IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MEVLUDIN Nuhodžić: GOVOR MRŽNJE PREMA MANJINSKIM NARODIMA NEDOPUSTIV I ZA SVAKU OSUDU…

Govor mržnje prema manjinskim narodima nedopustiv je i za svaku osudu, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore Mevludin Nuhodžić.

U današnje vrijeme, kako je rekao, govor mržnje zastupljen je u svim porama društva, ali posebno je raširen na društvenim mrežama i u komentarima kada su u pitanju pripadnici manjinskih naroda, “tamo gdje je sadržaj dostupan svima i vrlo brzo se širi”.

”Svi smo mi različiti i ne znači da zbog tih različitosti je neko manje a neko više vrijeđan i to je neprihvatljivo da se dešava tako agresivno u 21. vijeku. Zbog toga govor mržnje danas treba biti važna tema političkog i društvenog djelovanja…

Njegov cilj vrlo često nije povrijediti pojedinca nego određeni narod sa namjerom podcijeniti ga, zastrašiti, izolovati i ukazati da oni ne mogu imati prava kao drugi, a sa druge strane mobilizovati sve one koji imaju poriv mržnje prema njima zbog svoje nacije, vjere, jezika što može u određenim trenucima dovesti do različitih oblika diskriminacije, incidenata i nasilja prema pripadnicima manjina”, naveo je Nuhodžić.

Čitaj još:   BIJELO POLJE: Policija i dalje traga za napadačima koji su pretukli Adema Gredića i Admira Bašića... (foto)

Svaka poruka mržnje, kako je rekao, ima dvostruku svrhu.

”U društvu u kojem se olako izgovaraju riječi i poruke mržnje a posebno i učestalo prema manjinama, predstavlja društvo u kojem nasilje postaje normalno. Onda u takvom društvu postaju ugrožena prava svih građana ne samo manjina. Koristim priliku da pozovem nadležne državne organe da u konkretnom slučaju hitno reaguju kako bi preventivno djelovali na sve eventualne buduće počionice ovakvih djela”, poručio je Nuhodžić.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more