IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SUDIJA PRESUDIO u korist Novaka, naredio da ga puste: Srpski teniser biće ponovo priveden i deportovan… (foto, video)

Sudija Keli donio odluku u korist tenisera iz Srbije, ipak moguća deportacija i zabrana ulaska u Australiju tri godine…

MELBURN: Svijet, Sport, Tenis, vijesti, ponedeljak, 10.01.2022…07: 52… SUDIJA PRESUDIO u korist Novaka, naredio da ga puste: Srpski teniser biće ponovo priveden i deportovan… (foto, video)

Odluka o ukidanju vize najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću je da je poništen odlukom suda. Ipak, deportacija je i dalje moguća.

Saslušanje pravnog tima Novaka Đokovića počelo je poslije ponoći, ali i sa zakašnjenjem, u sudu u Melburnu.

Tokom saslušanja postojali su sve vrijeme tehnički problemi sa prenosom uživo, zbog čega nisu svi dijelovi bili dostupni javnosti. Prenos je bio isto i dostupan na ovom linku.

Sudija Entoni Keli je pročitao zapisnik, prema kojem je poništio odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću. Naloženo je Vladi da plati troškove, a Đokovića pusti iz pritvora, te vrati mu pasoš i lične stvari.

Ipak, tužilac  Kristofer Tren koji je zastupao Australiju, tvrdi da ministarka Keren Enfrjuz i dalje može da deportuje Novaka Đokovića.

Tren kaže da će ministar za imigraciju Aleks Hok razmotriti da li i iskoristi ličnu moć ukidanja vize.

To znači da kada odluka bude opozvana, Hok bi mogao da je ponovo poništi , kao što je označeno ranije u toku dana.

Keli napominje da ako ministar donese odluku o obaranju odluke, onda Đoković neće moći tri godine da uđe u Australiju, a na to bi se mogla uložiti žalba.

On očekuje da će Đoković o tome biti „potpuno obavešten unapred“, ako bude potrebe za buduće postupke.

„Po mišljenju, ulozi su prije porasli nego što se povukli“, rekao je on.

Na početku saslušanja sudija Entoni Keli ispitivao je Đokovićev pravni tim o samom razgovoru sa carinicima prilikom sletanja na aerodrom u Melburnu i o razlozima koje su oni naveli za ukidanje njegove vize.

Kako su Đokovićevi advokati rekli, deo problema u vezi sa ukidanjem vize jeste što je navedeno nekoliko razloga zbog kojih to čine.

Ipak, sudija Keli je istakao da je jedini osnov koji su naveli u obrazloženju ukidanja vize to što u ovom slučaju „prisustvo osobe kojoj je ona odobrena u Australiji predstavlja ili bi moglo predstavljati rizik po samo i zdravlje, bezbednost ili red u Australiji kao zajednici ili delu te zajednice“.Prema navodima Đokovićevih advokata, on je imao svu potrebnu medicinsku dokumentaciju još pre nego što se ukrcao na avion.

Čitaj još:   UBIJEN NAPADAČ NA KAPITOL: Zakucao se u barikadu, napao policajce nožem! (foto i video)

Prema zakonu Australije, kako su istakli, u obavezi je da delegatima na njihov zahtev pokaže samo da ima medicinsko izuzeće, a ne i razloge na osnovu kojih je dobio izuzeće. On je delegatima ipak pokazao svu dokumentaciju.

Oni su dodali da je navedeno da Đoković nije do sada vakcinisan protiv korona virusa iz zdravstvenih razloga i da je dobio odgovor od nadležnih organa Australije da može da uđe u državu bez zadržavanja u karantinu.

Pre puta u Australiju, Đokoviću je na osnovu priložene dokumentacije odobreno putovanje u tu zemlju na predstojeći turnir.

„Mi smo primili Vašu australijsku putničku deklaraciju 1. januara 2022. Vaša australijska putnička deklaracija je odobrena i možete da uđete u Australiju bez ulaska u karantin“, saopštilo je Đokoviću Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije pre nego što se uputio ka Melburnu, istakao je njegov pravni tim.„Šta je ovaj čovek više mogao da uradi?“, upitao je sudija Keli dok je odbrana objašnjavala dešavanja sa aerodroma.

Prema prvobitnim najavama iz Melburna, odluka, ukoliko bude doneta u toku današnjeg dana, neće biti saopštena pre 5 časova po našem vremenu. Međutim, zbog nekoliko, neobično dugih, pauza, konačna odluka ne očekuje se pre 10 časova po srednjoevropskom vremenu, a moguće je da se suđenje nastavi i sutra.

Bilo je i najava da ukoliko se proces oduži, postoji mogućnost da se nastavi u utorak po lokalnom vremenu. Ako se okonča danas, mala je verovatnoća da će konačna odluka biti doneta odmah, javila je novinarka Karen Svini.

Čitaj još:   ITALIJA Pijani vozač pokosio radnike sa Balkana, ostavio ih da vrište i u bolovima...

Zabrana deportacije Đokovića istakla je u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno šest po srednjoevropskom. Tren je tražio da bude produžena do 16:30. Sudija je odlučio da važi do 20 časova, nakon čega je saslušanje ponovo prekinuto.

U sedam časova suđenje je nastavljeno, a Đokovićevi advokati su potrvrdili da je i on sa njima u prostoriji.

Oko 7 časova  i 22 minuta po našem vremenu, poništena je odluka o ukidanju vize. Sudija Keli doneo odluku u korist srpskog tenisera.

Posle odluke da promeni odluku i dozvoli Novaku opstanak, sudija Keli je naredio da se Đoković pusti iz pritvora.

Tužilac Kristofer Tren koji je zastupao Australiju, tvrdi da ministarka Keren Enfrjuz i dalje može da seportuje Novaka Đokovića.

Automobil u kojem je bio Novak Đoković, napustio je hotel u Melburnu oko 23 sata, nakon čega se povukla policija, piše RTS.

U dokumentima koji su podneli njegovi advokati navodi se između ostalog da je Đoković vizu dobio u novembru, a medicinsko izuzeće u decembru, kao i da je od odeljenja unutrašnjih poslova dobio dokument u kome se navodi da može da uđe u zemlju bez obaveznog odlaska u karantin.

izvor Danas.rs

DRAGAN Bursać: SATANSKI VLADIKA NIKANOR!

“Ovaj pop, zelenaš i sjecikesa, koji je sam sebi odredio Read more

NENAD Čanak: JOANAKIJE I SPC DOKAZALI DA SU STRANO TIJELO U CRNOJ GORI…

Komemorativna sjednica povodom nezapamćene tragedije koja je pogodila Prijestonicu, održana Read more