IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEČIĆ OSTAO BEZ STOLICE ZA KOJU JE SRASTAO: Ljaljo parlament pretvorio u kičeraj… (foto)

Poslanici crnogorskog parlamenta smijenili su danas predsjednika Skupštine Aleksu Bečića. Bečić je na tu poziciju izabran nakon parlamentarnih izbora 2020. godine– 23. septembra i na mjestu predsjednika parlamenta je proveo 502 dana!

Za smjenu su glasala 43 poslanika, a protiv 36. Pored opozicije, za smjenu su glasali poslanici koalicije Crno na bijelo. Nakon smjene predsjedavanje Skupštinom preuzeće potpredsjednik Strahinja Bulajić (DF) kao predstavnik najbrojnijeg poslaničkog kluba među potpredsjednicima.

Višečasovnu raspravu obilježile su tvrdnje nove većine da je smjena Bečića neophodna jer Crna Gora nema vremena da čeka. Iz Demokratskog fronta su predložili da se rasprava o Bečiću odloži. 

Kompromisno rješenje

Jasno je da je izbor Bečića na mjesto predsjednika parlamenta u septembru 2020. bilo najbezbolnije, kompromisno rješenje  jer njegova koalicija prikrivenih svetosavaca bez programa i ideologije, nije imala potencijala da uslovljava i sebi diže cijenu nakon, za njih, neočekivano lošeg izbornog rezultata.

Bečić je prilikom stupanja na dužnost predsjednika obećavao dijalog sa vlastima i opozicijom, kao i da će parlament biti mjesto dijaloga i dogovora. On je u startu, kako mu je to kičasta predizborna parola nalagala, pokušavao da bude iznad podjela, ali je ubrzo odustao od toga. Već nakon samo dva mjeseca na funkciji zaustavio je komunikaciji sa dijelom medija i to samo zato što su ga pitali zašto je kršio epidemiološke mjere pošto je boravio na jednoj sahrani nadomak Podgorice, kada je preminio rođak njegovog intimusa, šefa poslaničkog kluba Boris Bogdanović.

Predsjednik Skupštine prvi pravi posao

Tokom prošle godine, Bečić je pokušavao da uspostavi međustranački dijalog vlasti i opozicije, ali je taj pokušaj prošao neslavno. Čak nikakvog epiloga nije ni bilo. To je i konstatovano u izvještaju Evropske komisije kao jedna od glavnih zamjerki.

Sjednice parlamenta je mora se priznati, vodio prilično korektno, s obzirom da mu je to bio prvi pravi posao u životu, jer se od tinejdžerskih dana bavio samo političkim aktivizmom i izučavao zanat demagogije. Istina, zasluge za to imao je njegov bivši kolega iz SNP-a Dragan Koprivica koji ga je učio dikciji i slaganju fraza i floskula, pošto realnog znanja i iskustva za bavljenje politikom nije imao.

U napredovanju  u političkoj  karijeri nije mu zasmetalo  ni to što je dokazano da je  plagirao magistarski rad.

Čitaj još:   DETALJI STRAVE IZ HERCEGOVINE: Nakon bikijade ubo ga vlastiti bik, bore se za život mladića... (foto)

Za vrijeme mandata na čelu Skupštine u jednom momentu imao je čak devet savjetnika, u čemu je apsolutni rekorder. U međuvremenu ga je napustio savjetnik za bezbjednost Nikola Prodanović, čija diploma se dovodi nezvanično u pitanje.

Međutim, iako je ugrabio funkciju nije promijenio matricu koja godinama važi za Demokrate, pa je ta partija i dalje prepoznata kao stranka koja nema jasno profilisan politički stav. I dalje Bečić i njegove partijske kolege prvo osluškuju što bi narod želio da čuje pa se tako izjasne, a populizam je definitivno njihov način ponašanja.

Mandat za samopromociju

Bečić će ostati upamćen i po tome što je tokom mandata mnogo energije utrošio na sopstvenu promociju koristeći u tu svrhu parlamentarni kanal RTCG gdje smo mogli maltene uživo da pratimo njegove aktivnosti po zemlji i inostranstvu. Sve to izgleda kao jeftina verzija Vučićevske samopromocije – jednostavno rečeno, kičeraj.

Upravo riječ kičeraj najbolje opisuje i izgled zgrade parlamenta od kad je na njegovom čelu Bečić, gdje goste i zaposlene često dočekuju svijetleći panoi koji su prije svojstveni nekim disko klubovima, a ne zgradi narodne Skupštine.

Iz bojkota u fotelju

Treba napomenuti da će sada već bivši predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ostati upamćen kao neponovljiv kuriozitet u svijetu modernog parlamentarizma jer su čitav mandat od 2016. do 2020. godine on i njegovi poslanici odsustvovali iz politike i skupštinskih zasjedanja.

Niko ih od nadležnih skupštinskih organa nije previše kritikovao zbog toga, a za eskiviranje radnih obaveza, inertnost i neodgovornost prema građanima koji su ih glasali, Bečić i njegovi poslanici nagrađeni su stotinama hiljada eura iz budžeta Crne Gore.

Da apsurd bude još veći “mladi i hrabri” svetosavski lider za svoj “trud” dobio je najveću nagradu – kao parlamentarni debitant koji prvi put ulazi u Skupštinsku salu zasjeo je u fotelju predsjednika ove institucije!? Ironija koja prevazilazi granice poimanja!

Uzalud pokušavao da se ogradi od velikosrpstva

Bečić će ostati upamćen kao čovjek bez ideologije i stava koji je po svaku cijenu htio da sakrije svoje veze sa svetosavskom sektom i pokojnim liderom te organizacije u Crnoj Gori Amfilohijem Radovićem.

Od te apsurdno providne priče nije odustao čak i nakon što je lider SPC Radović u predizbornoj kampanji otvoreno stao uz njega poručivši da “crkva podržava i blagosilja mlade, pametne i sposobne sinove i kćeri Crne Gore koji i na tom političkom polju žele i umiju da promijene stvari na bolje”. Takođe je javna tajna da se Bečić sastajao sa pokojnim mitropolitom SPC, ali je želio da ti sastanci ostanu tajna, jer je Demokrate želio da profiliše kao građansku partiju.

Čitaj još:   PODGORICA- POLICIJA I DALJE ĆUTI: Huligan napali zaposlene u Hitnoj pomoći, četvero povrijeđenih... (foto, video)

Dug prema ”đedu” vratio je kada je u noći između 28. na 29. decembra 2020. godine  Skupština kojom je on predsjedavao ozakonila pljačku crnogorske imovine u korist SPC, usvajanjem izmjenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Zbog stalnog kalukulisanja i nedostatka stava po bilo kom pitanju,  čak i onim najvažnijim kao što su nacija, jezik, NATO, priznanje Kosova… njegova želja da se prikaže kao građanska politička opcija je neslavno završena.

Kako će Ljaljo bez lijepe fotelje?

I za kraj jedna trivijalnost. Bečić je tokom mandata skrenuo pažnju po tome što je prilikom intervjua koje je imao za medije koristio stolicu sa visokim naslonom, koja je valjda trebalo da simbolizuje moć, i da ga prikaže većim nego što jeste.

Međutim, efekat toga je bio suprotan, on je postao predmet ismijavanja, zbog čega danas mnogi misle da će morati “pajserima” da ga uklone iz stolice. Za pajsere nijesmo sigurni, ali je Bečić odlučio da svoju stolicu brani na protestima koje je već zakazao za srijedu. Mjesto okupljanja je hram. Jadno i politički glupo.

D.G.

izvor: akruelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more