IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROTESTI U SARAJEVU: Rudari će noćiti pred Vladom FBiH, za ponoć zakazan sastanak… (foto, video)

Rudari sedam rudnika iz Breze, Kaknja, Zenice, Tuzle protestuju pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 24.11.2021, 00: 32… PROTESTI U SARAJEVU: Rudari će noćiti pred Vladom FBiH, za ponoć zakazan sastanak… (foto, video)

Građani rudarima i dalje donose hranu, voće, čajeve izražavajući tako solidarnost. Vozilo Hitne pomoći preventivno obilazi okupljene.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić večeras se vraća u Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke zbog protesta rudara, a u ponoć će biti održan sastanak u zgradi Vlade FBiH, potvrđeno je za Faktor iz Novalićevog kabineta.

Premijer dolazi avionom oko 23.30 u Sarajevo. Na sastanku će biti svi federalni ministri, menadžment Elektroprivrede BiH, direktori sedam rudnika, a pozvani su i predstavnici rudara.

Zbog povrede noge jednog od rudara intervenirala je Hitna pomoć Kantona Sarajevo, rekao nam je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

– Jedan od radnika je nezgodno stao- dodao je Husić.

Čitaj još:   TUGA DO NEBA: Tragedija porodice Suljović- RODITELJI I ĆERKA UMRLI, DVA SINA KRITIČNO...

U ovom momentu nije poznato koliko je povreda ozbiljna.

Pitali smo i kako će provesti noć.

– Lijepo, bilo je i težih noći. Imamo koliko nam treba – odgovorio je Husić.

Komorati iz trećih smjena i iz prvih spremaju se i dolaze pored Vladu FBiH, tako da puno veći broj rudara dolazi ovamo, rekao je jedan od okupljenih rudara večeras na protestu u Sarajevu.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo nam je rečeno da će policija Kantona Sarajevo nastaviti osiguravati mirni protest rudara i preusmjeravati saobraćaj na alternativne pravce dok se ne steknu uvjeti za normalno odvijanje saobraćaja ulicom Hamdije Ćemerlića, pored zgrade Vlade FBiH.

Neće biti nikakvog “rastjerivanja” okupljenih radnika sve dok su protesti mirni. Skup je ranije odobren do 18 sati.

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more