IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAJKA SRPSKIH TABLOIDA NA UČITELJICU ADELU IZ NOVOG PAZARA

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da slučaj u Osnovnoj školi “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države, svih njenih simbola i svega što država pruža svojim građanima.

“Novosti“ pišu da je ujmesto državne himne “Bože, pravde“ u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo“ u Novom Pazaru jedna učiteljica đacima je u srijedu, na početku školske godine, puštala himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj“.

“Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Srbije. Zbog toga će prosvjetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora“, naglasio je Ružić, saopćilo je Ministarstvo.

On je istakao da Srbija obezbjeđuje visok stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je riječ o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

“Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gdje se ispisuju toponimi na jezicima manjina“, naveo je Ružić.

Čitaj još:   Proglašenje najboljih Novopazarskih sportista u 2018.

Istovremeno, srpski desničarski mediji istog su trena poveli ogromnu hajku ka učiteljici, a sve zbog himne koja nikoga ne diskriminira. 

Podsjećamo, određeni broj nastavnika suprotstavio se diskriminatorskoj odluka vlasti Srbije prema kojoj bošnjačka djeca u Sandžaku prije početka nastave moraju slušati himnu “Bože pravde”, koja u svom tekstu spominje samo i isključivo srpski narod.

Jedna od njih jeste i Adela Karaahmetović Melajac, učiteljica u OŠ “Rifat Burdžević Tršo” koja je umjesto srpske himne učenicima pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.

Izvor: Novosti.rs

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more