Crna Gora

EU i NATO da reaguju na tenzije u CG… (foto i video)

Nikome više nijesu potrebni sukobi na Zapadnom Balkanu, od kojih koristi može imati samo Rusija, ocijenili su Kurt Basiner i…

BRISEL: Svijet, Crna Gora, vijesti, utorak, 04.05.2021… 11. 59… EU i NATO da reaguju na tenzije u CG… (foto i video)

Međunarodna zajednica, prije svega Evropska unija i NATO, mora reagovati na vrijeme na narasle političke i nacionalne tenzije u Crnoj Gori, jer nikome više nijesu potrebni sukobi na Zapadnom Balkanu, od kojih koristi može imati samo Rusija, ocijenili su Kurt Basiner iz Savjeta za politiku demokratizacije i Džudi Dempsi iz Karnegi centra.

Basiner je za Radio Slobodna Evropa kazao da tenzije u Crnoj Gori posljednjih mjeseci mogu biti izuzetno opasne, a incidenti, zasnovani na političkim i nacionalističkim motivima, kako je istakao, duboko uznemiruju.

Dempsi smatra da bi aktuelne tenzije i incidenti u Crnoj Gori mogli da unazade državu na putu ka EU, što će, kako je rekao, Rusija preko vladajuće strukture u Crnoj Gori i iskoristiti.

On je kazao da nema vremenaza ravnodušnost NATO i EU, navodeći da bi međunarodna zajednica morala biti aktivnija otvoreno ukazujući na to koliko je potrebna stabilnost u Cmoj Gori.

“Imajući u vidu istoriju ruskog miješanja u regionu, jedan od njenih ciljeva jeste stvaranje etničkih i vjerskih tenzija. Jednom kada eskaliraju, teško ih je obuzdati. To je velika opasnost”, naglasio je Dempsi, dodajući da bi NATO i EU trebalo da imenuju posebne izaslanike u Cmoj Gori koji bi posredovali.

Dempsi je ocijenio da EU, ako je ozbiljna po pitanju integracije Cme Gore, mora biti glasnija i „praktičnija”.

“Rusija će nastaviti da koristi trenutne političke strukture da odvrate Cmu Goru od puta ka EU. Što se tiče NATO-a, on mora biti aktivniji na terenu, putem vježbi, komunikacije i bližeg uključivanja i saradnje sa institucijama i civilnim društvom”, naveo je Dempsi.

Kurt Basiner smatra da bi međunarodna zajednica mogla da pomogne u sprečavanju sukoba i smirivanju tenzija odvraćanjem i naglašavanjem da sukobi, nasilje ili bilo kakvi napori/tendencije za promjenu granica, neće biti dozvoljeni.

On je istakao da EU, SAD, Velika Britanija i drugi saveznici moraju da se angažuju u dubokom strateškom preispitivanju načina na koji su pristupili Zapadnom Balkanu, s obzirom na to da je politika koju vode očigledno zakazala.

izvor RTCG.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Bivši gospodar SAO Budva, godinama prolazi ispod radara… (foto, video)

Kako su godinama unazad funkcionisali nadležni organi i inspekcije najbolje govori primjer bivšeg predsjednika Opštine…

5 minuta ago

STJEPAN Stipe Mesić: Srbija je mala država na Balkanu, i dalje ima ljudi koji ciljaju na srpsku ekspanziju… (foto, video)

Za sve one koji misle da Srbija može da postane velika država, kažem da je…

49 minuta ago

Dnevni horoskop za 30. april 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Ovnu prija…

1 sat ago

RAZA SE NAŠLA NA METI DŽEPAROŠA: VIKALE SMO USRED BAŠČARŠIJE… (foto)

Spisateljica i influenserica Razija Čolaković bila je meta džeparoša dok je pozirala za fotografije na…

5 sati ago

ŠOKANTNA IZJAVA MILORADA DODIKA: “RS JE SPREMNA ISPLATITI FBIH  2 MILIJARDE I DATI POTOČARE DA SE RAZIĐEMO”… (foto, video)

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da se politički procesi ne mogu modelirati…

5 sati ago

Elmedin Dino KONAKOVIĆ, poručio Aleksandru VUČIĆU: “Zaslužujete prezir, idemo u reviziju presude i naplatu ratne odštete” (foto, video)

“Pošto je Vučić ovakav mi ćemo na sve druge načine i dalje tražiti nadoknadu ratne…

5 sati ago

This website uses cookies.