IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MAJSTOR SA MEJTAŠA: Bosanski lonac– 28 sastojaka i 28 ukusa… (foto)

Ne postoje dva ista recepta za ovo vrsno jelo. Svaki kraj, svaka kuća, svaka sezona ima svoj, pred vama je još jedan– recept Majstora s Mejtaša, sadrži 28 sastojaka i bogatstvo isto toliko ukusa, malo li je?

SARAJEVO: BiH, Recepti, vijesti…nedelja, 25.07.2021…00: 59… MAJSTOR SA MEJTAŠA: Bosanski lonac– 28 sastojaka i 28 ukusa… (foto)

Poznavaoci tvrde da ovo jelo vuče porijeklo još iz srednjevjekovne Bosne. Po legendi, bosanski rudari površinskih kopova bi ujutro palili ognjšte i kraj njega ostavljali zemljane lonce sa mesom i povrćem da se krčkaju do ručka.

DALJE Predanje kaže da je svako svoj lonac čvrsto povezivao dok se krčka da u njihovom odsustvu ne bi došlo do prebacivanja boljih komada mesa iz posude u posudu.

Ne postoji recept za ovo jelo koji striktno kaže „toga toliko, toga toliko…“ Pravilo je da nema pravila, već su raznovrsnost i mašta– pravilo. Idu sva mesa OSIM SVINJETINE, ali jagnjetina obavezno.

U loncu je obavezan kupus, a svako drugo povrće je dobrodošlo. Naš vrsni majstog kulinarstva pravi kao i mnogi zemljacii iz BiH pa i ovi naši na kraju i sa Bosfora mnogi kažu: „taj je pravi“…

U mnogim gastro- pisanijama zovu ga sarajevski lonac. Ja takve pretenzije nemam jer ne postoje dva ista recepta.

Svaki kraj, svaka kuća, svaka sezona ima svoj. Pa i naš Mejtaš na kome mi od uvijek imamo rodbinu i prijatelje . Taj lonac i ovaj recept moj sadrži 28 sastojaka i bogatstvo iso toliko ukusa. Malo li je?

Sastojci

300 g junećeg mesa (pauflek ili plećka)

800 g jagnjećeg mesa sa kostima (vrat, plećka, trbušina)

300 suhog goveđeg mesa (vrat, plećka)

Čitaj još:   Dragoslav Kosmajac: Osumnjičen kao glavni u švercu droge, umro od koronavirusa... (foto)

400 g kupusa

1 mala glavica kelja

3 krompira srednje veličine (rezan na krupnije kocke)

1 veća šargarepa

1 manji praziluk

1 koren peršuna

1 manje parče korena celera

150 g boranije

1 šolja graška

1 paprika babura

1 mlada tikvica

1 svež paradajz

1 čaša paradajz soka

1 glavica crnog luka

5- 6 čehna bijelog luka

1 kašika aleve paprike

10 zrna bibera

3 lista lovora

1 kašika soli (i još po ukusu)

1 veza peršuna

1 veza kopara ili mirođije

2 dl bijelog jabukovok soka

2 kašike brašna

2 dl ulja

voda…

Priprema

KORAK 1: meso očistiti od žilica i opne. Juneće i goveđe meso odkostiti i izrezati na kocke srednje veličine. Jagnjeće iseći sa koskom na parčad podjednake veličine.

KORAK 2– priprema povrća: Kupus i kelj isjeći na nešto veće kriške zajedno sa korijenom kako se ne bi suviše raspadali pri kuhanju. Oguljen krompir iseći na kriške, a šargarepu, luk i praziluk na krupnije kolutove. Celer, kao o koren peršuna i tikvice iseći na štapiće, a papriku po dužini na šire trakice. Paradajz pustiti da malo odstoji u ključaloj vodi, oljuštiti ga i neposredno pred kuhanje isheckati.

KORAK 3– pakovanje lonca: Važno je da sud za kuhanje lonca bude dovoljno prostran i ako je moguće zemljani. U odabranoj posudi za kuhanje prvo se na masnoći propržiti alevu papriku, pa u slojevima slagati meso, povrće i začine, stim da za poslednji sloj ostane povrće. Dodati u vodi razmućene dvije kašike brašna, pa sve zaliti tom vodom, vinom, pardajz sokom.

Tekućina treba da zauzme dvije trećine sadržaja posude. Lonac prekriti i čvrsto uvezati pergament papirom i izbušiti čačkalicom na par mjesta da para može po malo izlaziti. Jelo na početku držati na jačoj vatri, a čim sve to provri, prebaciti na najtišu. Ne smije vriti, već samo krčkati. Što duže lonac krčka, to će biti bolji i ukusniji. Orijentaciono, to traje oko tri sata. Za vrjeme kuhanja lonac ne otvarati. Sadržaj se nipošto ne miješa, već se lonac samo povremeno protrese.

Čitaj još:   OVO SU DVIJE SEPARATISTIČKE REPUBLIKE KOJE JE PRIZNAO PUTIN... (foto, video)

Posluženje

Jelo se servira u istom sudu u kome se kuhalo.

Nuna hanuma sa mejtaša ima vlastitu preporuka

Ja uz bosanski lonac pijem lijepo ohlađeno smreku, kleku ili sok od jabuke…

Prijatno, želi vam Majstor sa mondenskog dijema Sarajeva sa Mejtaša!

izvor iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more