IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crnogorski zbor: Apostoli prelaze na drugu kariku– nestanak crnogorskog jezika… (foto)

Građani Crne Gore, apelujemo na vas da javnim djelovanjem stanete u zašititu FCJK jer svako pasivno postupanje vodi nas u sledeći sunovrat crnogorskog identiteta…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 06.03.2021…21: 59… Crnogorski zbor: Apostoli prelaze na drugu kariku– nestanak crnogorskog jezika… (foto)

Nakon uspješno završene misije donošenja Zakona i to o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim se za duži period i to SPC garantuje protivpravno stečena imovina u Crnoj Gori, zacimentirana i odlukom Skupštine Crne Gore prava, privilegije i status nepostojećem pravnom subjektu u Crnoj Gori, a to je SPC, što znači da prvi zadatak ispunjen, saopšteno je iz NVO Crnogorski zbor.

Dodaju da i ne samo to, Zakonom su blagosiljane sve nezakonite intervencije na spomenicima kulture, čime se briše dio crnogorske istorije da bi se popunile praznine srpske istorije.

“Apostoli prelaze na drugu kariku u lancu crnogorskog identiteta, sa zadatkom nestanka crnogorskog jezika. Vrlo efikasan način udara na crnogorski jezik nestajanje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK). U pitanju je fakultet koji ogledni primjer vrhunske organizacije , vrhunskih profesora prepoznatih u međunarodnoj stručnoj javnosti, fakultet čiji rad i djelovanje predstavljaju obrazac, šemu i način rada svih drugih koji treba da se bave pitanjima crnogorskog identiteta. Uostalom, čemu Fakultet za crnogorski jezik kad „ne postoji“ ni crnogorski narod?”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, kako kažu, sa udarom na fakultet neophodno je izvršiti i diskreditaciju prvog čovjeka – dekana tog fakulteta dr Adnana Čirgića.

Čitaj još:   VELIKA TUGA, MUSTAFA NADAREVIĆ, teško bolestran: Priznao da boluje od ove zloćudne bolesti... (foto)

“Neophodno je, koristeći se udbaškim metodama, prvo izazvati mržnju prema tom čovjeku od strane njegovih kolega. U tome se djelimično i uspjelo izjavama u kojima se indirektno navodi da istaknuti kulturni stvaraoci Crne Gore nijesu primali mjesečnu naknadu iz razloga što je to svojstvo priznato i Adnanu Čirgiću „iako ne ispunjava zakonske uslove za to“”, dodaju iz NVO Crnogorski zbor.

Prema njihovim riječima, svako razuman zna da se ne može prekinuti isplata naknada istaknutim kulturnim stvaraocima bez prethodno donijetog akta o prestanku statusa istaknutog kulturnog stvaraoca ili drugog akta o obustavi isplate naknade.

“Dakle, ispravni pristup je da se svakom isplaćuje navedena naknada dok postoji pravni osnov za to, odnosno dok se svakom pojedinačno pravnim aktom ne ukine to pravo ili obustavi isplata. Međutim, radi se upravo suprotno. Obustavlja isplata naknada istaknutim stvaraocima , Adnan Čirgić se javno diskredituje bez mogućnosti da ostvari svoje ustavno pravo pravni lijek i indirektno se sugeriše njegovim kolegama on osnovni uzrok za neizvršavanje obaveza ustanovljenih zakonom”, istuču iz ove NVO.

Kako kažu, treba istaći da je Adnan Čirgić je autor 18 knjiga i priređivač preko 200 izdanja iz oblasti crnogorske filologije i kulturologije.

“Dobitnik je Trinaestojulske nagrade i mnogih prestižnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Autor je prvog službenog pravopisa i gramatike crnogorskoga jezika. Sve to skupa je i jedan od razloga da 2017. godine Crna Gora dobije međunarodni kod za crnogorski jezik od Ujedinjenog savjetodavnog komiteta kodifikaciju jezika sa sjedištem u Vašingtonu.

Da zaključimo, gospodo iz FCJK, vi ste krivi što ste profesori Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, a Vi gospodine Čirgiću što ste dekan tog fakulteta.

Čitaj još:   CRNI REKORD: Broj umrlih u jednoj evropskoj zemlji premašio broj 40.000... (foto i video)

Građani Crne Gore, apelujemo na vas da javnim djelovanjem stanete u zašititu FCJK jer svako pasivno postupanje vodi nas u sledeći sunovrat crnogorskog identiteta”, zaključuju iz NVO Crnogorski zbor.

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more