IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Ugostitelji na rubu opstanka, stigle ih mjere i novi minimalac… (foto, video)

Najnovije epidemiološke mjere Vlade Crne Gore ograničavaju ugostiteljske objekate i odluka o povećanju minimalnog ličnog dohotka radnika na 450 eura, po mišljenju mnogih pljevaljskih ugostitelja ugrožavaju poslovanje i dalji rad ugostiteljskih objekata…

PLJEVLJA: Crna Gora, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 03.01.2022…13: 52… PLJEVLJA: Ugostitelji na rubu opstanka, stigle ih mjere i novi minimalac… (foto, video)

Poslednja značajna poskupljenja mnogih proizvoda koja se koriste u radu ugostiteljskih objekata, poskupljenje goriva koje negativno utiče na rad ugostitelja koji vrše dostavu hrane na kućne adrese, poskupljenja drvenog uglja, hljeba, mesa, priloga uz osnovnu hranu, ograničavanje trajanja radnog vremena zbog epidemije koronavirusa, zabrana rada dječijih igraonica, organizovanja svadbi, takođe su doveli u pitanje rad mnogih pljevaljskih ugostitelja.

Iz tog razloga pljevaljski ugostitelji traže od Vlade Crne Gore subvencije u vrijeme kovid krize, jer je državna pomoć neophodna da bi mogli dalje da posluju.

Redakcija portala je kontaktirala vlasnike dva velika poslovna privatna subjekta u gradu, koji se bave ugostiteljstvom i pružanjem taksi usluga, a koji zajedno zapošljavaju oko 100 radnika i od njih dobila informaciju da će nove mjere Vlade ugroziti opstanak i ostvarivanje pozitivnih finansijskih rezultata. Radi proširenja djelatnosti i izgradnje novih ugostiteljskih objekata neki od njih su i značajno kreditno zaduženi.

Napominju da je u pljevaljskoj opštini velika nezaposlenost i da bi pogubno bilo za mnoge poslodavce i njihove radnike da budu prinuđeni da otpuste značajan broj radnika, čije porodice bi ostale bez osnovnih uslova za život.

Sa novim minimalnim ličnim dohotkom javio se i problem što mnogi radnici veće stručnosti sad traže značajno veće lične dohotke od minimalnih, jer ne žele da imaju iste plate kao osoblje koje će po novom zakonu imati čistačice, perači sudova i slično.

Čitaj još:   PLJEVLJA: RAJKO Kovačević od danas novi predsjednik Opštine...

Ugostitelji traže i pomoć od rukovodstva pljevaljske opštine jer bi masovno otpuštanje radnika u ugostiteljstvu ugrozilo i onako lošu situaciju kad je u pitanju zaposlenost u opštini Pljevlja.

Oni poručuju da ukoliko se ne pomogne opstanak ugostitelja, da će pred opštinu Pljevlja ponovo dovesti svoje porodice, kao i porodice svojih radnika, da i na taj način ukažu na svoju tešku materijalnu situaciju i nemogućnost obavljanja ugostiteljske djelatnosti.

Posebno su novim mjerama ugroženi mali ugostiteljski objekti, kao što su ćevabdzinice, buregdzinice, bifei, koji su i sad zbog povećanja cijena mesa, brašna, raznih priloga, drvenog uglja, goriva jedva poslovali, a pri tom mnogi od njih zadržavali stare cijene svojih usluga. Neki od njih su već najavili otpuštanje radnika i skraćenje radnog vremena na jednu smjenu.

Redakcija portala je o novonastalim problemima pljevaljskih privrednika razgovarala sa Mirkom Kotlajom, predsjednikom Udruženja privrednika Pljevalja i od njega dobila informaciju da će zbog novonastale situacije veoma brzo biti zakazan sastanak svih udruženja pljevaljskih privrednika na kome će se donijeti određene odluke šta dalje i o tome u saopštenju obavjestiti nadležne državne organe i javnost.

Na sastanak će biti pozvan Ministar ekonomije, predstavnici opštinskih organa, poreske uprave, sindikalnih organizacija i medija.

Smatra da je Ministarstvo Ekonomije nametnulo rješenje ne konsultujući probleme privatnog sektora. Jasno je da sve odluke koje poboljšavaju status običnog čovjeka treba podržati ali da to ne ugrožava opstanak na tržištu privatnog sektora, koji zapošljava veliki broj radnika. Situacija je neodrživa, pa bi nadležno ministarstvo trebalo hitno da reaguje sa subvencijama prema ugostiteljima, jer je epidemija koronavirusa i dalje prisutna i ugrožava poslovanje.

Čitaj još:   ODLAZAK VELIKANA: Preminuo najstariji partizan u regiji, spojio je TITA i JOVANKU…

Pljevaljski privrednici nisu protiv poboljšanja materijalne situacije radnika ali država mora obezbjediti način koji je održiv i koji neće dovesti do zatvaranja mnogih poslovnih objekata i radnike uputiti na biro rada.

izvor Standard.me

Pronađena plantaža marihuane u PLJEVLJIMA, uhapšen državljanin EU iz…

Pripadnici Regionalnog centra bezbjednosti „Sjever“ su u Pljevljima, sprovodeći pojačane Read more

PLJEVLJA: Gradiće se nova opšta bolnica

Pljevlja će dobiti novu bolnicu, jer to stanovnici ove sjeverne Read more

PRIPADNICE LJEPŠEG POLA DOMINIRAJU U SKORO SVIM INSTITUCIJAMA U PLJEVLJIMA…

U lokalnoj samoupravi u Pljevljima radi više žena nego muškaraca, Read more

PLJEVLJA: Postavlja se pitanje krivične odgovornosti menadžmenta RU Pljevlja…

Pored javašluka od partijskog zapošljavanja u Rudniku uglja Pljevlja, izgleda Read more