BiH

DRAMATIČNO UPOZORENJE: “Ukrajinski scenarij u BiH priprema Milorad Dodik, a čvrsto ga podupire Dragan Čović…” (foto, video)

“Neka nas Milanović prestane učiti što piše u našem Ustavu, neka ga pročita, pa će vidjeti da RS nije država u državi, da je dio države BiH kao entitet, i da izvan tog okvira ne postoji. Za nas u BiH, a i za njega, najbolje je da šuti”, ističe Komšić.

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 11. 03. 2022… 08: 32… DRAMATIČNO UPOZORENJE: “Ukrajinski scenarij u BiH priprema Milorad Dodik, a čvrsto ga podupire Dragan Čović…” (foto, video)

Bivši gradonačelnik Sarajeva i član Ratnog predsjedništva BiH dramatično upozorava da je nakon Putinove agresije na Ukrajinu na redu susjedna država te tvrdi da je Čović ključni Dodikov partner i javni zagovornik stavova Ruske Federacije u BiH.

Sarajevski sociolog Ivo Komšić u intervjuu za Nacional dramatično upozorava kako predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podupire “ukrajinski scenarij” koji u BiH priprema Milorad Dodik, u čemu mu, prema Komšićevom uvjerenju, pomaže i politika službenog Zagreba.

Napad Rusije na Ukrajinu već je počeo izazivati političke posljedice i u BiH. Kako bi se situacija mogla dalje razvijati?

“Da je situacija u BiH, čak na prostoru cijele bivše Jugoslavije, povezana s ruskom agresijom na Ukrajinu, potvrdio je s jedne strane Putin, s druge strane glavni tajnik NATO-a Stoltenberg. Putin je u obrazloženju agresije na Ukrajinu odredio zonu ruskog utjecaja u koju je uključio, osim Gruzije i Moldavije, i BiH. To je potvrdio i Stoltenberg u nekoliko svojih obraćanja i to temeljem informacija kojima raspolaže NATO.

Preko ovih upozorenja ne smije se prijeći olako, one su ozbiljne i iz prve ruke. U BiH je moguć ukrajinski scenarij, bez pretjerivanja. Milorad Dodik, apsolutni vlasnik RS- A, otpočeo je osamostaljenje RS- a od države BiH. Njegova Narodna skupština donijela je odluke kojima su formalno već izdvojili pravosuđe, vojsku i financije iz državnih institucija i ostavili vrijeme od šest mjeseci do njihova stupanja na snagu. Ovaj rok od šest mjeseci nije slučajan, to je sigurno koordinirano s Rusijom i Srbijom.

Možemo očekivati da će Putin planiranu agresiju na Ukrajinu dovršiti u tom roku i onda dolazi na red BiH. Potezi koje treba izvesti su isti kao u Donjecku i Luhansku – proglasiti samostalnost RS- a unutar BiH, dobiti priznanje od Srbije i Rusije, možda i od nekih drugih zemalja, srpsku vojsku poslati u BiH da stane na entitetsku granicu RS-a i zaštiti tu novu državnu tvorevinu na Balkanu. Ako bi bilo koje BiH snage krenule u zaštitu države i neutralizaciju srpske vojske, došlo bi do sukoba.

Međunarodne vojne snage bi stale na entitetsku granicu da bi spriječile sukob i tako cementirale stanje. To je ciparski model. Vučić je u zadnjih pet godina potrošio oko pet milijardi eura za ofenzivno naoružanje, plus ono što je besplatno dobio od Rusije…

Podigao je rezervni sastav vojske i policije Srbije, izdvojio desetine milijuna eura za popunu robnih rezervi. Treba se pitati zašto, za kakav se rat on sprema i protiv koga. Sigurno ne protiv Bugarske i Rumunjske, protiv Crne Gore i Hrvatske, sve su te države članice NATO- a. To je usmjereno samo protiv BiH i eventualno Kosova, što je malo vjerojatno jer su na Kosovu snažne snage SAD-a.”

Milorad Dodik jasno se svrstao već u prvoj izjavi nakon ruskog napada: ukrajinske vojnike nazvao je “naoružanom bandom”. Kako komentirate tu Dodikovu izjavu?

“Dodik se otvoreno svrstao na stranu Rusije u ovoj agresiji. Njegova izjava da su ukrajinski vojnici ‘naoružana banda’ je najbolja ilustracija toga. On je jedini zapadni političar s takvim stavom. To je upozorenje cijelom zapadnom svijetu o kakvom se političaru radi, koja je njegova veza s Putinom. Uz to, on je član Predsjedništva BiH, on kompromitira našu državu i pokušava je svrstati na rusku stranu u ovoj situaciji. On to ne radi slučajno, on nije ni luđak ni analfabet, to pokazuje da on s Putinom ima čvrstu vezu za koju se ne zna, da ima s njim neki dogovor kojeg se drži i u koji se pouzdaje. Dodika se ne smije potcijeniti.”

Dodik je na Predsjedništvu BiH zahtijevao neutralan status BiH, a kada to nije uspio, napustio je sjednicu i objavio da su srušeni “Ustav i država”. Kako ocjenjujete taj njegov postupak, u svjetlu aktuelnih događaja u Ukrajini?

“Dodik želi prvo politički incident da bi mogao izazvati stvarni incident, da bi mogao nastaviti s odvajanjem entiteta RS od države BiH. On je tražio neutralnost BiH, a nije neutralan, jasno se svrstao. On želi blokirati svaki oblik sigurnosne pripreme države BiH i njenih institucija za slučaj agresije. Njegova izjava da je ‘srušen Ustav i država’ samo je objelodanjivanje onoga što slijedi, a to je izdvajanje RS-a iz BiH. On priprema domaću i stranu javnost na to i obavještava Putina dokle je došao, da je teren čist, da se može praktično djelovati. To je bio poziv za invaziju na BiH.”

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 17. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Ovan premoren,…

9 sati ago

DEBAKL MILOJKA Spajića i njegove Vlade: Uuzalud se brukali i pokušavali da se opravdaju pred “srpskim svetom” i njegovim aparatčicima u Crnoj Gori… (foto, video)

Objavljen tekst Rezolucije o Srebenici, nijesu uvršteni amandmani Crne Gore... U Rezoluciji, međutim, nema amandmana koje…

9 sati ago

Najveći problem parlamentarne demokratije u Bijelom Polju su PETAR Smolović i ERNADA Suljević… (foto)

Jučerašnjim saopštenjem DPS- a i satelita, lokalna vlast u Bijelom Polju nije pokazala ništa drugo…

9 sati ago

DPS: Ko je upalio mrak u Zeti? (foto)

Opština Zeta ne slavi 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore jer vlast u Zeti duboko…

10 sati ago

ŠOK SNIMAK SA ISPITIVANJA ATENTATORA NA ROBERTA FICAŠOK: Otkrio policajcima, zašto je pucao, na slovačkog premijera… (foto, video)

Objavljena je snimka atentatora na slovačkog premijera Roberta Fica u kojem je rekao zašto je…

11 sati ago

MINISTRICA OBRAZOVANJA U KANTONU SARAJEVO PONIŽAVA UMJETNIKA, MAESTRA MEHMEDA BAJRAKTAREVIĆA… (foto)

Iako maestro MB ima 67 godina života i 42 godine staža Ministarstvo obrazovanja neće da…

12 sati ago

This website uses cookies.