Vijesti

PUTIN U DELIRIJU I TRANSU: “Četvrti talas sankcija, pogađa centralni sektor ruskog sistema!” (foto, video)

Evropska unija od sutra primjenjuje novi, četvrit talas sankcija protiv Rusije, objavila je Ursula von der Leyen

BERLIN: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 12. 03. 2022… 00: 32… PUTIN U DELIRIJU I TRANSU: “Četvrti talas sankcija, pogađa centralni sektor ruskog sistema!” (foto, video)

“Mi ćemo predložiti veliku zabranu novih evropskih investicija u ruskom energetskom sektoru. Zato što ne bismo trebali hraniti energetsku ovisnost koju želimo ostaviti iza sebe”.

Prvo, uskratit ćemo Rusiji status najpovlašćenije nacije na našim tržištima. Ovo će ukinuti važne pogodnosti koje Rusija uživa kao članica Svjetske trgovinske organizacije. Ruske kompanije više neće imati privilegirani tretman u našim ekonomijama. Takođe ćemo raditi na suspendiranju prava na članstvo Rusije u vodećim multilateralnim finansijskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku…

Osigurat ćemo da Rusija ne može dobiti finansiranje, zajmove ili bilo koje druge beneficije od ovih institucija. Zato što Rusija ne može grubo kršiti međunarodno pravo i, u isto vrijeme, očekivati ​​da će imati koristi od privilegija da bude dio međunarodnog ekonomskog poretka”, saopćila je predsjednica Evropske komisije.

Ona je dalje rekla: 

“Drugo, nastavit ćemo vršiti pritisak na ruske elite bliske Putinu, kao i na njihove porodice i pomagače. Zbog toga će se ministri finansija, pravosuđa i unutrašnjih poslova G7 sastati sljedeće sedmice kako bi koordinirali radnu grupu koju smo osnovali za targetiranje Putinovih prijatelja.

Treće, brinemo se da ruska država i njene elite ne mogu koristiti kripto sredstva da zaobiđu sankcije. Zaustavit ćemo grupu blisku Putinu i arhitektima njegovog rata da koriste ovu imovinu za rast i prenos svog bogatstva.

Četvrto, zabranit ćemo izvoz bilo koje luksuzne robe EU iz naših zemalja u Rusiju, kao direktan udarac ruskoj eliti. Oni koji održavaju Putinovu ratnu mašinu više ne bi trebali moći uživati u svom raskošnom načinu života dok bombe padaju na nevine ljude u Ukrajini.

Peto, što je vrlo važno, zabranit ćemo uvoz ključnih roba u sektoru željeza i čelika iz Ruske Federacije. Ovo će pogoditi centralni sektor ruskog sistema, lišiti ga milijardi prihoda od izvoza i osigurati da naši građani ne subvencioniraju Putinov rat.

Konačno, mi ćemo predložiti veliku zabranu novih evropskih investicija u ruskom energetskom sektoru. Zato što ne bismo trebali hraniti energetsku ovisnost koju želimo ostaviti iza sebe. Ova zabrana će obuhvatiti sve investicije, transfer tehnologije, finansijske usluge, itd., za istraživanje i proizvodnju energije – i time će imati veliki uticaj na Putina”, objavila je Von der Leyen.

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 17. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Ovan premoren,…

7 sati ago

DEBAKL MILOJKA Spajića i njegove Vlade: Uuzalud se brukali i pokušavali da se opravdaju pred “srpskim svetom” i njegovim aparatčicima u Crnoj Gori… (foto, video)

Objavljen tekst Rezolucije o Srebenici, nijesu uvršteni amandmani Crne Gore... U Rezoluciji, međutim, nema amandmana koje…

7 sati ago

Najveći problem parlamentarne demokratije u Bijelom Polju su PETAR Smolović i ERNADA Suljević… (foto)

Jučerašnjim saopštenjem DPS- a i satelita, lokalna vlast u Bijelom Polju nije pokazala ništa drugo…

7 sati ago

DPS: Ko je upalio mrak u Zeti? (foto)

Opština Zeta ne slavi 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore jer vlast u Zeti duboko…

8 sati ago

ŠOK SNIMAK SA ISPITIVANJA ATENTATORA NA ROBERTA FICAŠOK: Otkrio policajcima, zašto je pucao, na slovačkog premijera… (foto, video)

Objavljena je snimka atentatora na slovačkog premijera Roberta Fica u kojem je rekao zašto je…

9 sati ago

MINISTRICA OBRAZOVANJA U KANTONU SARAJEVO PONIŽAVA UMJETNIKA, MAESTRA MEHMEDA BAJRAKTAREVIĆA… (foto)

Iako maestro MB ima 67 godina života i 42 godine staža Ministarstvo obrazovanja neće da…

10 sati ago

This website uses cookies.