IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO I KO BI REK’O ČUDA DA SE DESE: Fahrudin Pecikoza otkrio kako je napisao hit Miljacka za Halida Bešlića… (foto, video)

Nakon poplava koje su nedavno zahvatile pojedine dijelove Sarajeva, a Miljacka narasla, pojavile su se slike na ovu temu, a pojedinci su za poplave “okrivili” Bešlića i Pecikozu…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti,nedelja 21.11.2021…08: 32… SARAJEVO I KO BI REK’O ČUDA DA SE DESE: Fahrudin Pecikoza otkrio kako je napisao hit Miljacka za Halida Bešlića… (foto, video)

Inspiraciju za stihove čuvene pjesme “Miljacka”, koju je komponovao Željko Joksimović, a izvodi je naša legenda narodne muzike Halid Bešlić, tekstopisac Fahrudin Pecikoza pronašao je u historiji Sarajeva.

Naš hitmejker za medije je otkrio kako je nastao ovaj veliki hit bez kojeg se teško može zamisliti vjenčanje, rođendan ili druga vrsta proslave širom regiona.

– Glavni krivac za pjesmu Miljacka je rahmetli hadžija Fudo (op.a. Fuad Šehbajraktarević). Naime, u vakufnami Begove džamije piše da imam ne može biti sa lijeve strane Miljacke…

Zbog toga sam često zezao prijatelje sa lijeve strane, među kojima je bio i Dino Merlin, da su loši ljudi i ne mogu biti imami Begove džamije. Onda mi je jednom prilikom hadžija Fudo objasnio u XVI vijeku, kada je napravljena Begova džamija, nije bilo regulisano korito Miljacke i rijeka svake godine nadođe i odnese mostove…

Tada se nije moglo preći sa lijeve na desnu stranu i onda su u vakufnami, da Begova džamija ne bi ostala bez imama, napisali da on može biti samo sa desne strane. Ta je priča trajala nekoliko sati i hadžija mi je rekao da su zbog odnešenih mostova pucale i ljubavi, momak nije mogao do djevojke po dva- tri mjeseca. Znači da su ti mostovi osim tehničkih pravili i ljubavne probleme. Onda sam iz te priče dobio inspiraciju– prisjeća se Pecikoza.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Nakon inicijative za otcjepljenje od Crne Gore- "Izgleda da ćemo u grad sa pasošem"... (foto)

Dalje kaže da kada je Halid čuo stih “… ko bi rek’o čuda da se dese, pa Miljacka mostove odnese, da ne mogu tebi doć’, da ne mogu ulicom ti proć…”, pjesmu je odmah kaparisao.

Halkan je rekao: “Samo ostavi to meni i nikome ne daj”. U Sarajevu je u to vrijeme kao gost na Bešlićevom koncertu bio Željko Joksimović i kada je vidio tekst, odmah je izrazio želju da uradi muziku. Inače, sa Halidom se sve u minuti završi, ili jeste ili nije…

Halid ima taj nevjerovatan osjećaj za te stvari. Zato i ima veliku karijeru. On je prije svega producent svojih ploča i bez tog njegovog osjećaja ne bi napravio ovako impresivnu karijeru. Skoro svi kojima sam pročitao pjesmu govorili su da je “Miljacka” pjesma lokalnog karaktera i da će se pjevati od Marin Dvora do Baščaršije….

Ona se sada pjeva širom svijeta. U Sloveniji se snima dokumentarni film o košarkaškoj reprezentaciji koja je napravila vanserijski uspjeh i osvojila titulu šampiona predvođena maestralnim Lukom Dončićem…

Čitaj još:   MIRSAD VILIĆ, RAZORUŽAO DODIKA: U Americi završio FBI akademiju...

U filmu će biti i pjesma “Miljacka” koju su pjevali na dočeku i proslavi, a, kada su me nazvali producenti dokumentarca, rekao sam nije problem, samo hoću potpisan dres Luke Dončića. Uskoro bi trebali i ispuniti svoje obećanje– kaže Fahrudin PECA Pecikoza.

IZVOR Faktor.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more