IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VESNA BRATIĆ: Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, traži stalnog tjelohranitelja… (foto)

Zeković: Ministarka, samostalni savjetnik ili za bezbjednost i vozni park što je, čini se, i najspornije utvrđeno rješenje ga ne može dobiti…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivost, vijesti, subota 03.04…19.34… VESNA BRATIĆ Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, traži stalnog tjelohranitelja… (foto)

Izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta predviđeno je da ministarka Vesna Bratić dobije stalnog tjelohranitelja.

Aleksandar Saša Zeković, bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije i bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava se pita zašto je Vlada pošla od pretpostavke da će ministarka Bratić biti trajno ugrožena, i ističe da je neophodna izmjena Pravilnika. Suštinsko pitanje je kako Zeković kaže kako se unaprijed može znati da će ministarka prosvjete uvjek biti ugrožena.

“Zašto se njena zaštita, kod postojanja rizika, ne prepusti nadležnom sektoru Uprave policije već dobija stalnog tjelohranitelja koji ne bi smio, bez dodatnih ovlašćenja, da štiti njen život i tijelo”, istakao je Zeković.

Zeković napominje da je Pravilnik nužno izmjeniti i dopuniti iz više razloga.

“Prvi i manje bitan je tehnički razlog zato što je usvojena nepročišćena verzija teksta pa je Pravilnik ostao rodno nesenzitivan i nedosljedan”, navodi on.

Drugo, naglašava Zeković, što je veoma važno, Pravilnik je sistematizovao i radno mjesto koordinatora_ke u Kabinetu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta sa opisom posla da “koordinira radom između resora i Ministarkom”.

Čitaj još:   General Rahim Ademi napustio HGZ: Duboko su me uvrijedili, ponizili i postupili kao da sam četnički general... (foto, video)

“Zvanje koordinatora_ke u sistemu državne uprave ne postoji a ako nove vlasti to žele doista i uvesti onda je, prije toga, potrebno izmijeniti Zakon o državnim službenicima i namještenicima”, tvrdi Zeković.

Prema njegovim riječima treće, zanimljivo je definisano radno mjesto broj 198, takođe u Kabinetu Ministarstva, samostalni savjetnik III za bezbjednost i vozni park što je, čini se, i najspornije utvrđeno rješenje.

“Vlada je utvrdila da je u opisu ovog radnog mjesta, između ostalog, da “obavlja poslove obezbjeđenja života i tijela Ministarke”. U definisanim uslovima za ovo zvanje je utvrđeno: Visoko obrazovanje u obimu 240 ECTS kredita, VII1 nivo kvalifikacija, najmanje jedna godina radnog iskustva na istim, sličnim ili drugim poslovima (?!), položen stručni ispit za rad u državnim organima, položen vozački ispit B kategorije”, navodi on.

S obzirom da je, kako kaže Zeković, prema utvrđenom, ključna aktivnost ovog samostalnog savjetnika “obezbjeđenje života i tijela Ministarke” ostaje nejasno kako to on može zakonito raditi ukoliko nema policijska ovlašćenja (!) i ukoliko je bez odgovarajućih kompentencija koje podrazumijevaju poznavanje borilačkih vještina, znanje za korišćenje i upotrebu službene palice ili položen stručni ispit za vršenje poslova zaštite lica, imovine i dobara.

Naravno, suštinsko pitanje zašto Vlada Crne Gore pošla pretpostavkom da će život i tijelo Ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta eto biti trajno ugroženi i zašto se njena opravdana zaštita, u slučaju postojanja rizika, prepustila nadležnom sektoru Uprave policije nego se utvrdilo rješenje kojim ona dobija stalnog tjelohranitelja koji ne bi smio, bez dodatnih ovlašćenja i kompetencija, štiti njen život i tijelo”, zaključio je Zeković...

Čitaj još:   Dnevni horoskop za subotu 22. jul 2023. godine…

Izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more