IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAJKA SRPSKIH TABLOIDA NA UČITELJICU ADELU IZ NOVOG PAZARA

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da slučaj u Osnovnoj školi “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države, svih njenih simbola i svega što država pruža svojim građanima.

“Novosti“ pišu da je ujmesto državne himne “Bože, pravde“ u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo“ u Novom Pazaru jedna učiteljica đacima je u srijedu, na početku školske godine, puštala himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj“.

“Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Srbije. Zbog toga će prosvjetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora“, naglasio je Ružić, saopćilo je Ministarstvo.

On je istakao da Srbija obezbjeđuje visok stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je riječ o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

“Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gdje se ispisuju toponimi na jezicima manjina“, naveo je Ružić.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: KRALI ZA VRIJEME ZABRANE KRETANJA, PA UHVAĆENI!

Istovremeno, srpski desničarski mediji istog su trena poveli ogromnu hajku ka učiteljici, a sve zbog himne koja nikoga ne diskriminira. 

Podsjećamo, određeni broj nastavnika suprotstavio se diskriminatorskoj odluka vlasti Srbije prema kojoj bošnjačka djeca u Sandžaku prije početka nastave moraju slušati himnu “Bože pravde”, koja u svom tekstu spominje samo i isključivo srpski narod.

Jedna od njih jeste i Adela Karaahmetović Melajac, učiteljica u OŠ “Rifat Burdžević Tršo” koja je umjesto srpske himne učenicima pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.

Izvor: Novosti.rs

UŽASNO! DJEVOJČICU IZ NOVOG PAZARA Pokušala PRODATI za 500 Eura

Podgorička policija uhapsila je D.H (38) iz Srbije zbog sumnje Read more

POBJEDA NOVOG PAZARA

II kolo Pionirske lige FS region Zapadna Srbija U utakmici Read more

HAPŠENJE NA GRANICI: Nabavili LAŽNE PCR testove u kafani u NOVOM PAZARU…

Kosovska policija zabilježila je jutros još jedan pokušaj prelaska sa Read more