IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRETJERALA Hrga: Prisjetila se dolaska u Sarajevo- “Mislila sam da je zvuk ezana…” (foto)

“…poziv na rat, prvi put sam u Sarajevu zalegla na pod hotela.”

ZAGREB: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 10.11.2021… 18: 45… PRETJERALA Hrga: Prisjetila se dolaska u Sarajevo- “Mislila sam da je zvuk ezana…” (foto)

Nekadašnja savjetnica bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Mirjana Hrga, prisjetila se na svom Facebook profilu rada na televiziji Al Jazeera nakon čega se i oprostila od novinarstva.

“Sutra će biti rođendan mojoj televiziji kojom sam se zapravo oprostila od novinarstva. Nakon nje, nisam mogla raditi na ničem slabijem i odustala sam. Dali su mi svijet na dlanu i učinili me kompletnijim čovjekom. Jedan od razloga zašto sam pristala raditi za tu televiziju (osim globalnog izazova) bio je i osobni strah od nepoznavanja Muslimana i njihove vjere. Mislila sam da je zvuk ezana poziv na rat, prvi put sam u Sarajevu zalegla na pod hotela.”

“Poslije ću biti na podu, ali u pancirki, u nekim svjetovima koje nikada ne bih upoznala da nije bilo ove televizije”, započela je Mirjana svoju objavu, a piše Index.

“Svugdje sam se iskreno legitimirala kao Hrvatica katolkinja. Osim – 2 puta. Oprostivo. Spašavala sam živu glavu. U Ukrajini sam na ruskim kontrolnim tačkama, tog dana kada sam skoro poginula pod rafalnom paljbom sa cijelom svojom ekipom prešutjela da sam Hrvatica. Pozivala sam se na činjenicu da smo ‘cлавянские братья’. Prošlo je. U Tripoliju sam prešutjela da radim za Al Jazeeru. Neću dalje…

Čitaj još:   VULIN U KLINČU SA DRITANOM: Ne tražimo ni centimetar u Crnoj Gora, a Abazović ne treba da otima 13 odsto Srbije... (foto)

“Nema me tamo već 5 godina – i kada vidim da su stavili moje inserte, znam da sam učinila najpametniju stvar u svojem životu. Na HTV-u sam provela dvostruko duže. Da me neko nije stavio u leksikon te televizije, teško bi bilo dokazati da su me oni stvorili i odgojili. Al Jazeera se svojim ljudima ponosi. Svakom ciglicom koja je uzidana u tu veliku kuću. Čak i kada odu”, nastavila je Mirjana.

“I zato kada mi uberHrvati kažu da i nisam nešto jer sam ‘radila za Muslimane’ ja im odgovaram – radila sam za ljude i profesionalce. I ponosim se time”, zaključila je Mirjana svoju objavu. 

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more