BiH

KRATKA PROGNOZA: Danas i u naredna tri dana bit će…

KO SE NIJE UGRIJAO, SAD ĆE SIGURNO: Meteorolog Nedim Sladić najavio sedmicu sa tropskim vrućinama…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti… nedelja, 20.06.2021…09: 34… KRATKA PROGNOZA: Danas i u naredna tri dana bit će…

Kako bi prošli sa manje posljedica u narednom periodu Sladić preporučuje unos što više tečnosti u organizam kako bismo ostali hidrirani, uz laganiju hranu.

Danas, sutra, prekosutra u BiH biće sunčano, temperature će tokom dana biti do 39 °C.

nedjelja, 20.06.2021. godine
Slično kao u proteklom periodu, ugodnije u prijepodnevnim satima, potom vruće i sparno, uz natprosječne temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa. Osjetljive osobe trebaju biti opreznije, ne izlagati se pretjeranim naporima i umanjiti boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. Moguće su meteopatske reakcije poput nervoze, glavobolje, dekoncentracije, problemi sa snom usljed manjka svježine u noći. Opšta slika biće lošija u unutrašnjosti zemlje.

ponedjeljak, 21.06.2021. godine
Nedostatak svježine tokom noći i jutarnjih sati, mogao bi kod osjetljivih osoba uzrokovati dodatno jačanje tegoba. Poželjno je laganije se odjenuti, maksimalno reducirati kretanje i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, te konzumirati dovoljno tečnosti, naročito rizične grupe stanovništva poput trudnica, djece, hroničnih bolesnika i starijih lica. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Prvi toplotni val ovog ljeta je započeo, i odmah u samom njegovom startu idemo do 40 ° Cu dijelovima Hercegovine u Posavini, piše meterolog Nedim Sladić.

Naglasio je da će to biti prilično dugotrajan toplotni val, dosta izražen, a što potvrđuje narandžasti meteoalarm izdat od entitetskih hidrometeoroloških zavoda koji može nepovoljno utjecati po zdravlje stanovništva.

Unositi što više tečnosti

Kako bi prošli sa što manje posljedica u narednom periodu Sladić preporučuje unos što više tečnosti u organizam kako bismo ostali hidrirani, uz laganiju hranu.

Bit će prilično Zdravstveni radnici nas već upozoravaju – smanjimo fizičke aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i unosimo što više tečnosti kako bismo ostali hidrirani te laganiju kuhanu hranu.

UV index u uslovima vedrine je vrlo visok (i do 10), pa najosjetljiviji mogu dobiti opekotine za manje od 15 minuta. Ne zaboravimo da se nalazimo pred solsticij, pa je i ugaona visina sunca najveća ovih dana, a noći najkraće – kaže Sladić.

“Temperaturni rekordi za juni ugroženi”

Najavio je nakon proteklog dinamičnog vikenda slijedi još dinamičnija sedmica puna vrućine i tropskih noći, a nadati se i bez onih hercegovačko-vatrenih iznenađenja.

ističe da su brojni temperaturni rekordi za juni mjesec ugroženi.

Brojni temperaturni rekordi za juni mjesec su ugroženi, naročito od sredine sedmice (23/24.06) kada se očekuju i najviše temperature. Rizik od požara je za sada nizak, ali narednih dana se i on povećava, naročito u Hercegovini.

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

ČEKAM KIŠU, DA NAS ZALIJE…: U srijedu naoblačenje s pljuskovima, u četvrtak kiša, ide prognoza za narednih nekoliko dana… (foto)

U srijedu 1. maja, se očekuje naoblačenje sa juga koje će u drugoj polovini dana…

12 minuta ago

VIC DANA: MILE uposlen u vladi RS- a, vraća se kući sa zakašnjenjem, na vratima čeka ga žena STANA i pita, gdje su ti čovječe… (foto)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana!!! PALE: Regija, Zanimljivosti, ponedeljak, 29, 04. 2024…17: 42……

10 sati ago

Aleksandra Bosnić- ĐURIĆ: Da li je „Srpski svet“ samo kulturni koncept? (foto)

GRAĐANSKO DRUŠTVO I NJEGOVI (NE)PRIJATELJI: Od 2020. do 2024. godine postalo je jasno da od…

10 sati ago

PPO “Lovćenske straže 1990”: Podrška rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici… (foto, video)

Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ se obavezao da će se maksimalno založiti da se…

11 sati ago

Bivši gospodar SAO Budva, godinama prolazi ispod radara… (foto, video)

Kako su godinama unazad funkcionisali nadležni organi i inspekcije najbolje govori primjer bivšeg predsjednika Opštine…

11 sati ago

STJEPAN Stipe Mesić: Srbija je mala država na Balkanu, i dalje ima ljudi koji ciljaju na srpsku ekspanziju… (foto, video)

Za sve one koji misle da Srbija može da postane velika država, kažem da je…

12 sati ago

This website uses cookies.