IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DODIK SVE DUBLJE TONE: Razapinju ga i Rusi mu ne praštaju… (foto)

Dodikov poklon je, otkako je izbio skandal prije deset dana da još nije sve preživio a ide žestoka transformacija i pitanja je li ikona ukradena i odakle mu…

BANJA LUKA: Region, Zanimljivosti, vijesti, petak, 25.12… 2020… 10: 41… DODIK SVE DUBLJE TONE: Razapinju ga i Rusi mu ne praštaju… (foto)

Milorad Dodik, što se više vadi i čupa, dodatno se upliće, ali i još dublje tone. “Slučaj ikona”, nakon što je pokrenuo diplomatski skandal, i otvorio pitanje veza ratnih plaćenika i državnog vrha RS-a, dobio je novi neočekivani obrat . Dodikovi saradnici sada odjednom tvrde da je njihov šef ruskom ministru Sergeju Lavrovu poklonio, zapravo, jeftin poklon, piše beogradski “Blic”.

Tako je za samo desetak dana nestalo 300 godina postojanja ikone, izgubila se i pozlata, pa i svaka vrijednost otkako je Ukrajina zvanično preko Ministarstva kulture poručila: Vlasništvo Ukrajine!

Od izuzetno vrijedne ikone kojom se Dodik podičio, stigla je do one koja košta, eto, oko 100 eura. Problem je samo što su režiseri svih ovih suprotnih tvrdnji isti – Dodik i njegovi ljudi iz kabineta.

Deseti dan od izbijanja skandala, nastupio je Dodikov savjetnik Radovan Kovačević, koji je odmah naglasio da mora da “krene od početka i objasni o čemu se radi”. Učinio je to ovim riječima:

– Ikona, naravno, ima sentimentalnu vrijednost. Vrijednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna ikona koja je osveštana, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrijednost.

Čitaj još:   OTKRIĆEMO VAM 7 tajnih WhatsApp TRIKOVA: Niste znali da postoje obožavaćete ih! (foto)

Podsjetimo, ikona je na ‘put krenula’ kao poklon kojim se dičio i Dodik i njegova stranka. Objavili su i na Twitteru – pozlata stara 300 godina. Naravno da je tako, jer vrijednom gostu iz Rusije, poput Lavrova, ne daje se bilo šta. Daje mu se najbolje, ali da se ne pretjera.

Kada bismo nastavili da pratimo ono što pričaju Dodik i njegovi savjetnici, trebalo bi da potražimo porodicu iz Banje Luke i pitamo ih a sada otkud u posljednjih 15 godina kod njih ikona i znaju li gdje je bila prije čitavih 285 godina te kako su je nabavili prije 15 godina.

Međutim, kako je ovo ozbiljna i ne samo politička priča i kako je riječ o ozbiljnom međunarodnom skandalu, koji nikako nije dobar ni za Republiku Srpsku, šali nema mjesta. I dok u Dodikovom vađenju nije isključeno da se pojavi i ta “jedna porodica” i javno govori o ikoni, realnost nije naivna.

Kao što je i najavljeno, ikona je iz Rusije vraćena darodavcu. S druge strane, Ukrajinci ne miruju. Žig nesumnjivo dokazuje da je ikona njihova i angažovali su sve svoje resurse kako bi došli do odgovora na pitanje otkud ikona u vlasništvu Ukrajine u Bosni i Hercegovini.

Čitaj još:   TUGA DO NEBA- IDENTITET NASTRADALIH MLADIĆA: Krenuli sa mora uoči Bajrama, porodice ih nisu dočekale... (foto)

Čak ni ruski eksperti nemaju mnogo sumnji. I za njih je ikona a to je da najvjerovatnije crnim kanalima šverca stigla BiH. Osnovano sumnjaju da je riječ o”psima rata”,srpskim plaćenicima na ruskoj strani u istom ukrajinskom sukobu.

Izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more