Crna Gora

TUGA VELIKA Izgubio bitku života dr Avdul Kurpejović: Osnivač Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore… (foto i video)

Autor jedanaest knjiga, od čega velikog broja izdanja Matice muslimanske, kao i brojnih dokumenta Skupštine Matice muslimanske iz domena statusa i položaja Muslimana u Crnoj Gori…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 23.09.2021…00. 29… TUGA VELIKA Izgubio bitku života dr Avdul Kurpejović: Osnivač Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore… (foto i video)

U Podgorici je danas preselio na Ahiret dr Avdul Kurpejović, diplomirani pravnik, doktor ekonomskih nauka, član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Kurpejović je rođen 7. decembra 1933. godine u Rožajama…

Od 1967. godine, uz izučavanje i istraživanje ekonomskih nauka, finansija, monetarno-kreditne politike, regionalnog razvoja, kontinuirano se bavio etnogenezom, etnologijom, istorijom, kulturom, etnografijom, tradicijom, običajima, kulturnom baštinom, društveno-ekonomskim i nacionalnim statusom i položajem Muslimana u Crnoj Gori, kao i njihovom zaštitom od diskriminacije i tihe asimilacije. 

Iz oblasti ekonomije, privrednog razvoja, finansija, monetarnog sistema, socijalne politike, regionalnog razvoja i bržeg razvoja nerazvijenih opština Crne Gore, od 1980. godine objavio je dvanaest knjiga, a koautor je pet knjiga i monografija.

Autor jedanaest knjiga, od čega velikog broja izdanja Matice muslimanske, kao i brojnih dokumenta Skupštine Matice muslimanske iz domena statusa i položaja Muslimana u Crnoj Gori.

Takođe, autor je 170 naučnih i stručnih radova, prikaza, predgovora i recenzija, kao i 107 naučnih i stručnih radova iz istorije, kulture, etnologije, etnografije, koji su objavljeni u zbornicima, časopisima i drugim publikacijama.

Autor je više referata i saopštenja podnesenih na naučnim skupovima koji su objavljeni u zbornicima radova sa tih skupova. U svim publikovanim brojevima čaospisa OSVIT- Glas Muslimana Crne Gore, objavljeni su njegovi radovi.

Rukovodio je naučno-istraživačkim radom i izdavaštvom Matice muslimanske, kao i realizacijom projekata čiji nosilac i realizator je Matica muslimanska Crne Gore.

Zahvaljujući njegovom angažovanju i radu Matica Muslimanska je izrasla u respektabilnu kulturnu i naučnu instituciju koja je svojim naučno-istraživačkim radom i izdavaštvom dala izuzetan doprinos etnogenezi, etnologiji, istoriji, kulturi i nacionalnoj osobenosti autohtonih Muslimana Crne Gore.

Od svog osnivanja, 1996. godine, Matica Muslimanska je realizovala 27 projekata i objavila 21 knjigu, čime je dat izuzetan doprinos izučavanju istorije, etnologije, kulture, istorijskog evolutivnog procesa narodnosnog oformljenja, afirmaciji kulturnog i nacionalnog identiteta i zaštiti od diskriminacije i nametanja asimilacije, jer se istorijske, naučne i kulturne institucije Crne Gore nijesu bavile ovim pitanjima autohtonih Muslimana Crne Gore.

Uz to, Matica je realizovala sedam brojeva časopisa OSVIT-glas Muslimana Crne Gore. Zahvaljujući njegovom uspješnom rukovođenju naučno-istraživačkim radom i izdavaštvom Matice muslimanske, završena je realizacija pisanja Istorije Muslimana Crne Gore I i II, prve istorije ovog naroda koji u Crnoj Gori postoji više od 550. godina.

Jedan je od osnivača Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore 2008.godine.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

VIC DANA: Mostarac u rano jutro sreo komšiju kako ulazi u haustor sav prljav, onda– urnebes… (foto)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana! MOSTAR: Regija, Zanimljivosti, petak, 03, 05. 2024…17: 42……

8 sati ago

Aleksandar VUČIĆ NA RUBU NERVNOG SLOMA: “Britanci su POJAČALI SNAGU REZOLUCIJE sa tri nova amandmana!”… (foto, video)

“Mi smo uputili pismo i Nijemcima i Ruandi sa našim primjedbama, molbama i zahtjevima. Nikakav…

9 sati ago

Koje zemlje su sponzori UN- ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici?- “Ko se protivi Rezoluciji?” (foto, video)

Rezoluciju je do 2. maja sponzoriralo 28 zemalja, a Al Jazeerin novinar koji izvještava iz…

9 sati ago

ZAGREB: Hrvatska i službeno sponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici… (foto, video)

Hrvatska se pridružila kosponzorima Rezolucije o Srebrenici koju su predložile Njemačka i Ruanda, a o…

9 sati ago

Dnevni horoskop za 4. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan rasterećen,…

11 sati ago

VATROSLAV Belan: Velikosrbi nikako da nauče- Crnu Goru niko nije predao, niti će se ona predati… (foto)

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan osvrnuo se na izjavu premijera Srbije Miloša Vučevića koji je…

13 sati ago

This website uses cookies.