Crna Gora

KO ĆE NASLIJEDITI AMFILOHIJA: Joanikije, Metodije, Kirilo?

Za izbor novog mitropolita je potrebno prisustvo dve trećine svih arhijereja (episkopa, mitropolita, patrijarha i arhiepiskopa), a ako nema jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova.

Mitropolit Amfilohije umro je juče u Podgorici i iako će tek sutra biti sahranjen u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, već se polemiše o tome ko bi mogao da “đeda” nasljedi na mjestu mitropolita crnogorsko-primorskog.

Crnogorski mediji pišu da se kao mogući nasljednici Amfilohija pominju – episkop Joanikije, episkop Metodije i bivši vikarni episkop (zamenik mitropolita) Kirilo Bojović koji je sada južnoamerički episkop.

Kako se bira mitropolit

Za izbor novog mitropolita je potrebno prisustvo dve trećine svih arhijereja (episkopa, mitropolita, patrijarha i arhiepiskopa), a ako nema jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova.

U slučaju da nema apsolutne većine, izbor se svodi na dvojicu koji su imali najviše glasova, a ukoliko i tada dođe do toga da obojica imaju isto glasova, patrijarh je taj koji donosi konačnu odluku.

Episkopsko vijeće Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori formalno nema ovlaštenje kada je riječ o izboru novog mitropolita. Ipak, očekuje da se vjeće koji čine episkopi eparhija koje imaju teritoriju u Crnoj Gori svejedno bude uključeno u izbor Amfilohijevog nasljednika, piše Nova.rs.

U Episkopskom vijeću  trenutno se nalaze episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita, umirovljeni episkop Atanasije Jevtić i episkop dioklijski Metodije – a neko od njih možda će nasljediti mitropolita Amfilohija.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin
Tags: Amfilohije

Recent Posts

STJEPAN Stipe Mesić: Srbija je mala država na Balkanu, i dalje ima ljudi koji ciljaju na srpsku ekspanziju… (foto, video)

Za sve one koji misle da Srbija može da postane velika država, kažem da je…

32 minute ago

Dnevni horoskop za 30. april 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Ovnu prija…

59 minuta ago

RAZA SE NAŠLA NA METI DŽEPAROŠA: VIKALE SMO USRED BAŠČARŠIJE… (foto)

Spisateljica i influenserica Razija Čolaković bila je meta džeparoša dok je pozirala za fotografije na…

4 sata ago

ŠOKANTNA IZJAVA MILORADA DODIKA: “RS JE SPREMNA ISPLATITI FBIH  2 MILIJARDE I DATI POTOČARE DA SE RAZIĐEMO”… (foto, video)

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da se politički procesi ne mogu modelirati…

5 sati ago

Elmedin Dino KONAKOVIĆ, poručio Aleksandru VUČIĆU: “Zaslužujete prezir, idemo u reviziju presude i naplatu ratne odštete” (foto, video)

“Pošto je Vučić ovakav mi ćemo na sve druge načine i dalje tražiti nadoknadu ratne…

5 sati ago

SREBRENICA- Šta donosi 2. maj; ALIJA Tabaković: Nema drame, ima doza straha kod Bošnjaka, ne podržavaju svi Srbi MILORADA Dodika… (foto, video)

U Srebrenici bi se, barem prema najavama predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, u…

5 sati ago

This website uses cookies.