Vijesti

VUČIĆ IGNORISAO DODIKA I PREPUCAVANJE SA FEDERACIJOM: Govorio je 15 minuta, mirni razlaz nije ni spomenuo… (foto i video)

Aleksandar Vučić nakon sastanka u Banjoj Luci u obraćanju medijima u fokus je stavio isključivo ekonomiju i drugu saradnju, čime je u potpunosti, politički veoma mudro ignorisao prepucavanja Dodika sa Federacijom, a prije svega sa Bakirom Izetbegovićem…

BANJA LUKA: Regija, Ekonomija, Vijesti, četvrtak, 22.04.2021…12: 19…  VUČIĆ IGNORISAO DODIKA I PREPUCAVANJE SA FEDERACIJOM: Govorio je 15 minuta, mirni razlaz nije ni spomenuo… (foto i video)

Prije Vučića obratio se i Milorad Dodik koji je veći dio svog obraćanja posvetio posljednjim aktuelnim temama o “mirnom razlazu”, kojekavim pozivima na rat kako ih neki tumače, priči o disoluciji i tako dalje. Potom se obratio Vučić, koji je u potpunosti ignorisao tu temu. Nije komentirao ni izjavu Bakira Izetbegovića o “genocidašima”, uprkos pitanju novinara.

“Pažljivo sam saslušao šta misle moji domaćini o situaciji ovdje, ali za nas je važno da sačuvamo mir i stabilnost, da razvijamo našu ekonomiju, da ljudi koji žive i u RS i u Srbiji mogu da vide da će imati posla, da će njihova djeca moći da ostanu na ognjištima i da ne budu ophrvani brigama kojima smo bili ophrvani prije 30 godina, nego da dobro znamo mir je naša budućnost, kao i zajednički rad”, rekao je Vučić.

Srbija će pružiti finansijsku pomoć Republici Srpskoj i u izgradnji autoputa Banja Luka – Beograd, odnosno u dijelu kod Bijeljine.

“Planiramo pružiti značajnu podršku građanima RS-a kroz podršku izgradnje autoputa kod Bijeljine, plaćamo komplet izgradnju mosta na Rači preko Save. Želimo da to bude naša velika podrška, da oni ne moraju razmišljati o novcu i zaduživanju. To je otprilike nekih 136 miliona eura”, riječi su Vučića.

Na samom kraju je na pitanje novinara kazao da što se Srbije tiče ona želi partnerske, prijateljske i najbolje odnose i sa Bošnjacima i sa Hrvatima ne samo sa Srbima.

“Ne pada nam na pamet ni da razmišljamo o sukobima i ratovima i ne smatram izjave koje idu u tom smjeru na bilo koji način odgovornim kao ni uvrede na račun drugih naroda”, zaključio je Vučić.

Podsjetimo, prethodnih dana u fokusu politike i medijske pažnje je priča o navodnom “non paperu” i nekim novim granicama na Balkanu, a prije svega u BiH. Tu priču prvi je počeo koristiti Dodik koji je poručio da je to put ka mirnom razlazu u BiH, ponovo na dnevni red stavljajući priču o otcjepljenju RS-a.

U međuvremenu su reagirali svi oni koji brane državu i protve se Dodikovim nastrajima, a najviše pažnje izazvala je poruke predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je u slučaju rata stati ispred naroda. U tom kontekstu je i upotrijebio riječ “genocidaši”, govoreći da nikada neće dopustiti da takvi zavladaju.

Izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 1. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan ulaže,…

1 sat ago

MIODRAG Vlahović: Rezolucija UN o Srebrenici SRAMOTA CRNOGORSKE Vlade… (foto)

Aktuelna vlast, svrstana uz Beograd i Kremlj, ne izdaje samo crnogorsku tradiciju i istoriju. Ona…

2 sata ago

Aleksandar VUČIĆ PRIZNAO PORAZ: “Rezolucija će biti donijeta. Radi se o brutalnom…!” (foto, video)

"Nisu oni tražili da neki Vučić pogne glavu u Srebrenici ili položi cvijet, oni traže…

2 sata ago

Milojko SPAJIĆ U BERLINU KONAČNO OTKRIO: “Crna Gora NEĆE koosponzorisati Rezoluciju o SREBRENICI ali će…!” (foto)

"Odgovor premijera Spajića na predloženu Rezoluciju Generalne skupštine UN o Srebrenici? Crnogorska vlada će je…

2 sata ago

VIDEO S ROČIŠTA U SUDU BIH: SUTKINJA ‘NATJERALA’ DODIKA DA USTANE U SUDNICI… (foto)

Na suđenju predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku i bivšem direktoru Službenog glasnika ovog entiteta…

4 sata ago

This website uses cookies.