IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL: Evropski komesar za proširenje Varhelji i Dodik dogovarali otcepljenje RS od BIH… (foto)

Posebna sednica NSRS i dinamika zaključaka unapred dogovoreni, pokazao izveštaj šefa Delegacije EU u BiH…

BRISEL- BANJA LUKA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 21.12.2021… 14: 32… SKANDAL: Evropski komesar za proširenje Varhelji i Dodik dogovarali otcepljenje RS od BIH… (foto)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji još krajem novembra je sklopio dogovor sa liderom SNSD Miloradom Dodikom o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, piše portal istraga.ba dodajući da su tada dogovorili i da zaključci stupe na snagu šest mjeseci kasnije.

Sarajevski portal upućuje na izvještaj šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera koji je 25. novembra dostavljen u Brisel a koji je napisao neposredno nakon posjete Varheljija BiH 24. i 25. novembra.

U dokumentu, u koji je sarajevski portal imao uvid, piše da su Varhelji i Dodik razgovarali aktivnostima u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skuptine RS da će se ona održati 10.decembra te da će biti najavljen šestopmjesečni moratorijum na donošenje zakona o jednostranom povlačenju entiteta Republika Srpska iz državnih institucija.

Dodik i Varhelji su, naglašava se,  unapred dogovorili datum sjednice NSRS kao i dinamiku “stupanja na snagu” zaključaka koji se odnose na prenos nadležnosti u oblasti sigurnosti i odbrane, indirektnih poreza i pravosuđa, iako je Kolegijum NS RS tek 7.decembra donio formalnu odluku o datumu održavanja Posebne sjednice.

Varheljijeva je ocjena, piše u izvještaju Setlera, da su Dodikove izjave u medijima samo bile dimna zavjesa ne i požar.

Čitaj još:   Autobus iz BG prevrnuo se u Hercegovini,dvoje smrtno stradalih...

U izvještaju Setlera kao „glavni krivac“ za krizu naveden je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko jer je, kako se upućuje, nametnuo zakon o negiranju genocida poslednjeg dana mandata.

U međuvremenu, u Tužilaštvu BiH danas su nastavljena saslušanja opozicije iz entiteta BiH. Kako je novinarima kazao Mirko Šarović, lider SDS nakon izlaska iz Tužilaštva, „voleo bih da jutros ovde nisam bio“. Naveo je da nije svjedočio ni protiv koga niti mu je jasno zbog čega su šefovi opozicionih stranaka pozvani na svedočenje.

„Uloga SDS-a kao opozicione stranke i mene kao lidera je već poznata javnosti, mi smo odustali od glasanja u NSRS- u jer cijela ta priprema po nama nije tekla kako treba. Za mene nije sporno vraćanje nadležnosti, ali u političkom smislu smatram da smo trebali postići unutrašnji konsenzus u RS- u“, kazao je Šarović.

Slično je kazao i Goran Selak (SPS) koji je dan ranije saslušan kada je rekao „da nije bilo napada na ustavni poredak“, te da bi potezi koji se vuku na nivou BiH ali i RS- a trebali izgledati drugačije.

Čitaj još:   SKANDAL: Predsjednik FSBiH uz "Marš na Drinu" uručivao medalje igračima Borca... (foto i video)

Predmet u Tužilaštvu BiH formiran je nakon posebne sjednice NSRS- a na kojoj je donet niz zaključaka i odluka o prenosu nadležnosti sa države na entitet RS, a saslušanje svjedoka i osumnjičenih je započelo juče…

izvor istraga.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more