IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dan kada je rođena SFRJ… (foto i video)

Na današnji dan 1963. usvojen je novi savezni Ustav nazvan „Povelja samoupravljanja“…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda.08.04…12.45… Dan kada je rođena SFRJ… (foto i video)

Ustavom iz 1963. je potvrđeno ustoličenje samoupravnog modela u svim sferama i na svim nivoima društvenog života što je izraženo u novom nazivu države, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ).

Ustavom od 1963. Autonomna kosovsko- metohijska oblast proglašena je Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija.

U razvoju jugoslovenskog federalizma autonomne jedinice, koje su bile u sastavu Srbije imale su isti položaj, ali je među njima postojala određena razlika (naziv, različit broj predstavnika u Veću naroda, AP Vojvodina je imala Vrhovni sud).

Saveznu skupštinu čini pet vijeća umjesto dotadašnja dva, a pored Saveznog vijeća uvedena su i četiri samoupravna: Privredno, Prosvetno-kulturno, Socijalno- zdravstveno i Organizaciono- političko…

Predsjednik republike nije više imao i funkciju predsjednika Saveznog izvršnog vijeća, dvije funkcije su odvojene. Propisano je da se predsjednik bira svake četvrte godine sa mogućnošću da isto lice bude izabrano dva puta za predsjednika.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 15. avgust 2019. godine...

Uvedene su nove institucije: potpredsjednik republike, Ustavni sud i Savjet federacije. Savezno izvršno vijeće su sačinjavali predsjednik i određeni broj članova koje je veće biralo.

Članovi SIV- a birani su iz Skupštine vodeći računa o nacionalnom sastavu. Uveden princip rotacije na rukovodećim državnim i političkim funkcijama.

Utvrđeno je mjesto društveno- političkih organizacija Savez komunsta Jugoslavije i Socijalistički savez radnog naroda Jugoslavije (SSRNJ) u političkom sistemu.

Pojam „društveno- političke zajednice“ podrazum evao je opštinu, srez, autonomnu pokrajinu, socijalističku republiku i federaciju. Određena su njihova prava i dužnosti.

Na ovaj Ustav podoneta su 42 amandmana, a bitne prom ene u strukturi federacije počele su Ustavnim amandmanima 1967. i 1968. i cijelovit oblik poprimile 1971. godine…

izvor agencije

NAJPROVOKATIVNIJA HALJINA S*KSI VODITELJKE: Olja pokazalala… (foto i video)

Olja pokazalala brutalan dekolte, a dole SVE PROVIDNO... BEOGRAD: Regija, Read more

PRVI RAMAZANSKI POST

Sigurno se svi sjećate prvog posta, ja ga nisam zaboravio Read more

Dnevni horoskop za 14. april 2021. godine

Ovan napreduje, Biku zavide, nesuglasice pred Blizancima, Rak mašta, Lav Read more