IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KRATKA PROGNOZA: Danas i u naredna tri dana bit će…

KO SE NIJE UGRIJAO, SAD ĆE SIGURNO: Meteorolog Nedim Sladić najavio sedmicu sa tropskim vrućinama…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti… nedelja, 20.06.2021…09: 34… KRATKA PROGNOZA: Danas i u naredna tri dana bit će…

Kako bi prošli sa manje posljedica u narednom periodu Sladić preporučuje unos što više tečnosti u organizam kako bismo ostali hidrirani, uz laganiju hranu.

Danas, sutra, prekosutra u BiH biće sunčano, temperature će tokom dana biti do 39 °C.

nedjelja, 20.06.2021. godine
Slično kao u proteklom periodu, ugodnije u prijepodnevnim satima, potom vruće i sparno, uz natprosječne temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa. Osjetljive osobe trebaju biti opreznije, ne izlagati se pretjeranim naporima i umanjiti boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. Moguće su meteopatske reakcije poput nervoze, glavobolje, dekoncentracije, problemi sa snom usljed manjka svježine u noći. Opšta slika biće lošija u unutrašnjosti zemlje.

ponedjeljak, 21.06.2021. godine
Nedostatak svježine tokom noći i jutarnjih sati, mogao bi kod osjetljivih osoba uzrokovati dodatno jačanje tegoba. Poželjno je laganije se odjenuti, maksimalno reducirati kretanje i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, te konzumirati dovoljno tečnosti, naročito rizične grupe stanovništva poput trudnica, djece, hroničnih bolesnika i starijih lica. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Prvi toplotni val ovog ljeta je započeo, i odmah u samom njegovom startu idemo do 40 ° Cu dijelovima Hercegovine u Posavini, piše meterolog Nedim Sladić.

Čitaj još:   SRĐAN Vukadinović: Nestranački kandidat iluzija, svaki prijedlog osim MILA Đukanovića, dobrovoljno urušavanje suverenističkog bloka... (foto, video)

Naglasio je da će to biti prilično dugotrajan toplotni val, dosta izražen, a što potvrđuje narandžasti meteoalarm izdat od entitetskih hidrometeoroloških zavoda koji može nepovoljno utjecati po zdravlje stanovništva.

Unositi što više tečnosti

Kako bi prošli sa što manje posljedica u narednom periodu Sladić preporučuje unos što više tečnosti u organizam kako bismo ostali hidrirani, uz laganiju hranu.

Bit će prilično Zdravstveni radnici nas već upozoravaju – smanjimo fizičke aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i unosimo što više tečnosti kako bismo ostali hidrirani te laganiju kuhanu hranu.

UV index u uslovima vedrine je vrlo visok (i do 10), pa najosjetljiviji mogu dobiti opekotine za manje od 15 minuta. Ne zaboravimo da se nalazimo pred solsticij, pa je i ugaona visina sunca najveća ovih dana, a noći najkraće – kaže Sladić.

“Temperaturni rekordi za juni ugroženi”

Najavio je nakon proteklog dinamičnog vikenda slijedi još dinamičnija sedmica puna vrućine i tropskih noći, a nadati se i bez onih hercegovačko-vatrenih iznenađenja.

ističe da su brojni temperaturni rekordi za juni mjesec ugroženi.

Brojni temperaturni rekordi za juni mjesec su ugroženi, naročito od sredine sedmice (23/24.06) kada se očekuju i najviše temperature. Rizik od požara je za sada nizak, ali narednih dana se i on povećava, naročito u Hercegovini.

Čitaj još:   "Kratka pamet Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banje Luke" (foto)

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more