IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OČITO JE DA SE Kuha na relaciji Beograd- Zagreb: Iz Srbije otvoreno prijete… (foto)

Vijeće EU donosi odluku o prihvatanju i odbijanju zahtjeva kvalifikovanom većinom glasova…

BRISEL: Regija, Zanimljivosti,vijesti… subota, 24.07.2021…00: 39…OČITO JE DA SE Kuha na relaciji Beograd- Zagreb: Iz Srbije otvoreno prijete… (foto)

Stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, a sve to ako Hrvatska postane članica eurozone u narednom periodu, predstavljalo bi “prisvajanje kulturnog i naučnog naslijeđa srpskog naroda”, saopštili su iz Narodne banke Srbije.

Povodom izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da su građani Hrvatske anketom izabrali naučnika Nikolu Teslu kao najpoželjniji motiv za euro, iz NBS-a kažu da je “nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu”.

– S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga – navode iz NBS-a.

Kako objašnjavaju, država članica ima obavezu obavještavanja drugih članica o nacrtima dizajna novih nacionalnih strana eurokovanica, a zahtjev za odobrenje dizajna podnosi se Vijeću EU.

– Savjet EU odobriće dizajn nacionalne strane evrokovanice ako su ispunjeni tehnički uslovi i ako nema primjedbi drugih država članica koje koriste evro kao zajedničku valutu- ističe NBS.

Čitaj još:   BERLIN: Vedad Ibišević, djeci iz Vlasenice poslao bajramluke... (foto)

U slučaju da ima primjedbi, koje su moguće kada bi predloženi dizajn nacionalne strane jedne države mogao izazvati nepovoljne reakcije građana druge države članice, Vijeće EU donosi odluku o prihvatanju ili odbijanju zahtjeva kvalifikovanom većinom glasova.

Ova uredba odnosi se na države koje su ispunile uslove za pristupanje eurozoni, a Hrvatska može najranije to učiniti 2023. godine, što je u ovom trenutku upitno.

Plenković je rekao da svaka zemlja koja uđe u eurozonu, ima mogućnost da na jednoj strani kovanice ima neki nacionalni motiv, a da su oni, između ostalih, izabrali da na 50, 20 i 10 centi bude Tesla.

Dizajn euronovčanica je isti, nezavisno od države koja ih štampa, a o istom nacionalnom dizajnu eurokovanice odlučuje država članica EU koja euro koristi kao zajedničku valutu.

Dizajn eurokovanice može se mijenjati po proteku roka od 15 godina, osim ako ne dođe do promjene šefa države ili to zahtijevaju razlozi sprečavanja falsifikovanja eurokovanica, kada je moguće mijenjati dizajn i prije isteka spomenutog roka.

Pitanje dizajna eurokovanica regulisano je Uredbom Vijeća EU, sve to objašnjavaju u NBS-a. Države obično formiraju komisije (umjetnici, numizmatičari, graveri, političari), koje vrše izbor nacionalnog dizajna eurokovanice u konkurenciji većeg broja prijedloga

izvor agencije

Čitaj još:   PARIZ: Na koronavirus pozitivno i 600 francuskih vojnika... (foto)
Šehović: Udružimo se i ODBRANIMO građansku CRNU GORU pred naletom ŠOVINIZMA…

Ovako koncipirana marionetska vlast nas svakim danim sve više udaljava Read more