IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Odbio svih 29 molbi za pomilovanje… (foto)

Nakon okončanja 2020. godine molbu za pomilovanje predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću uputilo je 29 osuđenika, a on je odbio sve zahtjeve, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Predsjednika Crne Gore…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti vijesti, subota, 30.01.2021…16.19… MILO Đukanović: Odbio svih 29 molbi za pomilovanje… (foto)

“U periodu od 1.1. do 31.12.2020. godine predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlučivao je o 29 molbi za pomilovanje osuđenih lica i donio je 29 odluka, kojima nije uvažio molbe za pomilovanje osuđenih lica. Sve molbe za pomilovanje su prošle zakonom predviđenu proceduru”, navodi se u dokumentu.

U prošloj godini jedno lice koje je pravosnažno osuđeno za krivično djelo protiv života i tijela, odnosno za tešku tjelesnu povredu, tražilo je pomilovanje od predsjednika, ali on tu molbe nije uvažio.

Kada su u pitanju krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, predsjednik Đukanović donio je jednu odluku kojom nije uvažio molbu za pomilovanje osuđenog lica za počinjeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Predsjednik je donio četiri odluke kojima nije uvažio molbe za pomilovanje osuđenih lica za počinjena krivična djela iz grupe krivičnih djela protiv braka i porodice u pitanju je troje osuđenih za nedavanje izdržavanja i jedno za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

U dijelu Krivičnog zakonika Crne Gore koji se odnosi na krivična djela protiv imovine, nije uvažena molba za pomilovanje osmorici osuđenika. Naime, tri pravosnažno osuđeno lica za tešku krađu nijesu dobila pomilovanje, kao i po dvoje za krađu i razbojništvo, i jedno za razbojničku krađu.

Glava 23 Krivičnog zakonika Crne Gore odnosi se na krivična djela protiv platnog prometa i privrednog poslovanja i u odnosu na krivična djela iz te oblasti predsjednik je odlučivao o dvije molbe. Tako je dvoje osuđenih za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju prošlo bez pomilovanja.

Čitaj još:   TUGA NA RUŠEVINAMA U TURSKOJ: Postavljeni ŠARENI BALONI i koje je njihovo ZNAČENJE, rasplakaćete se! (foto, video)

U dijelu krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, od predsjednika je pomilovanje tražilo petoro počinilaca.

“Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je donio pet odluka, kojima nije uvažio molbe za pomilovanje osuđenih lica za počinjena krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, navodi se u dokumentu.

Lice osuđeno za krivično djelo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, odnosno za izazivanje opšte opasnosti nije dobilo pomilovanje.

Takođe troje osuđenika za krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja uputilo je molbe za pomilovanje, svima su odbijene. Sve troje počinili su krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Za krivična djela protiv državnih organa pomilovanje je tražila jedna osoba, osuđena za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, i njegova molba je odbijena.

Dva lica osuđena za krivična djela protiv javnog reda i mira zatražila su pomilovanje.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je donio dvije odluke, kojima nije uvažio molbe za pomilovanje osuđenih lica za počinjena krivična djela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Osim navedenih, predsjednik je odlučivao još po jednoj molbi iz oblasti krivičnih djela protiv službene dužnosti.

“Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je donio jednu odluku kojom nije uvažio molbu za pomilovanje osuđenog lica za počinjeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, precizirano je u dokumentu.

U 2019. godini 62 osuđena lica tražila su pomilovanje, a predsjednik Đukanović uvažio je jednu molbu i to osuđenog za ugrožavanje sigurnosti.

Kako je istaknuto, odluka o pomilovanju se odnosi na oslobođenje od izvršenja izrečene kazne rada u javnom interesu u trajanju od 100 časova, zbog počinjenog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti iz člana 168, stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Čitaj još:   PORAZ “AJKULA” KOMPLIKUJE PLASMAN U ČETVRTFINALE: Čeka se duel sa Srbijom... (foto)

Prema podacima koje je objavilo Predsjedništvo za 2018. godinu, 127 osuđenika tražilo je milost, što je više nego duplo zahtjeva nego 2019.

Od tog broja od bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića pomilovanje su tražila 52 osuđena lica, dok je pomilovanje od Mila Đukanovića tražilo njih 75.

Od svih zahtjeva za pomilovanje odobren je samo jedan.

Podsjetimo, Đukanović je tada pomilovao jednog osuđenika, a Vujanović je odbio svih 52 zahtjeva koja su mu upućena od početka 2018. do 20. maja iste godine, kada je otišao sa čela države.

izvor iBalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more