BiH

TUGA IZNAD ZEMLJE BOSNE: Preselila na Ahiret, još jedna srebrenička majka, Habiba- hanuma Sinanović… (foto)

Na ahiret je preselila još jedna srebrenička majka Habiba- hanuma Sinanović, svoju plemenitu dušu ispustila je u Banovićima gdje je od 1995. godine stanovala…

BANOVIĆI: BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 26.12.2021… 18: 52… TUGA IZNAD ZEMLJE BOSNE: Preselila na Ahiret, još jedna srebrenička majka, Habiba- hanuma Sinanović… (foto)

Habiba Sinanović je rodjena 1941. god kao najmlađe peto dijete svojE porodice u selu Zapolje, općina Bratunac. Otac joj je poginuo u Drugom svjetskom ratu, a majke se malo sjeća jer se i ona od tuge i bola razbolila i ubrzo, kroz koju godinu poslije njega, umrla. Habiba je, dakle u Drugom svjetskom ratu ostala siroče, te su se o njoj brinula starija braća i sestra.

Tako je iz potrebe još kao mala morala da radi na njivama da bi se moglo preživjeti. Kada je već odrasla udala se u susjedno selo Brezovice općina Srebrenica, za rahmetli Muhameda Sinanovića, koji je bio njena generacija, 1941. godište. Zasnovala je porodicu i rodila sedmero djece, dva sina i pet kćeri. Suprug Muhamed i stariji sin Sabit radili su u rudniku Sase i tako se živjelo od svoga rada i na svome imanju.

Kad je počela agresija 1992. godine na Bosnu i Hercegovinu i srebreničko područje, morali su napustiti svoje selo i preći u grad Srebrenicu, gdje su ostali dok četničke snage nisu napale i Srebrenicu.

Taj dan Habiba-hanuma je zajedno sa svojim suprugom Muhamedom i najmlađom kćerkom krenula prema autobusima kako bi prešli na slobodnu teritoriju. Međutim, u Potočarima su supruga Muhameda odvojili od nje i kćerke, rekavši da će ga brzo vratiti samo da ga nešto ispitaju, ali od tada nikad ga više nije vidjela.

Sa sinovima se rastala na dan prije pada Srebrenice. Habibini sinovi, Sabit koji je rođen 1967. i Samir, koji je rođen 1975. godine, su krenuli sa drugim srebreničkim muškarcima preko šume kako bi se spasili.

Habiba je sa ostalim ženama i djecom prešla na Dubrave kod Živinica gdje se našla sa drugom kćerkom i njeno troje djece i snahom od starijeg sina i njihove tri kćeri, te je dospjela u selo Ćubrić kod Banovića, gdje su u jednoj kući neko vrijeme svi živjeli iščekujući kada će se pojaviti suprug Muhamed i sinovi Sabit i Samir.

Dani su prolazili, a nikakva glasa nije bilo, da bi na kraju saznala gorku istinu da su svi, nažalost, pobijeni. I tako Habiba osta i bez muža i bez sinova.

Zatim nastaje iščekivanje da se njihovi mubarek zemni ostaci pronađu i da budu ukopani u Potočarima. Stariji sin Sabit je pronađen, identifikovan i ukopan 2003. godine, muž Muhamed je pronađen i ukopan 2005. godine i na kraju mlađi sin Samir je pronađen i ukopan 2015. godine.

Izgubila je Habiba još petero bratića i sestrića, a isto toliko je pobijeno Muhamedovih bratića i sestrića.

Habiba- hanuma Sinanović je stanovala u Banovićima, u blizini nje i njena kćerka Sabina i njenih troje djece. Sabinin muž Rifet Baraković takođe nije prešao na slobodnu teritoriju, a nije još ni pronađen. Druga trojica zetova su prešli i dokopali se slobode, te oni i njene kćeri sa djecom su u drugim gradovima i rasuti po svijetu. I snaha je sa djecom u drugom gradu. Nakon agresije udala se i najmlađa Habibina kćerka, piše Preporod.

izvor PREPOROD.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 22. septembar 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Uspjeh za Ovna,…

4 sata ago

I kontejneri će da “pište” kad su puni – nosioci lista obećavaju građanima čistiju PODGORICU

Učesnici izbora obećavaju veći broj kanti i kontejnera, savremeno reciklažno dvorište, unapređenje sistema odvoza smeća,…

5 sati ago

Nebojša Redžić: Zvuk čaktara

I što sada reći o nesretnici Crnoj Gori koja je pala na najnižu stepenicu u…

6 sati ago

Podgorica: Ženska osoba skočila sa Blažovog mosta, vatrogasci je spasili

Ženska osoba, koja je danas skočila sa mosta Blaža Jovanovića, izvučena je iz rijeke Morače.…

6 sati ago

TUGA OKOVALA KRAJINU: Klanjana dženaza ESADU i ALMEDINI Hajdarević, poginuli u Austriji, beba van životne opasnosti

Veliki broj ljudi okupio se danas kako bi na vječni počinak ispratili tragično stradali bračni…

7 sati ago

Za spomenik Amfilohija glasali ministarka NAIDA Nišić i deklarisani CRNOGORCI, Maida Gorčević izašla prije glasanja

Glasanju za Odluku o davanju saglasnosti Opštini Berane za izgradnju spomenika preminulom mitropolitu MCP SPC…

7 sati ago

This website uses cookies.