IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAMATIČNO UPOZORENJE: “Ukrajinski scenarij u BiH priprema Milorad Dodik, a čvrsto ga podupire Dragan Čović…” (foto, video)

“Neka nas Milanović prestane učiti što piše u našem Ustavu, neka ga pročita, pa će vidjeti da RS nije država u državi, da je dio države BiH kao entitet, i da izvan tog okvira ne postoji. Za nas u BiH, a i za njega, najbolje je da šuti”, ističe Komšić.

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 11. 03. 2022… 08: 32… DRAMATIČNO UPOZORENJE: “Ukrajinski scenarij u BiH priprema Milorad Dodik, a čvrsto ga podupire Dragan Čović…” (foto, video)

Bivši gradonačelnik Sarajeva i član Ratnog predsjedništva BiH dramatično upozorava da je nakon Putinove agresije na Ukrajinu na redu susjedna država te tvrdi da je Čović ključni Dodikov partner i javni zagovornik stavova Ruske Federacije u BiH.

Sarajevski sociolog Ivo Komšić u intervjuu za Nacional dramatično upozorava kako predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podupire “ukrajinski scenarij” koji u BiH priprema Milorad Dodik, u čemu mu, prema Komšićevom uvjerenju, pomaže i politika službenog Zagreba.

Napad Rusije na Ukrajinu već je počeo izazivati političke posljedice i u BiH. Kako bi se situacija mogla dalje razvijati?

“Da je situacija u BiH, čak na prostoru cijele bivše Jugoslavije, povezana s ruskom agresijom na Ukrajinu, potvrdio je s jedne strane Putin, s druge strane glavni tajnik NATO-a Stoltenberg. Putin je u obrazloženju agresije na Ukrajinu odredio zonu ruskog utjecaja u koju je uključio, osim Gruzije i Moldavije, i BiH. To je potvrdio i Stoltenberg u nekoliko svojih obraćanja i to temeljem informacija kojima raspolaže NATO.

Preko ovih upozorenja ne smije se prijeći olako, one su ozbiljne i iz prve ruke. U BiH je moguć ukrajinski scenarij, bez pretjerivanja. Milorad Dodik, apsolutni vlasnik RS- A, otpočeo je osamostaljenje RS- a od države BiH. Njegova Narodna skupština donijela je odluke kojima su formalno već izdvojili pravosuđe, vojsku i financije iz državnih institucija i ostavili vrijeme od šest mjeseci do njihova stupanja na snagu. Ovaj rok od šest mjeseci nije slučajan, to je sigurno koordinirano s Rusijom i Srbijom.

Možemo očekivati da će Putin planiranu agresiju na Ukrajinu dovršiti u tom roku i onda dolazi na red BiH. Potezi koje treba izvesti su isti kao u Donjecku i Luhansku – proglasiti samostalnost RS- a unutar BiH, dobiti priznanje od Srbije i Rusije, možda i od nekih drugih zemalja, srpsku vojsku poslati u BiH da stane na entitetsku granicu RS-a i zaštiti tu novu državnu tvorevinu na Balkanu. Ako bi bilo koje BiH snage krenule u zaštitu države i neutralizaciju srpske vojske, došlo bi do sukoba.

Čitaj još:   Skandal, nastavlja da drma Srbiju: Voditelj, poslije bruke zaprepastio javnost...(foto)

Međunarodne vojne snage bi stale na entitetsku granicu da bi spriječile sukob i tako cementirale stanje. To je ciparski model. Vučić je u zadnjih pet godina potrošio oko pet milijardi eura za ofenzivno naoružanje, plus ono što je besplatno dobio od Rusije…

Podigao je rezervni sastav vojske i policije Srbije, izdvojio desetine milijuna eura za popunu robnih rezervi. Treba se pitati zašto, za kakav se rat on sprema i protiv koga. Sigurno ne protiv Bugarske i Rumunjske, protiv Crne Gore i Hrvatske, sve su te države članice NATO- a. To je usmjereno samo protiv BiH i eventualno Kosova, što je malo vjerojatno jer su na Kosovu snažne snage SAD-a.”

Milorad Dodik jasno se svrstao već u prvoj izjavi nakon ruskog napada: ukrajinske vojnike nazvao je “naoružanom bandom”. Kako komentirate tu Dodikovu izjavu?

“Dodik se otvoreno svrstao na stranu Rusije u ovoj agresiji. Njegova izjava da su ukrajinski vojnici ‘naoružana banda’ je najbolja ilustracija toga. On je jedini zapadni političar s takvim stavom. To je upozorenje cijelom zapadnom svijetu o kakvom se političaru radi, koja je njegova veza s Putinom. Uz to, on je član Predsjedništva BiH, on kompromitira našu državu i pokušava je svrstati na rusku stranu u ovoj situaciji. On to ne radi slučajno, on nije ni luđak ni analfabet, to pokazuje da on s Putinom ima čvrstu vezu za koju se ne zna, da ima s njim neki dogovor kojeg se drži i u koji se pouzdaje. Dodika se ne smije potcijeniti.”

Čitaj još:   OGLASIO SE MUP- DETALJI KOBNE TUČE: "NEMOJ, IGORE, UBI GA"- Očevici otkrili kako je došlo do UBISTVA Ervina Ć. u Priboju... (foto, video)

Dodik je na Predsjedništvu BiH zahtijevao neutralan status BiH, a kada to nije uspio, napustio je sjednicu i objavio da su srušeni “Ustav i država”. Kako ocjenjujete taj njegov postupak, u svjetlu aktuelnih događaja u Ukrajini?

“Dodik želi prvo politički incident da bi mogao izazvati stvarni incident, da bi mogao nastaviti s odvajanjem entiteta RS od države BiH. On je tražio neutralnost BiH, a nije neutralan, jasno se svrstao. On želi blokirati svaki oblik sigurnosne pripreme države BiH i njenih institucija za slučaj agresije. Njegova izjava da je ‘srušen Ustav i država’ samo je objelodanjivanje onoga što slijedi, a to je izdvajanje RS-a iz BiH. On priprema domaću i stranu javnost na to i obavještava Putina dokle je došao, da je teren čist, da se može praktično djelovati. To je bio poziv za invaziju na BiH.”

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more