IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVAJ ZRAK DANAS JE ZA TRI MASKE: Sarajevo jutros najzagađeniji grad na planeti… (foto, video)

Sarajevo je jutros kako je vazduh zagađen to može imati ozbiljne posljedice po zdravlje stanovnika, podaci su portala “Ekoakcija”…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Vijesti, subota, 15.01.2022…08: 42… O9: 13… OVAJ ZRAK DANAS JE ZA TRI MASKE: Sarajevo jutros najzagađeniji grad na planeti… (foto, video)

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, lica sa respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom.

Zbog pogoršanja kvaliteta vazduha i vremenskih prilika koje mu pogoduju, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provođenja Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha proglasilo je epizodu “pripravnost” na području Kantona Sarajevo.

Na osnovu podataka koje prikuplja servis “Air visual”, jutros u 7 sati Sarajevo je imalo najzagađeniji vazduh na svijetu sa indeksom kvaliteta 333.

U Visokom je indeks kvaliteta 260, a u Zenici 206, zbog čega je povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe stanovnika.

Čitaj još:   MILE arlauče, komandantu EUFOR- a: Pravda se izjavom o uniformama, neće nikoga da provocira...

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, a svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Nezdrav vazduh je u Doboju sa indeksom kvaliteta 193, na Palama 190, u Prijedoru 188, Istočnom Sarajevu 181, Goraždu 180 i Banjoj Luci 158.

Građanima se preporučuje da izbjegavaju duže boravke na otvorenom i da smanje fizičke aktivnosti, te nose odgovarajuće zaštitne maske. Ne preporučuju se duže provjetravanje prostorija usljed velike koncentracije štetnih čestica u vazduhu.

izvor Vijesti.ba 

VELIKI I POTPUNI PREOKRET: Vrijeme koje se očekuje do petka… (foto)

U utorak poslije podne umjeren porast naoblake može usloviti lokalne Read more

Dnevni horoskop za 15. avgust 2022. godine…

Ovan prolongira poslove, Bik je pronašao društvo, Blizanci se odlično Read more