IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KRIVOKAPIĆ: “Dobili smo mandat za promjene, ne zamjene…”

Mandatar Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore obrazlaže program i personalni sastav nove Vlade, dobili ste promjene, ne zamjene, te je, kako je kazao, na novoj Vladi da iskoristi šansu i vrati Crnu Goru na pravi put…

PODGORICA: Crna Gora, vijesti, utorak, 02.12..2020…14: 09… KRIVOKAPIĆ: “Dobili smo mandat za promjene, ne zamjene…”

Mandatar je naveo i da će Vlada u februaru napraviti program rada za 2021 . godinu…

“Ovo je ono što se moglo u ovom trenutku uraditi. Desila se ova prva demokratska smjena vlasti i ako odajemo počast prethodnoj vlasti, onda neko treba da dostavi podatke da bismo imali ciljeve koji su mjerljivi”, kazao je Krivokapić na početku izlaganja, komentarišući stavove Medojevića. 

On je istakao da je “zadatak koji danas preuzimamo veoma težak”.

“Izazovi su veliki, ali kao i u svakoj krizi, naše je da iskoristimo šansu i vratimo Crnu Goru na pravi put. Izvršna vlast, kao do sada, neće nametati diktat Skupštini. Moramo popraviti odnose na putu do cilja. Za zatečeno stanje odgovornost nosi isključivo prethodna vlast, ne građani i opozicija. Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom; situacija u javnim finansijama je i to ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, tako da je epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snazne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije”, dodao je mandatar.

“Dobili smo mandat za promjene, ne zamjene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima.”, istakao je on. 

Čitaj još:   DA "BOG POMOGNE"- AVDO AVDIĆ dočarava stanje u KIJEVU: "Padali projektili tokom sastanka Komšića i Bećirovića sa Zelenskim..." (foto, video)

Krivokapić je kazao da je prethodna vlast konstantno unižavala standard građana.

“Sloboda se danas osjeća u svakom koraku i kutku Crne Gore, naš narod vjeruje u bolje sjutra. Bezbjedan i ekonomski nezavisan građanin, slobodan je čovjek”, istajai je mandatar. 

Država je snažna onoliko koliko su joj jake institucije, dodao je on.

“Nema tih pojedinaca ili paralelnih institucija koji smiju ili mogu biti jači od države. Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti , a više raditi. Želim da ispunim očekivanja svih onih koji su glasali za promjene,ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promjena plaše”, kazao je Krivokapić.

“U ovom momentu potrebno je da u prvi plan postavimo ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku vladavinu prava, time napravimo zaokret od dosadašnje politike i okrenemo se prosperitetu i boljitku Crne Gore”, naveo je mandatar u Parlamentu. 

Procjena je da će pandemija dovesti do snažnog pada ekonomija u regionu.

Istakao je da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv kovida i istinska vladavinu prava. 

“Trudićemo se da uvijek vidimo ono što je najbolje, da djelujemo dobronamjerno, da bi rezultat doveo do rješenja koja će svima nama na najboiji način obezbijediti prosperitet, vidljiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda”, kazao je Krivokapić.

On je poručio da će fokus, pored slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Krivokapić je u Parlamentu kazao i da uređivačka politika i profesionalni standardi Javnog servisa RTCG ostaju zabrinjavajući.

“Istovremeno, slučajevi ubistva Duška Jovanovića i oružanog napada na Oliveru Lakić još uvijek nijesu riješeni”, dodao je on.

Čitaj još:   KRIVOKAPIĆ TVRDI: “Da nije bunar želja…” (foto)

Mandatar se zahvalio Evropskoj uniji i državama članicama na pomoći koji su do sada izdvojile. https://platform.twitter.com/embed/index.html?

dnt=false&embedId=twitter-widget-1&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1334107953897607168&lang=en&origin=http%3A%2F%2Fwww.rtcg.me%2Fvijesti%2Fpolitika%2F301645%2Fdobili-smo-mandat-za-promjene-ne-zamjene.html&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

“Želio bih da izrazim veliku zahvalnost Evropskoj uniji i svim njenim državama članicama do sada izdvojenoj hitnoj, najprije medicinskoj, a zatim i finansijskoj pomoći Crnoj Gori, namijenjenoj borbi protiv pandemije Kovid-19. Evropska unija je na djelu pokazala da Crnu Goru vidi kao dio evropske porodice i mi ćemo sa naše strane učiniti sve da joj se uskoro i formalno priključimo, sa ozbiljnošću u implementaciji obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa”, naveo je on.

Na početku sjednice izglasana je Tačka 1. današnje sjednice –  Izbor predsjednika i članova Vlade. Za je glasao 61 poslanik, dok je jedan bio uzdržan.

izvor rtcg / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more