IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Njemački naučnik omogućit će VAKCINU protiv korone za manje od jednog eura?

Dosadašnji favoriti nude skupe vakcine čiji je transport komplikovan…

BERLIN: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 22.11.2020…18: 40… Njemački naučnik omogućit će VAKCINU protiv korone za manje od jednog eura?

Njemački Bajontek i njihovi američki partneri iz Fajzera nadaju se i skorom odobrenju i upotrebu vakcine, najpre u SAD. Nedugo poslije njih, američka Moderna je objavila da dosadašnji tok kliničke studije govori o uspješnosti i da vakcine od preko 90 odsto.

Daleko od medijske pompe na vakcini radi i Mihael Piontek, svojom malom firmom Artes Biotechnology iz gradića Langenfelda na zapadu Njemačke. a da su oni i već na bazi kvasca napravili uspješnu vakcinu protiv hepatitisa B– sada se nadaju da će na isti način doći i do vakcine protiv korone.

„Ako je pristup Bajonteka funkcionisao, onda naš pristup biti uspješan . Jer na poslijetku koristimo isti protein, ali ga dobijamo i to na različit način“, kaže Piontek za DW.

Eksperimenti na životinjama su već počeli, a data je i licenca dvema velikim azijskim firmama koje proizvode vakcine i već pripremaju proizvodnju. A i sad Piontek se nada da će vakcina biti na tržištu već u drugoj polovini iduće godine.

„Imaće dve ogromne prednosti: prva je oprobana bezbjednosti jer već i na istoj bazi kvasca postoje druge vakcine. Imamo veliku količinu tih podataka o tome i znamo da funkcionišu i ne škode nikome. I drugo: uz pomoć kvasca možemo da proizvodimo veoma, veoma jeftino“, dodaje naučnik.

Čitaj još:   VUČIĆEVI PORTALI SATANIZUJU SRBE KOJI PRIZNAJU GENOCID U SREBRENICI: U "šokantnim" naslovima ...

Za sada vakcine za bogate?

Dok se zna da će Sjedinjene Države plaćati jednu dozu Bajontekove vakcine čak 17 dolara– a za imunizaciju su potrebne dve doze po osobi– Piontek i u razgovoru za DW tvrdi da će njegova vakcina moći da košta „daleko manje od jednog eura“ po dozi. Najveći dio zarade ići će proizvođačima, ali čak i tako su, kaže, marže sasvim dobre.

„Kod firmi koje su na berzi, ulagači su već uložili mnogo novca i sada žele da im se to vrati. To kod nas nije slučaj, jer mi već bilježimo profit. Mi možemo da niske troškove proizvodnje prebacimo direktno sve i na mušterije“, dodaje on.

Na pitanje da li su onda aktuelni favoriti među vakcinama zapravo više i za zapadni svijet, a manje za siromašnije zemlje, Piontek kaže:

„Definitivno je tako i to ne samo zbog cjene.Mnoge vakcine na bazi RNA moraju da se skladište i prevoze na minus 70 stepeni Celzijusa“, dodaje on.

Bajontekova vakcina spada u takve– zato i Njemačka planira otvaranje svih velikih centara za vakcinaciju. Jer, takvu vakcinu teško možete distribuirati do svakog ljekara opšte prakse.

Čitaj još:   SARAJEVO: U Istikali džamiji obilježena Lejletu- l - Kadr, ramazan je radost u bilo kakvim uslovima... (foto)

„Kad pomislite da hladni lanac na toj temperaturi treba održati u Indiji ili Africi– to neće funkcionisati. Rekao bih da u tri četvrtine svijeta i to neće biti moguće“, zaključuje naš sagovornik...

Izvor DW

STANIVUKOVIĆ IPAK STIGAO u Mostar: Možda se spustim do Starog mosta… (foto)

Zbog izjava zabrani negiranja genocida, su organizatori tradicionalnih skokova sa Read more

POSLIJE OTKAZIVANJA GOSTOPRIMSTVA: Draško Stanivuković danas ipak u Mostaru… (foto)

Gradonačelnik Banja Luke je nakon povlačenja pozivnice odgovorio Organizacijskom odboru Read more

SPAJIĆ PROGOVORIO NA JAPANSKOM: Crnoj Gori važne investicije… (foto i video)

Milojko Spajić je u delegaciji predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića prilikom Read more