IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZA KULISA: Posjeta Krivokapića BiH „prst u oku“ Sarajevu sa mnogo gafova… (foto i video)

Prva posjeta Zdravka Krivokapića Bosni i Hercegovini protekla je uz mnoge gafove i kontroverze, kojim je samo potvrđeno poslovično nesnalaženje predsjednika Vlade prilikom posjeta stranim državama, ali otvorilo i neka druga, bitnija pitanja koja se tiču odnosa Vlade Crne Gore prema susjednim državama…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… četvrtak, 27.05. 2021…10. 59 … IZA KULISA: Posjeta Krivokapića BiH „prst u oku“ Sarajevu sa mnogo gafova… (foto i video)

Posjeta Sarajevu a potom i Banjaluci uz, kako su primijetili tamošnji mediji, upadljivo odsustvo tokom zvaničnih susreta zastave BiH, otvorilo je pitanje integriteta dejtonske Bosne i Hercegovine, čiju cjelovitost Republika Srpska kao entitet stalno dovodi u pitanje.

PRESEDAN

Osim toga, do posjete Banjaluci do sada nije zabilježeno da se predsjednik vlade jedne države tokom zvanične posjete fotografisao sa navijačkim grupama, pogotovo onima koji na šovinistički način promovišu četničku ideologiju i baštine kult osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Da stvar bude još gora, Krivokapić se sa ,,Lešinarima“, koji su simbol negacije genocida u Srebrenici, slikao samo dan nakon što je u Sarajevu indirektno priznao genocid u Srebrenici.

– Moj odnos prema Srebrenici je jasan. Ja sam zbog Srebrenice krenuo u proces razrješenja jednog ministra, iako sam znao da to može da bude jedan pokušaj rušenja Vlade, ali je meni bio važniji sporazum koji sam potpisao sa tri lidera koalicije od toga koliko će trajati Vlada. Meni je bilo važnije da ono što sam potpisao i držim se do kraja toga – kazao je Krivokapić pažljivo vodeći računa da ne pomene riječ genocid, ali ipak pribravši simpatije tamošnje javnosti zbog stava o smjeni ministra koji negira genocid.

Međutim, tim stavom se završila pozitivna konotacija Krivokapićeve posjete susjednoj Bosni i Hercegovini.

Čitaj još:   DODIKOVA POLITIKA INATA I PRKOSA: Najbliže saradnike odveo u kafanu na muziku (FOTO + VIDEO)
KAFANSKE EPIZODE I INTEGRITET BiH

Umjesto da osudi četvorogodišnju opsadu Sarajeva sa početka devedesetih, Krivokapić se prisjetio svoje vojničke kafanske epizode kada je čašćavan pićem od nepoznatih Sarajlija za vrijeme zimske Olimpijade u tom gradu 1984.

Tu nije kraj gafovima Krivokapića, jer je svojom posjetom Republici Srpskoj uz državničke počasti ozbiljno problematizovao cjelovitost Bosne i Hercegovine kao države. Održavajući zvanične razgovore sa rukovodstvom Republike Srpske, kao entiteta u sastavu BiH, prihvatio je da se oni održe bez zvanične zastave BiH i razgovarao o četiri zajednička granična prelaza sa rukovodstvom RS, iako to nije njihova nadležnost.

Ipak, stvar koja je prelila čašu je kontroverzno fotografisanje sa navijačkom grupom ,,Lešinari“ koja je dovela u pitanje kredibilnost stavova Vlade o Srebrenici.

Krivokapić sa članovima navijačke grupe “Lešinari”

Prije svega: slikanje nije bilo plod slučajnosti, već je, izvjesno, dio protokola: da Krivokapić posjeti klub čiji su vlasnici tijesno povezani sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ali i predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović koji su dvije ključne političke figure u tom entitetu.

Na fotografiji, koja se dijeli na društvenim mrežama, vidi se Krivokapić ispred Kluba navijača Borca, u društvu desetak navijača.

ŠOVINISTIČKE PORUKE

Na tribinama, kako prenose mediji, kada igra Borac se tako mogu vidjeti transparenti poput ,,Ratko Mladić srpski heroj“ i ,,Ruka ruci nismo Turci“.

U tamošnjim medijima se često ukazuje na šovinističke poruke kojima se služe pripadnici te navijačke grupe i ističe njihova jednovjerska i jednonacionalna pripadnost iako je Borac iz Banjaluke kao sportski brend u gotovo svim kolektivnim sportovima u bivšoj SFRJ njegovao kult multinacionalnog i multivjerskog kluba.

U predstavljanju na svojoj zvaničnoj internet stranici ,,Lešinari“ ne kriju da su jednonacionalni navijači.

Još veći izazov za mlade snage ,,Lešinara“ dolazi formiranjem zajedničkog takmičenja svih fudbalskih klubova na nivou čitave BiH. To je značilo da će se ubuduće bitke na tribinama voditi sa onima sa kojima su naši očevi, braća, ,,lešinari“ do juče vodili krvavi rat, tj. da je u stvari zamijenjeno samo bojno polje, a ratnici su ostali isti. Sve to je još više učvrstilo stavove da su ,,Lešinari“ čisto srpska navijačka grupa i da će gđe god da budu gostovali pronositi slavu kluba, grada i krvlju natopljene Republike Srpske, jer to je obaveza zbog svih onih što su u prethodnom ratu dali živote za nju – navodi se u tekstu o predstavljanju te navijačke grupe…

Čitaj još:   BOGATI BOSANAC OSVAJA EVROPU: Preuzeo španskog diva, "KONJIC" rodni grad ne zaboravlja... (foto)

izvor analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more