IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GLAS RAZUMA IZ SRBIJE: “Negiranjem genocida u Srebrenici, srpski političari su napravili katastrofalnu grešku!” (VIDEO)

Istaknuti historičar iz Srbije, Milan St. Protić, gostujući u tv emisiji “Balkan info” kazao je da su političari u Republici Srpskoj napravili katastrofalnu grešku upornim negiranjem genocida u Srebrenici. Protić smatra da kod klasificiranja zločina genocida nije presudan broj žrtava, nego genocidna namjera. A ona je očigledno postojala u Srebrenici jer zarobljeni Bošnjaci nisu likvidirani na mah, u borbi, nego su likvidirani danima nakon što su srpske jedinice zauzele Srebrenicu.

Likvidacija Bošnjaka u Srebrenici trajala je čak dvije sedmice, kazao je Protić.  

“Ja sam u početku mislio i nadao sam se da su Bošnjaci u Srebrenici ubijeni u borbi, no prevario sam se. Istina je da su likvidirani kada je borba prestala, kada su bili zarobljeni i nisu predstavljali nikakvu opasnost”, rekao je historičar Protić.  

Čitaj još:   STAV Saveza antifašista Srbije: Vučiću se žuri... (foto)

On smatra da su političke elite u Republici Srpskoj pogriješile kada su odlučile negirati počinjeni zločin u Srebrenici, čime su, ne samo Bošnjacima, nego i cijelom svijetu u ruke dali adut protiv politike Republike Srpske. Protić smatra pogubnom činjenicu da su političke elite u Republici Srpskoj, umjesto jednodušne osude, ustale u zaštitu počinilaca užasnog zločina u Srebrenici. 

izvor: SB

Tantalove muke šerifa DRITANA od Bojane ili: ”Neće Ura dat”

Posljednju u nizu neće- dati- Ura momenata je ovaj, vezan Read more

Mitropolit MIHAILO: Svetosavski EKSTREMISTI provociraju NOVU SREBRENICU I VUKOVAR

Izuzimanje Cetinjskoga manastira iz državnoga vlasništva i nezakoniti upis u Read more