IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKORO PA SVE SE ZNA: Lokacije gdje se kriju srpski kriminalci, utočišta širom svijeta… (foto)

Osnaživanjem srpskih kriminalnih grupa van Srbije i mogućnost da se raznim ilegalnim tokovima izbjegnu sudski procesi, zatvorske kazne, a nerijetko i neprijateljski metak, navelo je ovdašnje kriminalce da utočište pronađu u nekim drugim zemljama, daleko od srpskog zakona i podzemlja. Španija, Južna Afrika, Južna Amerika- samo su neka područja u kojima se kriju “srpski” kriminalci…

BEOGRAD: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 12.12. 2021… 00..52… SKORO PA SVE SE ZNA: Lokacije gdje se kriju srpski kriminalci, utočišta širom svijeta… (foto)

Južna Afrika

Hronološki gledano poslednji u nizu slučajeva je presuda Nebojši Jeftiću (61) koji je osuđen je za ubistvo Mileta Veljkovića (63) na doživotnu robiju pred Višim sudom u Midelbugu u Južnoafričkoj Republici i to sedam godina nakon što je izvršio zločin, pošto je izazvao saobraćajku automobilom koji je prilikom likvidacije ukrao od žrtve.

Iako Jeftić nije „zvučno“ ime srpskog podzemlja, dobar je pokazatelj da se naši državljani „pritisnuti“ zatvorskom kaznom koja ih očekuje, vrlo viješto mogu skrivati čak i u zemljama koje im ni na jedan način nisu bliske.

Dobar je primer i slučaj Dobrosava Gavrića, Srbina osuđenog za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana koji je u Afriku pobegao uoči donošenja presude u Srbiji, a o tome koliko je brzo napredovao u podzemlju „nove domovine“, oslikava podatak da je radio za jednog od najopasnijih kriminalaca, takođe doseljenika, Radovana Krejcira.

Zajedno sa njim pobjegao je i Milan Đuričić Miki koji se takođe duže vrijeme uspješno skrivao, ali sve većim brojem Balkanaca u Južnoafričkoj Republici, oformili su se i novi, međusobni sukobi.

Južna Afrika, kao zemlja poznata po velikoj stopi kriminala koja u jednom trenutku popela na drugo mijesto na svijetskoj listi, odlična je to ta podloga da odbegli Srbi svoj „zanat“ prenesu na najveći kontinent. „Krvavi“ novac koji su donosili iz Jugoslavija i kasnije Srbije ulagali su u poznanstva i započinjanje sumnjivih biznisa, daleko od očiju srpskih pravosudnih organa koji za njima tragaju. Ipak bujanje takvih slučajeva dovelo je do neizbežnih sukoba i ratova za prevlast na tržištima droga, oružja, dijamanata…

Čitaj još:   VIC DANA Mujo i poziv iz banke... (foto)

Posebno atraktivno problematičnim Srbima jeste činjenica da kod njih vlada anglo- saksonsko pravo na koje bi se tamošnje vlasti mogle pozvati u slučaju zahteva za izručenje, uz objašnjenje da nemaju iste pravne norme kao ostale države, čime se godinama viješto služi odbjegli Gavrić koji je sam i otišao korak dalje pa je zatražio i politički azil u JAR. Veliku ulogu igra i to što je riječ o bijelim ljudima, koji se i poslije aparthejda bolje kotiraju od domaćina.

Španija

Klima pogodna za život i uzgoj marihuane, geostrateški položaj odličan za dopremanje kokaina iz Južne Afrike i dalju distribuciju ka Evropi, veliki broj luka sa lako podmitljivim radnicima… Sve ovo dovelo je do snažnog ustoličenja srpskog kriminala u Španiji.

Pojedine bande (naročito albanske i kosovske) izviještile su se u provalama u industrijska postrojenja. Obično se za takve kradljivce među lokalcima i to koristi naziv „butonjerosi“ (provalnici), jer su svi ti i specijalizovani za provaljivanje šifre na sefovima i zaobilaženje sigurnosnog sistema.

Kako je navedeno u jednom od izvještaja Globalne inicijativa i to protiv transnacionalnog kriminala (GITOC) meka crnogorskih i srpskih grupa u Španiji je Valensija, u kojoj je 2012. godine uhapšen ozloglašeni Luka Bojović zajedno sa još dvojicom članova zemunskog klana Vladimirom Milosavljevićem i Sinišom Petrićem.

U tom gradu je 2014. godine iz stana Gorana Radomana nestalo oko 200 kilograma kokaina, zbog čega su pokrenute razmirice unutar kotorskog klana koji je nakon toga podijeljen u dvije zaraćene grupe– škaljarsku i kavačku. Ipak, slučajevi hapšenja i zaplijene velikih količina marihaune koji se mahom uzgajaju u kontrolisanim uslovima, poput velikih vila, skladiša, a ponekad i u crkvama, pokazuju da su se Srbi dobro raširili po čitavoj Španiji i da se sve više uspinju u kriminalnoj hijerarhiji.

Južna Amerika– srpski El Doraldo

Takozvani balkasnki kartel, kako se jedinstvenim imenom nazivaju kriminalne organizacija sa naših prostora koje su svoju moć s godinama ojačale u Južnoj Americi, postao značajan u međunarodnom švercu narkotika, najčešće kokaina, pokazuju rezultati istraživanja GlTOC- a…

U zemlje Južne Amerike nastanili su se još osamdesetih godina, ali su tada obaljvali mahom nižerangirane poslove, su bili kuriri, radnici obezbeđenja i slično. U dijelu izvještaja koji se bavi kriminalcima sa Balkana u Latinskoj Americi, objašnjano je da je ona postala „El Dorado“ za kriminalne grupe sa naših prostora, a procjenjuje se da je žarište postala između 2008. i 2020. godine. I za to postoji nekoliko razloga.

Čitaj još:   IZUDIN BAJROVIĆ PROZVAO ENISA BEŠLAGIĆA: "Došao je u Sarajevo da tezgari na Danima dijaspore i sad proziva Christiana Schmidta zbog visoke plaće!" (foto)

„Prvo, svijetska ponuda koke i kokaina se povećala, a potražnja je ostala velika, posebno na unosnom evropskom tržištu i u Australiji. Drugo, došlo je do poremećaja u snabdevanju u Kolumbiji nakon mirovnog sporazuma sa kolumbijskom pobunjeničkom kriminalnom grupom FARK iz 2016, što je otvorilo mogućnosti kriminalcima sa zapadnog Balkana da uspostave veze sa novim dobavljačima“, objašnjavaju stručnjaci u ovom izvještaju.

Brzo učenje jezika, prilagodljivost novom tržištu i odanost, samo su neki od parametara zahvaljujući kojim su osvojili poverenje narko- kartela, a kako je kokainsko svijetsko tržište postalo veće, otvorila se prilika za novim „biznisom“.

izvor Nova.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more