IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sjećanje na vječitog predsjednika Šemsudina Kučevića… (foto)

Danas se navršavaju tri godine od tragične pogibje predsjednika opštine Tutin Šemsudina Šemka Kučevića u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Novi Pazar – Tutin.

Kučević je izgubio život na putu za čiju se izgradnju borio, dva dana nakon posjete turskog predsjednika Sandžaku Recepa Tayyipa Erdogana.

O okolnostima te saobraćajne nesreće šira javnost od strane državnih institucij do danas nije zvanično obavještena.

Šemsudin Kučević je po profesiji bio politikolog, jedan je od osnivača Stranke demokrtaske akcije (SDA) Sandžaka 1990. godine i prvi saradnik Sulejmana Ugljanina. Na poziciji predsjednika Opštine Tutin bio je u šest mandata.

Rođen je 03.11.1959. godine u Tutinu. Osnovnu i srednju školu završio je u Tutinu. Fakultet političkih nauka završio je u Beogradu. Iza njega je ostala supruga, tri kćerke i sin.

Za predsjednika SO-e Tutin prvi put je izabran 1996. godine i na toj poziciji biran je u periodu 2000-2004, 2004-2008, 2012-2018, kao i na izborima 2016. godine.

Od 2008-2012 godine postavljen je za zamjenika direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Vlade Srbije, bio je i član Upravnog Odbora Fonda za razvoj.

Čitaj još:   NOVI PAZAR- DA NIJE PRERANO: Kafići sa baštama radiće do 23h u vrijeme Bajrama do 15h... (foto)

U politici će ostati upamćen kao čovjek iz naroda i borac. Bio je među prvima koji se poltičkim sredstvima borio protiv totalitarnog režima Sloodana Miloševića i prvi koji ga je pobjedio. U svom narodu je ostao upamćen, kao velikan, predvodnik, vizionar, prijatelja, sagovonik i čovjek koji je promjenio Tutin, graditetlj tutinske opštine koja je važila za najnerazvijeniju u bivšoj Jugoslaviji.

Šemko Kučević (58) bio je predsjednik opštine Tutin u šest mandata. Kao jedan od lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, zbog političkog djelovanja bio je u frupi od 24 optužena u političkom procesu za vrijeme Miloševićevog režima.

Bio je političar sa posebnom harizmom, prihvaćen u narodu, čovjek u kome su i politički protivnici vidjeli nadu i rješenje koje je samo Šemko mogao naći kada su drugi prestajali tražiti izlaz iz bezizlaznih situacija.

Više hiljada ljudi prisustvovalo je dženazi rahmetli Šemsudina Kučevića, a klanjala se na gradskom trgu u Tutinu, za koji je Šemko živeo svim svojim bićem.

Treća godišnjica od preseljenja rahmetli Šemsudina Kučevića biće obilježena danas, učenjem Jasina u džamiji Sultan Fatih u Tutinu, nakon podne namaza, i posjetom mezarju i učenjem dove.

Izvor: Snews

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Uhapšen D.Đ. osumnjičeni za napad na policajca... (foto)
SUĐENJE ZA POGIBIJU ŠEMSUDINA KUČEVIĆA UMJESTO U TUTINU BIĆE U NOVOM PAZARU

Suđenje za pogibiju predsjednika Opštine Tutin i visokog funkcionera SDA Read more

SJEĆANJE na rah.ŠEMSUDINA KUČEVIĆA-Prikazan dokumentarac “ŠEMKO”

Povodom druge godišnice pogibije višegodišnjeg predsjednika Opštine Tutin, u tutinskom Read more

NOVI PAZAR: Prva samostalna izložba IRFANA LIČINE

Irfan Ličina i ako je relativno mlad postigao je zapažene Read more

Novi Pazar- VELIKA ISTINA: Sandžačke plate mnogo niže od republičkog proseka… (foto, video)

Prosečne zarade u sandžačkim opštinama, minulog septembra, nastavile su da Read more