IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Irena i Ilhan traže da Evropa odgovori o napadima na muslimansku zajednicu u Crnoj Gori… (foto)

POSLANICI EVROPSKOG PARLAMENTA PITALI VARHELJIJA O SITUACIJI U DRŽAVI CRNOJ GORI…

STRAZBUT: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak…16.X… 10 14… Irena i Ilhan traže da Evropa odgovori o napadima na muslimansku zajednicu u Crnoj Gori… (foto)

Poslanici Evropskog parlamenta Irena Joveva i Ilhan Kijučuk tražili su od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da odgovori na pitanja o tome šta će Evropska komisija uraditi povodom napada na muslimane na sjeveru Crne Gore u postizbornim danima, piše Pobjeda.

Par dana nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta u Crnoj Gori, došlo je do zabrinjavajućih događaja kada su ljudi iz muslimanske zajednice bili meta napada, kako verbalnih tako i fizičkih.

Situacija je bila posebno zabrinjavajuća u Pljevljima, gdje su se pojavili grafiti mržnje, oštećeno je i nekoliko objekata islamske same zajednice, kamenovana džamija kao i vrijeđani Bošnjaci na nacionalnoj osnovi.

“Da li je Evropska komisija svjesna antimuslimanske retorike i napada na pripadnike islamske zajednice, koji su uslijedili nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Šta će biti učinjeno na planu zaštite interesa, slobode i sigurnosti svih građana u Crnoj Gori”, navode poslanici u pitanjima koja su dostavljena Varheljiju.

Čitaj još:   Profesor dr Ivan Sascha Sheehan: Članstvo Crne Gore u EU je ključ za suprotstavljanje ruskim imperijalnim težnjama... (foto, video)

Prethodno je i britanska ministarka za evropsko susjedstvo i to Vendi Morton, nakon što je upitana da prokomentariše napade na vjerskoj osnovi u Crnoj Gori, izrazila stav Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva jasno očekuju da svi politički akteri u Crnoj Gori podrže demokratske vrijednosti uz puno poštovanje prava manjina.

Odgovarajući na pitanje poslanice Laburista Ketrin Vest da li je britanska vlada razgovarala sa crnogorskim kolegama “o sektaškom nasilju i asto je zastrašivanju nakon izbora”,

Morton je poručila da je Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i to jasno iskazala očekivanja da svi politički akteri u Crnoj Gori podrže i sve te demokratske vrijednosti uz puno poštovanje prava manjina...

Izvor C.dM.me

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more