IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TEŠKA priča, PRETEŠKA ZIJE Ramića: “Ubili su mi cijelu porodicu- BRATA, ŠEST SESTARA, OCA I MAJKU… (video)

„Gledao sam kako su mi ubili oca Ismeta, majku Šefiku koju su ubili trudnu. Pred očima sam izgubio sestre: Zlatiju– 13 godina, Zijadu– 7 godina, Suvadu– 5 godina, Almasu– 4 godine, Zlatu– 3 godine i brata Sabriju– 2 godine.”

Danas u 10:00 sati, okupljenim na Međureligijskoj molitvi za mir u Rimu, obratio se Zijo Ribić iz Tuzle, čije je svjedočenje zločina nad njegovom porodicom zaledilo um, dušu i srce svih koji su ga slušali.

Dječak koji je 1992. godine, u selu Skočić kod Zvornika, svjedočio ubistvu svojih roditelja i šestoro braće i sestara, obratio se prisutnim na bosanskom jeziku svjedočeći trenutke kada su zločinci poubijali osam članova njegove porodice, ali i život koji je kao dječak, bez porodice, živio u toku i poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu.

„Iako znam italijanski jezik, želio sam da se, uz pomoć prevodioca, obratim na svom maternjem – bosanskom jeziku. Koliko sam vidio, na ovom molitvenom skupu nije bilo više nikoga iz Bosne.

Ovdje su predstavnici raznih religija iz cijelog svijeta, a ja sam pozvan da govorim, ustvari svjedočim o svom slučaju.

Zahvaljujem svima koji su mi ukazali čast da se obratim na ovom skupu; neka oni koji ne znaju čuju kakvi zločini su činjeni, kao i da zločinci koji su počinili zločin nad mojom porodicom još nisu kažnjeni“, prenio nam je u današnjoj kratkoj prepisci Zijo, neposredno nakon što je u Kongresnom centru “La Nuvola Roma” govorio o zločinu nad svojom porodicom.

Čitaj još:   Amerikanac UBIO suprugu kad je saznao da će raditi u ambasadi u SRBIJI

Današnju molitvu za mir, kako nam je kazao Zijo, predvodio je papa Franjo, a prisustvovale su joj mnoge ugledne svjetske ličnosti.

Zijino obraćanje pred učesnicima Međureligijske molitve za mir u Rimu prenosimo u cijelosti.

“Gledao sam kako su mi ubili oca Ismeta, majku Šefiku koju su ubili trudnu. Pred očima sam izgubio sestre: Zlatiju– 13 godina, Zijadu– 7 godina, Suvadu– 5 godina, Almasu– 4 godine, Zlatu– 3 godine i brata Sabriju– 2 godine. 

Prije nego počnem, zamolio bih sve prisutne da minutom šutnje, učenjem Fatihe ili onako kako kome dolikuje, odamo počast svim nevinim žrtvama u svijetu, a pogotovo djeci.

Zovem se Zijo, prezivam Ribić; bilo nas je devetoro članova porodice i beba na putu.

Danas sam suprug i otac male Sare od 3 godine, kuhar po profesiji; imam 37 godina. Preživio sam genocid i strijeljanje.

Tog 12. jula 1992. godine ‘Simini četnici’ – paravojna jedinica iz Srbije – ušla je u moje selo Skočić kod Zvornika, koje je bilo romske populacije. Vjerovali smo da nam niko neće nauditi jer ni mi nismo zlo nikada činili; mi nismo ratnici.

Gledao sam kako tuku i muče muškarce, siluju djevojčice i žene; gledao sam kako mi siluju sestru Zlatiju od 13 godina, traže pare i zlato, utovaraju nas kao stoku u kamion i vode u selo Malešić kod Zvornika.  

Čitaj još:   DETALJI HORORA BRAČNOG PARA: Ubio suprugu i tri kćerke u kućnom karantinu i izolaciji... (foto)

Tu sam plakao i tražio mamu.

Zadnje čega se sjećam je ženska osoba koja me gura i govori: ‘Evo ti mama’, a zatim ubod u vrat, zatim pucanj i mrak. Probudio sam se na leševima, ni sam ne znam kako, ali znam da od tog dana sjećanja ne nestaju…

izvor: face.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more