije, koja ugrožava druge države i identitet drugih naroda, počev od Crnogoraca.

„Vjerujem da bi se u ovom trenutku autori tog plana zadovoljili nekim federalnim ustrojstvom ključnih srpskih centara unutar tog srpskog prostora, ali nema nikakve sumnje da njihov konačan cilj jeste objedinjavanje tog srpskog prostora, a na taj način ugrožavanje drugih država i ugrožavanje identiteta drugih naroda, počev od Crnogoraca“, rekao je Đukanović za TV N1.

Dodao je da zainteresovanost Srbije za popis stanovništva u Crnoj Gori naredne godine pokazuje da se „želi izvoditi identitetski inženjering u regionu“ kako bi se stvarao „srpski svet“.

„Zamislite da se ja iz Crne Gore javim i kažem da sam zainteresovan za rezultate popisa u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji. Takva izjava potvrdjuje da postoji namjera da se miješa u unutrašnje stvari susednih država“, rekao je crnogorski predsjednik.

On je kazao da je jasno da se ta politika „legitimiše ispod jedne iskontruisane formulacije koja kaže da je to briga za prava ugroženih Srba u regionu“.

Čitaj još:   NESRETNIK JE SVE OVO REKAO: Emir Kusturica zgrozio javnost posljednom izjavom o ratu u Ukrajini... (foto, video)

„To je ista onakva briga kojom je (nekadašnji srpski lider Slobodan) Milošević pokušavao da reaguje na poziv (lidera bosanskih Srba Radovana) Karadžića da zaštiti ugrožena prava Srba u Bosni, i znamo kako se to završilo“, naveo je Đukanović.

On je ocjenio da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) perjanica velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu, i da sveštenici SPC „i dalje djeluju u skladu s interesima za identitetsko potiranje Crne Gore“.

Đukanović je naveo da sveštenici SPC posreduju u razgovorima o formiranju nove crnogorske vlade „zbog toga što je osnovna ideja te politike ideja posrbljavanja Crne Gore“.

„Ta politika uporno insisitira da je Crna Gora srpska država koja bi morala biti u okviru strateških, bezbjednosnih i spoljnopolitičkih interesa Rusije. Jasno je potpuno da je udarna pesnica takve politike u ime velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu bila SPC“, rekao je Đukanović.

izvor: danas.rs

Čitaj još:   Vic dana Milka sa keksom...
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more