IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Islamska zajednica nema ništa protiv vakcinacije ako se zna sadržaj vakcine (video)

Islamska zajednica nema ništa protiv cijepljena ako se zna sadržaj vakcine. Nikakva fetva nije izdata ni za ni protiv.  Ono što je bitno je da se jasno zna da ne sadrži zabranjene komponente.

Ako su vakcine koje su se prve našle na našem prostoru, a to su Fajzerove, čiste u svom sastavu, bez elemenata životinjskog porijekla koje su haram u Islamu, ako su bezbjedne i korisne, onda su s aspekta islama halal, kaže dr. Rešad ef. Plojović pojašnjavajući nedoumice koje su se pojavile nakon teksta u Glasu islama vezano za vakcinacije.

-Ukoliko se za tu ili neku druga vakcinu utvrdi da sadrži zabranjene komponente, koje nisu prošle proces transformacije, to jest čišćenja, onda su te vakcine s aspekta islama zabranjene. To znači da se vjerniku u tom slučaju treba omogućiti pravo izbora, između one vakcine koja je čista i one koja nije čista, kaže Rešad ef. Plojović potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

S funkcijom fetva-i-emin u Mešihatu Islamske zajednice koju dr. Plojović obavlja počele su i špekulacije da je izdata Fetva kako se vakcine ne mogu primati.

-Nismo izdali fetvu ni da je ova vakcina čista ni da je nečista. Nismo je izdali jer nemamo mogućnost da to uradimo. Shodno tome nismo izdali fetvu ni da je vakcinisanje zabranjeno niti da je dozvoljeno. Već sam govorio o principima halala i harama u lijecenju i ishrani. Islamska zajednica ne može ovog trenutka učiniti više nego što je uradila američka Uprava za hranu i lijekove, evropska Agenca za lijekove koje su uslovno, po principu hitnosti, dozvolili upotrebu ovih vakcina a nisu dozvolili njihovo stavljanje u promet. Dakle, ne postoji bezuslovna, apsolutna dozvola. Nismo u mogućnosti da bilo šta drugačije uradimo jer ćemo u bilo kojoj drugoj situaciji biti okarakterisani kao neko ko se bori protiv života čovjeka, protiv nauke, a sve to mi nismo.

Čitaj još:   NAJNOVIJI PODACI: U Srbiji pet novih slučajeva korona virusa, ukupno 24 slučaja COVID 19... (foto)

Na pitanje da li bi se vakcinisao, odgovara

-Hoću, onog momenta kada svi oni strahovi koji postoje i rezerve u pogledu sadržaja ove vakcine budu otklonjeni. Kada se to desi bit ću od onih koji će rado otići i tražiti da budem vakcinisan, ističe dr. Plojović.

Vjerske zajednice imaju veliki utjecaj na svoje vjernike i ne čudi što su oči čak i države uperene upravo u njihove odluke i stavove. Za zdravlje se treba zajednički boriti ali u toj borbi poštivati i vrijednosti koje baštini.

izvor. SANA

“KOCKASTI” deklasirali Argentinu s 3:0 i plasirali se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji

Hrvatska je s dvije pobjede već nakon 2. kola osigurala Read more

Čitaj još:   DAMIR Šehović: DRITAN Abazović nema šta da traži na samitu Otvoreni Balkan, nije mu to trka Formule 1 da bi išao da ispuni “dječački san” (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more