Crna Hronika

NOVI PAZAR- Interno odeljenje od sutra u COVID sistemu… (foto)

Na Infektivnom odjeljenju u Novom Pazaru na liječenju se nalazi 30 pacijenata. Riječ je o ozbiljnim pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Od sutra će i Interno odjeljenje biti pretvoreno u covid bolnicu, koje će biti osposobljeno da u skladu sa potrebama prima pacijente zaražene korona virusom.

Od 30 pacijenta na Infektivnom odeljenju 20 je iz Raške, devet iz Novog Pazara i jedno iz Tutina. Direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović je sa saradnicima i odeljenskim ljekarima napravio veliku vizitu, gdje su obišli sve  pacijente na Infetktivnom odjeljenju, medicinske teničare I ljekare  sa kojima su razgovarali o trenutnoj situaciji sa korona virusom u Novom Pazaru i stanju bolesnika. Nakon sagledavanja trenutne situacije sačinjen je plan prema kome  od sutra Interno odjeljenje postaje dio covid zone novopazaraske Opšte bolnice.

Novi Pazar, 1. jula 2020. – Opsta bolnica u Novom Pazaru. Grupa od 22 medicinska radnika iz Kragujevca i drugih delova Srbije stigla je danas popodne u Novi Pazar, gde ce pomoci svojim kolegama u Opstoj bolnici da se izbore sa povesanim brojem zarazenih korona virusom. “Ovo su sve iskusni ljudi koji su prosli kroz kovid blnice, bili u prvim redovima fronta za odbranu od korona virusa, koji ce edukovati nase ljude, i koji ce nam pomoci da spasimo sto vise zivota u Novom Pazaru”, rekao je koordinator pazarske bolnice Mirsad DJerlek (D) na pres konferenciji. FOTO TANJUG / LAZA LAZAREVIC / an

„Svi pacijenti, koji se nalaze na Infektivnom odjeljenju su sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, riječ je o ozbiljnim pacijentima. U respiratornoj jedinici  su dva pacijenta na respiratoru, 4 pacijenta na high-flow aparatu.  Nakon vizite sa rukovodstvom Infektivnog odeljenja i mojim saradnicima  dogovorili smo da već od sutra aktiviramo i interno odjeljenje, gdje će biti veća respiratorna jedinica i gdje će se svi kapaciteti  obezbjediti za kovid pacijente. Ljekari i osoblje sa Internog odeljenja prelaze u zgradu starog grudnog odjeljenja, a pulmolozi i ostali stručni medicinski radnici i internisti formiraće tim i raditi na internom odjeljenju, gdje će primati pacijente, koji budu za prijem  već od sutra posle podne“, rekao je Mahmutović.

Upravnik Opšte bolnice dr Alan Kurpejović  kaže da je pretvaranje Internog odjeljenja u covid zonu samo blagovremena relaksacija, te dodao da postoji još posteljnih kapaciteta na proširenom  Infektivnom odjeljenju i u malom respiratornom centru.

„Naša predviđanja su da će u naredni  dan ili dva pristizati više pacijenata, da će broj otpusta biti manji, nego broj prijema. Pretvaranje Internog odeljenja u covid zonu nije ishitren niti paničan potez, nego blagovremena relaksacija. Ona je bitna što zbog pacijenata njihovog komoditeta i kvaliteta liječenja, a i zbog  personala koji radi tu,  ljekara, sestara i tehničkog osoblja da usluga bude bolja i liječenje kvalitetnije, a da se kolege ne iscrpljuju. Mislim ovo jeste ozbiljna situacija, ali smo se mi spremali i ranije I sprmeni smo. Očekivali smo da će talas biti jači da će ovo trajati malo duže vremena i bili smo u pravu. Prema potrebama ćemo i kapacitete širiti, tehničko osoblje, veći broj ljekara i sestara svih koji su potrebni  u ovom procesu će biti prema datoj situaciji angažovani. Naša procjena je da je bolje da imamo dva odjeljenja i relaksiranu situaciju, nego jedno odjeljenje potpuno puno, a drugo koje čeka dalje proširenje“, rekao je Kurpejović.

Mahmutović je podsjetio građane da je covid ozbiljna bolest koje se moramo čuvati, a za sada je jedina zaštita  poštovanje  propisanih mjera za suzbijanje epidemije korona virusa.

izvor. rtvnp

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

“JA RADIO, JA GRADIO, JA ŽRTVA”: Kako izgleda jedno obraćanje Aleksandra Vučića? (foto, video)

I osim što je napravio Beograd na vodi, predsjednik Srbije je obezbijedio grašak, grah, sol…

3 sata ago

Nasilje i šovinizam na stadionima u Crnoj Gori… (foto, video)

Tuče navijača, fizički sukob članova uprava klubova, udarci između igrača i šovinističko skandiranje upereno protiv…

3 sata ago

DARIO Vraneš poručio ALEKSANDRU Vučiću i MILOŠU Vučeviću: Državne granice ne smiju postati i stvarne granice između srpskog naroda… (foto)

Predsjednik Opštine Pljevlja DARIO Vraneš čestitao Vaskrs predsjedniku i premijeru Srbije ALEKSANDRU Vučiću i MILOŠU…

4 sata ago

Profesor dr. Srđa Pavlović, o amandmanima na Rezoluciju o genocidu Srebrenici: Vlada Crne Gore potvrđuje lojalnost ALEKSANDRU Vučiću… (foto)

Profesor kanadskog Univerziteta Alberta, dr Srđa Pavlović, podsjeća i kako je ovakva potvrda lojalnosti već…

5 sati ago

Dnevni horoskop za 7. maj 2024. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan naivko,…

5 sati ago

SVIH 57 članica Organizacije islamskih zemalja- OIC- a, dalo podršku usvajanju rezolucije o Srebrenici u UN- u… (foto, video)

Zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) podržale su Nacrt rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojom…

6 sati ago

This website uses cookies.