IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DODIK U PANICI: Početkom sedmice ide u ANKARU na noge ERDOGANU? (foto, video)

U ponedjeljak ili utorak slijedi sastanak s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom”, najavio je jučer, tokom gostovanja u jutarnjem programu Pink TV u Beogradu Radovan Kovačević, portparol SNSD- a i savjetnik člana Predsjedništva Milorada Dodika…

 BEOGRAD: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 08.11.2021… 00: 55…  DODIK U PANICI: Početkom sedmice ide u ANKARU na noge ERDOGANU? (foto)

“Bez obzira na pritiske, Republika Srpska ima ozbiljnu međunarodnu komunikaciju. Danas je u Banjoj Luci premijer Mađarske Viktor Orban . Sutra predsjednik Dodik ima susret s Janezom Janšom. U ponedjeljak ili utorak slijedi mu sastanak s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom”, najavio je jučer, tokom gostovanja u jutarnjem programu Pink TV u Beogradu Radovan Kovačević, portparol SNSD- a i savjetnik člana Predsjedništva Milorada Dodika. 

On nije dao detalje sastanaka koje Dodik planira.

No, iskoristio je gostovanje da u više navrata istakne da “RS na međunarodnoj sceni stoji mnogo bolje nego li se vidi, posebno u Sarajevu”. 

Slične poruke šalje i sam Dodik tokom svojih gostovanja na odabranim TV stanicama. 

Mnogo bitnije, on, njegove pristaše, ali i lobisti, stalno ponavljaju netačnu mantru da aktivnosti režima u entitetu RS nisu protivne Ustavu Bosne i Hercegovine. 

“Mi samo hoćemo ustavnu Bosnu i Hercegovinu”, ističe Dodik. 

Christian Schmidt, visoki predstavnik i konačni tumač Dejtonskog sporazuma, kao temelja Ustava BiH u nedavnom govoru za Vijeće sigurnosti odbacio je takve tvrdnje. 

Čitaj još:   ARIJANA JE UMRLA OD BOLESTI OD KOJE MNOGI BOLUJU U SRBIJI: Ignorisala je, ove SIMPTOME, na koje mi ni ne obraćamo PAŽNJU... (foto)

U svom izvještaju visoki predstavnik objašnjava da Dodik ovakve poteze”naziva povratkom na ‘izvorni Dejton'”, te ocjenjuje da to nije tačno

To je, po Schmidtu “politički pogrešan naziv zasnovan na pogrešnim tumačenjima Ustava BiH”. 

“U praksi, ova politika ima za cilj da poništi mnoge teško stečene reforme u posljednjih 26 godina, ne da bi se striktno pridržavala slova GFAP-a, već radije da se vrati na situaciju koja je postojala na terenu prije implementacije Dejtona. Ukratko, gospodin Dodik nastoji da povuče RS iz ustavnog poretka uspostavljenog prema Aneksu 4 Općeg sporazuma za mir i da se odustane od civilne implementacije Sporazuma navedenog u Aneksu 10”, navodi visoki predstavnik.

“To je jednako otcjepljenju bez proglašavanja. Jednostrano povlačenje bilo kojeg entiteta iz uspostavljenih državnih institucija, što pravno nije moguće prema sadašnjem ustavnom okviru, dovelo bi do kolapsa tih institucija i na kraju potkopalo sposobnost države da funkcionira i izvršava svoje ustavne odgovornosti… 

Neposredno prije završetka ovog izvještaja, gospodin Dodik je otkrio svoj cilj kao nezavisna RS „u okviru dejtonske BiH“. Kako su napomenule opozicione stranke u RS-u, ovo je opasan put ne samo za BiH već i za RS, imajući u vidu da entiteti pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH i nemaju pravo da se odvoje od BiH”, napisao je Schmidt.

Čitaj još:   GRIZU I NAPADAJU KO LUDI: Komarci, obožavaju samo OVU krvnu grupu, imate li je vi...

izvor Politički.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more