IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VESNA Bratić preuzela ulogu krivičnog suda: Neosnovana žalba resora kojim rukovodi ministarka… (foto, video)

Viši sud donio pravosnažnu presudu da je MPNKS u januaru prošle godine nezakonito smijenilo direktora Policijske akademije u Danilovgradu…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, subota, 05. 03. 2022… 10: 42… VESNA Bratić preuzela ulogu krivičnog suda: Neosnovana žalba resora kojim rukovodi ministarka… (foto)

Presuda danilovgradskog Osnovnog suda da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta početkom januara prošle godine mimo zakona smijenilo direktora Policijske akademije Bobana Šaranovića postala je pravosnažna.

Prema saznanjima Pobjede, potvrdio je Viši sud u Podgorici i odbio kao neosnovanu žalbu resora kojim rukovodi ministarka Vesna Bratić…

Međutim, sudovi su presudili da su Šarenoviću, između ostalog, na teret stavili sporove koji su bili kada on nije bio izabran za direktora.

Još važnije, sud je zaključio da je Ministarstvo, prije donošenja rješenja o razrješenju, bilo u obavezi da u posebnom postupku utvrdi da li je, zaista, došlo do zloupotrebe položaja.

Rješenje Bratić su ocijenili paušalnim i neodrživim.

– Prvostepeni sud je u ovoj pravnoj stvari pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje bez počinjenih bitnih povreda odredaba parničnog postupka na koje ovaj sud pazi. Dao je dovoljne i jasne razloge koje u cjelosti prihvata ovaj sud – napisala je u presudi, u koju je Pobjeda imala uvid, predsjednica Vijeća sudija Višeg suda u Podgorici Magdalena Zečević.

U presudi piše da je Ministarstvo bilo dužno da u postupku utvrdi da je Šaranović izvršio krivično djelo zloupotreba položaja, a ne da samoinicijativno preuzima ulogu krivičnog suda i utvrđuje povredu zakonskih odredaba krivičnog zakonika.

Čitaj još:   VIC DANA: Anketa u gradu na Neretvi, upitali BEHURA o velikom Krstu na Humu, a on kaže… (foto)

– A što je sve dovelo do toga da osporeno rješenje bude nezakonito i nepravilno, zbog čega je prvostepeni sud s pravom poništio- navela je Zečević.

U presudi Višeg suda istaknuto je i da se neosnovano žalbom Ministarstva pobija odluka o troškovima postupka, jer ih je prvostepeni sud pravilno obračunao. Piše da troškovi postupka iznose 125 eura, koje treba platiti u roku od osam dana od dana pravosnažnosti presude.

Ministarstvo je ljetos masovno smjenjivalo direktore nakon što su usvojene izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Nijedno ročište u tim sporovima koje su pokrenuli direktori, više od njih 100, nije zaključeno. Većina njih je na samom startu gdje obje strane dostavljaju dokaze, rekla je nedavno Pobjedi zaštitnica imovinsko- pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović.

Ranije su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštili da ih je tužilo 157 direktora/ica. Poručivali su da su uvjereni da će dokazati na sudu da su njihova rješenja ispravna.

Ministarka Bratić najavljivala je da su smjene direktora nužne kako bi se depolitizovao školski sistem. Ubjeđivala je javnost da više neće biti potrebna partijska knjižica kao uslov da neko bude na direktorskoj funkciji. Iako i dalje tvrdi da je sprovedena depolitizacija obrazovnog sistema, pojedini poslanici opozicije su u Skupštini javnosti predočili drugačije dokaze- da su nova direktorska mjesta podijeljena po dubini, između partija. Objelodanili su tabelu gdje je sve to uređeno po Dontovoj formuli.

Čitaj još:   Pokazala konačno Bilećanka PRAVO LICE- ogromni FAŠIZAM: MRŽNJA prema CRNOGORCIMA I SVEMU ŠTO NIJE SRPSKO...

Izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more