IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vladimir Pavićević: VLADU ĆE MOĆI DA ODRŽI SAMO BOŽIJA RUKA… (foto)

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije je Vladimir Pavićević kazao da će budući kabinet Zdravka Krivokapića, u stvari, biti prelazna vlada, koju stvarno ne podržava ni pet poslanika, i koju i 200 dana može sačuvati samo božja ruka...

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 30. XI 2020… 07: 09…Vladimir Pavićević: VLADU ĆE MOĆI DA ODRŽI SAMO BOŽIJA RUKA… (foto)

Vladimir Pavićević je, komentarišući predlog vlade mandatara Krivokapića, rekao da će ona biti izglasana i da j e dobro što poslije trideset godina DPS je konačno neće imati predsjednika vlade i što funkcioneri DPS neće biti njeni ministri.

“To je rezultat istorijskih izbora na kojima smo razvlastili DPS od Mila Đukanovića. I vrijeme je bilo da se DPS preseli u opoziciju. To se desilo, to su zaslužili i to je dobro. Sve drugo što se tiče a i vlade Krivokapića nije ohrabrujuće. Vlada koja ne počiva ni na kakvoj koncepciji, znamo jer je mandatar Krivokapić sve građane Crne Gore vodao tri mjeseca tamo- amo, govorio o različitim koncepcijama te vlade i da bismo na kraju dobili predlog na osnovu kojeg je jasno da ta vlada neće biti a ni ekspertska ni reformska. To će biti prelazna vlada, kratkog daha, i to koliko je dovoljno ubilježi da je profesor Krivokapić prvi demokratski izabrani predsjednik crnogorske vlade. Veliki broj građana je dodatno razočaran time i ljudi čekaju nove izbore”, kazao je Pavićević Dnevnim novinama.

On je naglasio da je sada svima jasno da 42. vlada Crne Gore neće biti dugovječna i da ubrzo treba očekivati vanredne parlamentarne izbore.

“Prijevremene izbore očekujem tokom naredne godine. Suprotno samoj političkoj logici, mandatar Krivokapić je za ova tri mjeseca uradio sve da smanjuje i sužava podršku svom predlogu vlade, umjesto da je širi i da je osnažuje. Ubijeđen sam da danas nema ni pet poslanika koji će sa zadovoljstvom glasati tu vladu, već će najveći broj poslanika glasati za Krivokapićev predlog samo iz jednog razloga da se DPS konačno i formalno pomjeri iz vlasti. To će biti i dovoljan razlog”, kaže Vladimir Pavićević.

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije podsjeća na veliko razočaranje političkih partija koje su odnijele pobjedu na izborima 30. avgusta, ali i ukupno građana Crne Gore.

Čitaj još:   CRNOGORAC, PRODAO ĆERKU ZA 5.000 EURA: Djete od 12 godina poslao u inostranstvo da se uda... (foto)

“Na žalost, profesor Krivokapić je propustio istorijsku šansu da kao reformator Crnu Goru usmjeri ka progresu i ka idejama na kojima počivaju savremena i prosvećena društva. To je težak propust zbog kojeg će reforme da sačekaju vladu nakon Krivokapićeve”, ističe on.

Pavićević smatra da bi Vlada, ipak, mogla i da uradi nešto dobro.

“Mogla bi da pripremi zakonodavne projekte čij im bi usvaanjem bili stvoreni uslovi da vrlo brzo u Crnoj Gori imamo prve slobodne, ali i to demokratske i poštene izbore u čitavoj crnogorskoj istoriji. I, naravno, morala bi hitno da uputi predlog revizije Zakona o toj samoj slobodi vjeroispovijesti kako bi sporni članovi toga Zakona bili brisani ili mijenjani. To je maksimum koji očekujem od Krivokapićeve vlade. Sve preko toga bilo bi iznenađenje”, tvrdi Pavićević.

Odgovarajući na pitanje da li Krivokapićeva vlada može izdržati i 200 dana, Pavićević kaže da sigurno neće.

“To jedino ako se umiješa božja ruka. Mandatar je u prethodna tri mjeseca bio toliko neefikasan da ćemo svi mi koji pažljivo i kritički posmatramo rad javnih funkcionera da mu ova tri mjeseca uračunamo u onih 100 prvih dana u okviru kojih se ne kritikuje novi predsjednik vlade ni nova vlada. Tako da mu je ovih 100 dana skoro pa isteklo. I rezultate tražimo odmah, od prvog dana. Ako rezultata ne bude brzo, neće biti razloga ni za dalje povjerenje profesoru Krivokapiću za vođenje te vlade. To se zove etika odgovornosti društva. Ako imaš rezultat nastavi. Ako nemaš rezultat, sklanjaj se i idemo na izbore”, zaključuje Pavićević.

Čitaj još:   PODGORICA: Vlada CG na odlasku uručila još 43 počasna državljanstva, najviše osobama porijeklom iz Rusije... (foto)

Mandatar neefikasan i ne drži datu riječ

“Mandatar je pokazao da je neefikasan i da se ne drži date riječi. Prvo obećao je eksperte, a skoro da nema ni jednog eksperta sad u toj vladi. Drugo obećao je prošle sedmice da će ekspoze biti pripremljen i upućen javnosti i poslanicima u petak, pa ni toga nije bilo. U novinama sam ja čitao da nekima u deset do dvanaest javio nema ništa od ministarske pozicije. Iako nema ni ekspozea, ni programa, ničega, mandatar kaže da će biti puna kapa ako se ispuni 50 odsto od planiranog, a plana nigdje nema. Sve to je toliko neozbiljno da izgleda nerealno”, tvrdi Pavićević.

izvor Analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more