IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Izuzetno veliki odziv Pazaraca na akciju dobrovoljnog davanja krvi… (foto, video)

Druga akcija ovog mjeseca koja se održava svakog drugog utorka, u prostorijama Kulturnog centra Novi Pazar…

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosti, vijesti, utorak 25.01.2022… 19: 32… NOVI PAZAR: Izuzetno veliki odziv Pazaraca na akciju dobrovoljnog davanja krvi… (foto, video)

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Instituta za transfuziju krvi i Crvenog krsta Novi Pazar bila je veoma uspješna.

Od 76 građana, njih 63 je moglo da da krv. Ovo je druga akcija ovog mjeseca koja se održava svakog drugog utorka, u prostorijama Kulturnog centra.

Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi je organizovana i ovog utorka. Kako kaže sekretarka Crvenog krsta u Novom Pazaru Ljiljana Kostić današnja akcija je bila veoma uspešna.

Izuzetan odziv građana ove nedelje u odnosu na prethodnu, koji moram da budem iskrena nisam očekivala, obzirom da su jako niske temperature napolju, a i povećan je broj oboljelih od korona virusa. Sakupljeno je 63 jedinice krvi. Od 76 ljudi koji su se odazvali akciji njih 13 je nažalost bilo vraćeno iz zdravstvenih razloga, kao što je povišen krvni pritisak i manje prehlad – istakla je za Danas sekretarka Crvenog krsta Ljiljana Kostić.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: GAZDA I RADNICI PRETUKLI A.SADOVIĆA U NOĆNOM BARU

Ljiljana je, takođe, apelovala na sve mlade ljude da se aktiviraju po pitanju ovih akcija, jer smo „najmlađi grad u Srbiji“, a dobrovoljno daju krv uglavnom stariji građani.

Podsjetimo, da je Opštoj bolnici Novi Pazar potrebno 130 jedinica krvi na mjesečnom nivou kako bi sve operacije bile obavljene.

Za saniranje posledica jedne saobraćajne nesreće neophodno je i preko 10 jedinica, dok je za infarkt miokarda potrebno šest jedinica krvi, a za jednu intervenciju zbog karcinoma raka grlića materice na primer, potrebno je tri jedinice krvi.

Više vijesti iz Novog Pazara čitajte na posebnom linku.

izvor Danas.rs