IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Jasmina Curić- DA NA POPISU U SRBIJI JASNO KAŽEMO DA SMO BOŠNJACI I DA GOVORIMO BOSANSKI

Predsednica krovne ustanove Bošnjaka u Republici Srbiji podsetila je da popis stanovništva predstavlja najvažnije statističko istraživanje države koje se obavlja u desetogodišnjoj periodici

Novi Pazar: Jedan od prioriteta u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u narednom periodu biće popis stanovništva u Republici Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

BNV će u saradnji s Republičkim zavodom za statistiku aktivno učestvovati u kampanji i sudelovaće u promociji popisa.

Ključni cilj Koordinacije nacionalnih veća, koji u komunikaciji s drugim ustanovama, a u vezi popisa zastupa predsednica BNV-a Jasmina Curić, bio je da nacionalna veća aktivno učestvuju u radu tela koja organizuju popis na svim nivoima, od republičkog do opštinskog.

Predsednica krovne ustanove Bošnjaka u Republici Srbiji podsjetila je da popis stanovništva predstavlja najvažnije statističko istraživanje države koje se obavlja u desetogodišnjoj periodici.

Ona podsjeća da se na osnovu parametara popisa izrađuju planovi razvoja jedne zajednice u svim oblastima.

Na osnovu rezultata popisa vrši se i raspodjela budžetskih sredstava, kazala je Curić i naglasila da je to šansa koju Bošnjaci u Republici Srbiji moraju iskoristiti, u cilju ostvarivanja individualnih i kolektivnih prava te veće zastupljenosti Bošnjaka u državnim ustanovama u Srbiji a posebno u regiji Sandžak.

“Iz tog razloga BNV je ovom poslu pristupilo veoma ozbiljno i sistemski. Jedno od glavnih pitanja je i to što se na kraju kvalitet ostvarivanja prava manjinskih naroda u Republici Srbiji ostvaruje na osnovu rezultata popisa. Mi smo ovo pitanje aktualizovali na Koordinaciji nacionalnih savjeta, koju čine svi nacionalni savjeti na nivou Srbije, tada je predloženo, a  potom i prihvaćeno da ja budem ispred Koordinacije nacionalnih savjeta zadužena da zastupam interese svih manjinskih naroda u Srbiji u vezi predstojećeg popisa, a sa Republičkim zavodom za statistiku.

Čitaj još:   MILJANA KULIĆ, POBJEGLA U BOSNU: Pomirila se sa ZOLOM, objavila sliku iz KREVETA... (foto)

Na sastancima smo jasno iznijeli svoje zahtjeve, jedan od njih je bio naš zahtjev da budemo partneri u svim procesima sprovođenja popisa stanovništva, od republičkog do lokalnog nivoa. U republičkom radnom tijelu smo dobili dva mjesta za nacionalne savjete u Srbiji, a za jedno od ta dva delegiran je predstavnik BNV- a Elvir Eminbegović, vijećnik u BNV-u. Na osnovu svega došli smo do zaključka da smo postigli rezultat i da smo s Republičkim zavodom za statistiku ostvarili jedan partnerski odnos u kome smo prihvaćeni kao relevantan partner na sprovođenju popisa koji nas očekuje u oktobru sljedeće godine”, rekla je predsjednica BNV- a.

BNV je, kazala je Curić, u pripremama za realizaciju kampanje koja će promovisati sve prednosti odziva stanovništva na popis.

“Moja preporuka je da popis stanovništva svi shvatimo ozbiljno i da je to prilika da se izjasnimo, da pokažemo svoj identitet te da kažemo da smo Bošnjaci i da govorimo bosanskim”, dodala je Curić.

U ponedjeljak je s nadležnima u Republičkom zavodu za statistiku održan i poslednji sastanak. Rezultat tog susreta je dogovor da BNV i na lokalu u opštinama regije Sandžak predloži svoje predstavnike za Opštinske popisne komisije.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: HAPŠENJE zbog obijanja i krađe...

izvor: AA

Jasmina Curić, nova predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka

Curićeva je obećala da će raditi u interesu građana Sandžaka, Read more