IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Albin KURTI SIPA SO NA RANU Aleksandra VUČIĆA: “Šest poslanika Skupštine Srbije priznaje Kosovo” (foto)

Kosovski premijer ocijenio je da se Srbija “mora distancirati od krvave prošlosti i politike Slobodana Miloševića”…

PRIŠTINA: Regija, Zanimljivosti, vijesti… subota, 10.07.2021…00: 44… Albin KURTI SIPA SO NA RANU Aleksandra VUČIĆA: “Šest poslanika Skupštine Srbije priznaje Kosovo” (foto)

Kosovski premijer Albin Kurti sastao se predhodnog dana i to sa šestero manjinskih poslanika Skupštine Srbije koji su po navodima Vlade Kosova, tokom razgovora podržali nezavisnost Kosova.

Kako je saopšteno, sastanku u Prištini prisustvovali su članovi poslaničke grupe “Ujedinjena dolina– Stranka demokratske akcije Sandžaka” a lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin zahvalio je Kurtiju što je kosovski parlament usvojio rezoluciju kojom osuđuje genocid u Srebrenici.

“Bošnjaci su veoma zahvalni što se kosovska skupština priklonila zakonu i osudila najveći zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata, kada su srpske snage u jednom danu ubile i masakrirale 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka“, naveo je Ugljanin, prenijela je Vlada Kosova.

On je kazao da poslanici koalicije “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” podržavaju Vladu Kosova u zaštiti prava Albanaca u Srbiji jer, kako je rekao, “štiteći prava Albanaca, štitite i prava Bošnjaka”.

Čitaj još:   TREĆE POLUVRIJEME: Dok Beograd "usisava" Republiku Srpsku, Sarajevo "želi vjerovati"!? (foto)

Ugljanin je pohvalio pristup premijera Kurtija “uspostavljanju reciprociteta prava nacionalnih manjina na Kosovu i u Srbiji”, navodeći da je to “lijek za rješavanje problema manjina na Balkanu”.

Kosovski premijer ocijenio je da se Srbija “mora distancirati od krvave prošlosti i politike Slobodana Miloševića” jer bez toga, kako je naveo, ne može krenuti ka budućnosti i normalizaciji odnosa s Kosovom.

Uz Ugljanina na sastanku s Kurtijem su bili šef poslaničke grupe “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” Šaip Kamberi i poslanici Enis Imamović, Nadija Bekiri, Mirsad Hodžić, Ardjend Bajrami i Selma Kučević...

izvor (SB)

ŠTA KAŽU STRANCI I ENCIKLOPEDIJE: Je li Tesla Hrvat, Srbin ili Amerikanac?

Lik Nikole Tesle trebao krasiti hrvatsku eurokovanicu, ovaj svjetski poznati Read more

Dvije žene se vjenčale u Budvi… (foto)

U pitanju su dvije mlade žene, koje su porijeklom sa Read more

STANIVUKOVIĆ IPAK STIGAO u Mostar: Možda se spustim do Starog mosta… (foto)

Zbog izjava zabrani negiranja genocida, su organizatori tradicionalnih skokova sa Read more