IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆ ŠUTI KAO ZALIVEN: U SRBIJI PRONAĐENA JOŠ JEDNA MASOVNA GROBNİCA!

Kiževak je peta lokacija u Srbiji na kojoj su otkrivene masovne grobnice. Prije toga su otkrivene grobnice s ukupno 941 tijelom.

Prije desetak dana, direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grđaliju objavio je kako je u Kiževaku, u općini Raška, pronađena nova masovna grobnica. Dva dana kasnije, i predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je kako je u grobnici, vjerovatno, između 15 i 17 tijela i da će njihova identifikacija biti moguća poslije DNK analize. Istog dana je i Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zatražio ekshumaciju tijela pronađenih u ovoj općini na jugozapadu Srbije, piše “Deutsche Welle”.

Tu vijest nije komentirao gotovo niko iz Vlade u Srbiji, a jedini predstavnik opozicije koji je o tome nešto rekao je predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić. On je u saopćenju podsjetio kako masovna grobnica u Raškoj nije jedina pronađena u Srbiji i kako “skriveni grobovi pokazuju kontinuiranu neodgovornost države i nesumnjivo sudioništvo u zločinu“.

Vučić je nepoželjan u Kosovu

Nekoliko dana nakon otkrića grobnice u Raškoj, objavljena je i vijest da je Aleksandru Vučiću zabranjen ulazak u Kosovo. Ni o tome ništa nije rekao niti jedan srpski zvaničnik, a Predsjedništvo Srbije nije odgovorilo na molbu za njihov komentar.

Na pitanje DW-a je li Vučiću doista zabranjen ulazak u Kosovo i šta je bio razlog za tu odluku, Ministarstvo vanjskih poslova Kosova je poslalo link sa saopćenjem ministrice Melize Haradinaj-Stubll: “Zahtjev Vučića, Vulina, Đurića i Petkovića da posjete Kosovo u doba kad se Kosovo suočava sa ponovnim otvaranjem rane i velikog bola za nestalim osobama i otkrivanjem masovnih grobnica Albanaca”, piše u saopćenju, “predstavlja više uvredu nego provokaciju.” Dodaje i kako će “svaki zahtjev Srbije u ovim okolnostima uvijek imati isti odgovor”.

Čitaj još:   PROVJERENO: Brat i sestra, uhapšeni zbog trgovine ljudima i organizovanja prostitucije u PAZARU... (foto)

Među rijetkima, ako ne i jedini koji se osvrnuo na vijest o zabrani Vučiću, opet je Zoran Vuletić. Postavio je pitanje predsjedniku Srbije je li zabrana da on ode u Kosovo u “bilo kakvoj vezi sa pronalaskom grobnice”. Ali, odgovor još nije dobio.

Kiževak je peta lokacija u Srbiji na kojoj su otkrivene masovne grobnice. Prije toga su otkrivene grobnice, s ukupno 941 tijelom, pronađene u Batajnici, Perućcu, Petrovom Selu i Rudnici.

Pitanje nestalih dio je agende dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, a rješavanje tog problema ušlo je i u sporazum potpisan 4. septembra u Washingtonu.

Iako su se obje strane obavezale kako će “ubrzati napore te locirati i identificirati posmrtne ostatke nestalih osoba”, neke izjave srpskih zvaničnika protivne su tvrdnjama kako Srbija to doista i namjerava učiniti.

“Što ćemo mi sa Srbima koji potkazuju Albancima i Hrvatima, pričaju razne gluposti, pokazuju im gdje su sahranjeni Albanci širom Srbije? Veljko Odalović, ta Komisija za nestala lica. Oni malo, malo pa idu istraživati neke lokacije koje dojavljuju određeni špijuni…”, izjavio je ove sedmice u intervjuu za TV Happy novi predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Jedva dva mjeseca kasnije, isti Dačić za Sputnik je izjavio kako “Srbija radi na istrazi ratnih zločina, otkrivanju grobnica i nestalih osoba” i kako “u Srbiji niko ne sprečava da se nešto otkrije ili da se sankcioniraju krivci”. 

Čitaj još:   FENOMEN! SJENIČAK PREŽIVIO DVA UDESA ZA 30 MINUTA!!!

I ta izjava je proturječna onome što je rekao nekoliko mjeseci ranije o internetskoj stranici “Rat u Srbiji”, gdje se podsjeća na zločine devedesetih godina u Srbiji. On je za Dačića “besmislen pothvat”, jer su “Haški tribunal i nacionalni sudovi ovih godina i desetljeća radili na tome”…

izvor: SB

VUČIĆ kao „balkanski vuk“- OHOLOST NISKOSTI

Sjećate se narodne basne „Vuk i jagnje“? Kad vuk optuži Read more

PROSLAVLJENI SRPSKI VATERPOLISTA VUČIĆU: “Bedo bedna, od bede najbedniji si”(video)

Proslavljeni vaterpolista Danilo Ikodinović prokomentarisao je situaciju iz Leskovca, gde su poljoprivredni Read more