BiH

GURMANSKA GEOGRAFIJA BIH I SANDŽAKA: Sok od smreke ili kleke i boze na naškim trpezama… (foto, video)

Dva nacionalna soka ne konzumiraju se samo u toku meseca ramazana, oni se piju u toku cijele godine, kleke ima i to u kafečajdžinicama i u privatnim kućama, Boza se uglavnom nudi u poslastičarnicama, koje se „tvrdo“ drže tradicionalne proizvodnje i usluge kako u Sarajevu tako i u Novom Pazaru…

SARAJEVO- NOVI PAZAR: BiH, Sandžak, Zanimljivosti, vijesti, subota, 11.12. 2021… 08..12… GURMANSKA GEOGRAFIJA BIH I SANDŽAKA: Sok od smreke ili kleke i boze na naškim trpezama… (foto, video)

„Oznojene“ plastične flaše, dobro rashlađene smreke ili kleke i boze, od dva i litar i po, u kasnim popodnevnim satima, dočekuju ulične prolaznike kako i brojnim ulicama Sandžaka tko i od Baščaršije pa sve do Ilidže…

Tako u svakom muslimanskom mjesecu posta Ramazana. Dobro osvježenje na kraju dnevnog posta.

No, ova dva napitka ne konzumiraju se samo u toku tog svetog meseca. Piju se u toku cijele godine. Kleke ili smreke ima i to redom u kafečajdžinicama i u privatnim kućama. Boza se uglavnom nudi u starim poslastičarnicama, koje se „tvrdo“ drže tradicionalne proizvodnje i usluge.

Kad se kaže kleka, prva asocijacija je doobra ljuta pića. „Mučenica“ ke prvo i od plavičastih bobica pravi se u Sandžaku kao i širom BiH i to je i kao dobra kapljica visoko se kotira na ljestvici domaćih nealkoholnih pića.

U ovom dijelu Balkana se od smreke ili kleke se proizvodi sok, koji dobro osvježava, ali mu se prišiju i alternativna ljekovita svojstva.

Kleka cvjeta u proljeće, a bere se u kasnu jesen. Bobice se prosuše i proberu i iznose na tržište. Minule jeseni otkupljivači su je plaćali od tri eura ili pet km po kilogramu. Na pijaci je moglo nešto jeftinije.

Sok od kleke se pravi u plastičnim buradima. Probrane, proprane prosušene bobice preliju se vodom. Na primer, 1,5 kg kleke stavlja se u 20 litara vode. Da se sok ne bi „otezao“ ubacuje se klip kukuruza. Manja količina proizvodi se u tegli. Pola kilograma kleke prelije sa tri litra vode doda sok od limuna.

„Sazrevanje“ traje najmanje mjesec dana. Sok je spreman kada bobice sa vrha „siđu“ na dno posude u kojoj su se kiselile. Prilikom svakog točenja slijedi obavezno cijeđenje. Osvežavajuće piće, kleka je ako se pije bez dodavanja šećera i dobro rashlađena.

Sok smreke- kleke, osim što osvežava, koristi se kao alternativa u liječenju. Kažu da „protjeruje“ pjesak i mrvi kamen u žučnoj kesi, bubrezima ali kao okraćnim putevima.

Pomaže regulisanju šećera u krvi, čisti krvne sudove, dobar je za nerve i želudac… Obojleli se i za sok od kleke hvata. Neki sok od kleke koriste i za skidanje telesne težine. Sve je isto to i „sto posto“ provereno. Najbolji je za osvježavanje i dobro varenje. Ko ne može da mu kiselo rezne kroz grlo, može da doda malo šećera.

Boza je skoro zaboravljeno piće osim u Aturskoj i sve do Anadolije. Za nju se kaže da ima osvježavajući miris  nostalgije. Izgubila je trku sa savremenim gaziranim sokovima.

Njeni proizvođači, bozadžije, ostali su na starim filmovima i u sjećanjima vremešnih generacija. Bozadžija na ulici sa sifonima ili limenim posudama sa česmicama. Čista boza ili „špricer“, Nije onaj, i drugih djelova „pola vino, pola voda“, već pola boza, pola limunada.

Boza se pije u svim balkanskim zemljama. Neki je pripisuju ljudima prvo iz Turske, drugi Rumunima. To nasleđe svuda su održavali stari poslastičari. Ima je i sada u poslastičarnicama, koje su mijenjale samo enterijere, ali ne i ponudu. 

Dva orijentalna dobra se nikako ne odvajaju, tulumba ili baklava na tanjiru i boza u „zamagljenoj“ čaši.

Za pravljenje ovog napitka potrebna su dva dana. Originalni recepti su pa i poslovna tajna poslastičarskih majstora i prenose se sa koljena na koljeno. Osnovni sastojci su joj kukuruzno brašno, voda, sviježi kvasac i šećer.

Izraz „Prosto kao boza“ opravdava tvrdnju da je pravljenje ovog napitka jednostavno, ali se odvija po fazama u razmaku od po desetak sati. Kada je gotova, stavlja se u frižider. U gustu žućkastu tečnost može da se doda neki egzotični začin, a u poslastičarnici dobro se slaže sa kuglom sladoleda.

Zbog specifičnog ukusa, nekima treba vremena da se naviknu na to piće. Tvrdi se da je zdravo piće i da treba da se pije, jer ima puno vitamina B, bijelančevina i organskih kiselina. Piće nekih mladosti, redom i tada i sada preporučuje se trudnicama, porodiljama, djeci i starijim osobama…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 16. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan uživa…

1 sat ago

GRAD BLOKIRALA POLICIJA: Novi detalji filmske pljačke u BiH- Razbojnici u 3 torbe odnijeli ukradena dva miliona maraka! (foto)

Nepoznati razbojnici napali su i opljačkali vlasnicu mjenjačnice iz Banja Luke od koje su prema…

2 sata ago

POSTAVLJA SE PITANJE- Hoće li Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici? Amandmani nedovoljni prosrpskim partijama… (foto, video)

Iako je premijer Milojko Spajić 9. maja najavio podršku Crne Gore Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) kojom se…

3 sata ago

TUGA I BOL NAD KRAJINOM: Obavljena dženaza mlade majke ADISE Salkić- ODLAZI NAŠA HRABRA LAVICA… (foto)

Smrt 36- godišnje Adise Salkić iz Bosanske Krupe, mlade majke dvoje djece i supruge, potresla…

13 sati ago

IZBOR TASTE ATLASA: Bosanska kafa se našla na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu (foto, video)

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i…

13 sati ago

KENANA Strujić- Harbić: Pritisak ANDRIJE Mandića, je kontinuitet njegovog stvarnog djelovanja… (foto)

Pritisak koji Andrija Mandić vrši na premijera Milojka Spajića da Vlada ne glasa za rezoluciju…

13 sati ago

This website uses cookies.