IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Njemački naučnik omogućit će VAKCINU protiv korone za manje od jednog eura?

Dosadašnji favoriti nude skupe vakcine čiji je transport komplikovan…

BERLIN: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 22.11.2020…18: 40… Njemački naučnik omogućit će VAKCINU protiv korone za manje od jednog eura?

Njemački Bajontek i njihovi američki partneri iz Fajzera nadaju se i skorom odobrenju i upotrebu vakcine, najpre u SAD. Nedugo poslije njih, američka Moderna je objavila da dosadašnji tok kliničke studije govori o uspješnosti i da vakcine od preko 90 odsto.

Daleko od medijske pompe na vakcini radi i Mihael Piontek, svojom malom firmom Artes Biotechnology iz gradića Langenfelda na zapadu Njemačke. a da su oni i već na bazi kvasca napravili uspješnu vakcinu protiv hepatitisa B– sada se nadaju da će na isti način doći i do vakcine protiv korone.

„Ako je pristup Bajonteka funkcionisao, onda naš pristup biti uspješan . Jer na poslijetku koristimo isti protein, ali ga dobijamo i to na različit način“, kaže Piontek za DW.

Eksperimenti na životinjama su već počeli, a data je i licenca dvema velikim azijskim firmama koje proizvode vakcine i već pripremaju proizvodnju. A i sad Piontek se nada da će vakcina biti na tržištu već u drugoj polovini iduće godine.

„Imaće dve ogromne prednosti: prva je oprobana bezbjednosti jer već i na istoj bazi kvasca postoje druge vakcine. Imamo veliku količinu tih podataka o tome i znamo da funkcionišu i ne škode nikome. I drugo: uz pomoć kvasca možemo da proizvodimo veoma, veoma jeftino“, dodaje naučnik.

Čitaj još:   PREKINUO ŠTRAJK GLAĐU, ZMAJ NA SLOBODI: Ukinut pritvor jer "ima mnogo stoke koju nema ko da hrani...“

Za sada vakcine za bogate?

Dok se zna da će Sjedinjene Države plaćati jednu dozu Bajontekove vakcine čak 17 dolara– a za imunizaciju su potrebne dve doze po osobi– Piontek i u razgovoru za DW tvrdi da će njegova vakcina moći da košta „daleko manje od jednog eura“ po dozi. Najveći dio zarade ići će proizvođačima, ali čak i tako su, kaže, marže sasvim dobre.

„Kod firmi koje su na berzi, ulagači su već uložili mnogo novca i sada žele da im se to vrati. To kod nas nije slučaj, jer mi već bilježimo profit. Mi možemo da niske troškove proizvodnje prebacimo direktno sve i na mušterije“, dodaje on.

Na pitanje da li su onda aktuelni favoriti među vakcinama zapravo više i za zapadni svijet, a manje za siromašnije zemlje, Piontek kaže:

„Definitivno je tako i to ne samo zbog cjene.Mnoge vakcine na bazi RNA moraju da se skladište i prevoze na minus 70 stepeni Celzijusa“, dodaje on.

Bajontekova vakcina spada u takve– zato i Njemačka planira otvaranje svih velikih centara za vakcinaciju. Jer, takvu vakcinu teško možete distribuirati do svakog ljekara opšte prakse.

Čitaj još:   Ko u Crnoj Gori ne poštuje zastavu, grb ili himnu, mora da plati i do 20.000 eura!

„Kad pomislite da hladni lanac na toj temperaturi treba održati u Indiji ili Africi– to neće funkcionisati. Rekao bih da u tri četvrtine svijeta i to neće biti moguće“, zaključuje naš sagovornik...

Izvor DW

PORUČIO Mirsad Đerlek nakon vakcinacije Sputnjikom Ve: OSEĆAM SE HOROŠO… (foto)

Najviše se traži „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), rekao je DRŽAVNI Read more

ŽENA KOJA HRABRO PRKOSI VUČIĆU: Dijana Hrkalović odbila POLIGRAF… (foto i video)

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP, odbila danas poligrafsko ispitivanje Read more

Dnevni horoskop za 22. januar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

POGLEDAJTE Bruku i sramotu: Natalija Nilević i njeni video zapisi… (foto i video)

(PREUZETO) Portal Aktuelno donosi pojedine video zapise koje je Nilević Read more