IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Svi poslovi kojima se bave navijači: Diluju i reketiraju… (foto i video)

Poslovi su od onih legalnih, poput obezbjeđenja klubova, ugostiteljstva generalno i držanja kladionica, do ilegalnih kao što su reket, zelenašenje i prodaja narkotika, navijači nisu mnogo birali put do brze i lake zarade…

BEOGRAD: Srbija, Sport, Crna Hronika, vijesti, subota, 27.02.2021…21.50… Svi poslovi kojima se bave navijači: Diluju i reketiraju… (foto i video)

Hapšenjem pripadnika organizovanih kriminalnih grupa okupljenih oko Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, još jednom je razotkrilo sve sumnjive poslove kriminalaca sakrivenih iza navijačkih grupa.

Istraga protiv grupe Velje nevolje još je u toku i gotovo svakodnevno i to saznajemo nove informacije o tome koliko je njegova mreža poslova bila razgranata. Zahvaljujući njegovom slučaju, dobili smo jasnu sliku o tome kako se karijera jednog navijača, kada prevaziđe ljubav prema klubu, a apetiti mu se povećaju, ide uzlaznom putanjom.

Već tri dana policija je sa dugim cijevima i fantomkama na glavi, vodeći u pratnji pse tragače, ronioce i pripadnike specijalnih jedinica MUP, pretresa dva poznata beogradska kluba– splav “Fristajler” kod Brankovog mosta i klub “Kasina” na Terazijama. Obojici im je zajedničko to što su na njihovim vratima stajali pripadnici Belivukove grupe, kao obezbjeđenje.

Ovakav trend gradi se više od 10 godina u Beogradu. Na vratima tih ili su prestoničkih klubova godinama stoje nabildovani mladići koji a oni su naizgled pošteno rade svoj posao, vodeći računa o sigurnosti kluba i zvanica. Jedan dio njih zaista to radi za dnevnicu, većini predstavlja paravan za neke druge poslove. Pozicija obezbjeđenja, pored cirkuliše veliki broj ljudi, odlična je za poslove sa narkoticima, a Belivuk je to znao i godinama je koristio…

Koliko je posao obezbjeđenja klubova unosan možda najbolje opisuje sukob u Beton hali iz 2018. godine, kada je petnaestak maskiranih mladića upalo u klub “Komitet”, pretuklo obezbjeđenje i demoliralo lokal, paralelno a to je i maltretirajući goste koji su se tu zatekli. Još iste večeri se govorkalo da je i to sukob nastao upravo jer je Belivuk želio da nametne svoje ljude na vrata tog “Komiteta”.

Čitaj još:   UTICAJ NA TREBINAMA PAŽLJIIVO GRADIO: Kako je Velja NEVOLJA regrutovao svoje"vojnike"... (foto)

Sumnjivi tipovi sa tribina i osuđivani kriminalci, dileri i batinaši, vremenom su otišli korak dalje, pa su otvarali firme čija je glavna dijelatnost fizičko i tehničko obezbjeđenje, za šta su dobijali regularne dozvole i samim tim napravili legalni paravan za dilovanje narkotika o kom je pratkično znao cio grad ali po svemu sudeći niko nije bio a to je dovoljno motivisan da mu stane na put.

Firme za obezbjeđenje, kao uostalom i mnoge druge firme koje su vodili, često ne bi bile registrovane na njihovo ime baš kako bi povezanost sa sumnjivim osobama ostala daleko od oka javnosti.

Na taj način sfera njihovih interesovanje dospjeli su kafići, klubovi, kafane i drugi ugostiteljski objekti, kao i kladionice, kockarnice, slot klubovi i slično. Upravo neke od najpopularnijih lokala u Beogradu u svom vlasništvu ima pomenuti Aca Bosanac, koji je na saslušanju objasnio svoju povezanost sa Belivukom.

Oni sa kojima nisu mogli ostvariti poslovnu saradnju, našli su se na udaru reketa koji su morali da plaćaju navijačima ukoliko žele da nastave a to je i nesmetano poslovanje. U slučaju da takav zahtjev odbiju, usledilo naravno demoliranje, paljenje kluba ili postavljanje eksploziva kao opomena.

Zelenaši i kamatari

Pozajmljivanje novca uz nerealno visoku kamatu i zloupotreba dužnikove lakomislenosti, to jest teške životne situacije još jedna je od specijalnosti kriminalaca izniklih na tribinama. Pošto bi na osnovicu duga dodali prvo i kamatu, dužnik bi ušao u začaran krug i tako bio potlačen zelenašu. Ova kriminalna aktivnost često se dovodi u vezu sa crnogorskim kavačkim klanom, koji usko sarađuje sa Belivukom, pošto je većina pripadnika bilo makar osumnjičeno za to dijelo.

Čitaj još:   VELJA NEVOLJA: Rijetko priča za medije, jednom je objasnio mnoge stvari EVO ŠTA JE TADA REKAO... (foto)

Ubacivanje novca u legalne tokove

Otvaranje firmi na tuđa imena, osim što garantuje anonimnost, odličan je način za pranje novca stečenim kriminalom, koji se na taj način ubacuje u legalne tokove. Koliko je novca oprala Belivukova grupa za sad nije poznato jer je, kako je potvrdilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, paralelno i sa istragom protiv organizovane kriminalne grupe, vodi predistražni postupak u kome se ispituju finansijski tokovi kriminalnih aktivnosti.

Prvi korak jeste obavljanje razgovora sa osobama za koje se veruje da poseduju informacije koje bi koristile ispitivanju finansijskih tokova kriminalnih poslova okrivljenih, zbog čega je između ostalog obavljen razgovor i sa Acom Bosancem...

izvor nova rs

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more